O dönemi yaşayanları dinleyebiliriz

12 Eylül Alt Komisyon Başkanı Bostancı, ''Süleyman Demirel, Kenan Evren, Deniz Baykal, Semra Özal gibi isimleri dinleyebiliriz'' dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 21:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde, 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin oluşturulan Alt Komisyon Başkanı Naci Bostancı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bostancı, toplantıda, 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin araştırma kapsamında Meclis'ten 15 uzmanın, 1977-1983 yıllarını kapsayan 6 yılık gazeteleri tarayacaklarını bildirdi. Bostancı bu taramada, cinayet ve kitle olayları ile siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve sendikaların açıklamalarının esas alınacağını ifade etti.

Çalışmalarında, darbe öncesi, darbe ve darbe sonrasındaki tablonun net bir şekilde ortaya çıkarılması için, o dönemi yaşayan ve bu tabloyu ortaya koyabilecek kişilerin de dinleneceğini açıklayan Bostancı, ''Süreyi de göz önünde bulundurarak dinleyeceğimiz kişi sayısını 50 ile sınırlamayı planlıyoruz'' dedi.

Dönemin mağdurlarının tanıklıklarının kendilerini için önemli olduğunu belirten Bostancı, ancak mağdurların kişisel hikayelerinden çok, o döneme ilişkin genel hikayelerine daha fazla odaklanacaklarını ifade etti. Dinleyecekleri kişileri de buna göre belirlemeye çalıştıklarını anlatan Bostancı, Süleyman Demirel, Kenan Evren, Deniz Baykal, Semra Özal, Bülent Ulusu gibi isimlerin bu kişiler arasında olabileceğini dile getirdi.

Naci Bostancı, 12 Eylül davasına ilişkin olarak, davayı sürdüren mahkemenin elindeki belgelerden de yararlanmak istediklerini bildirdi.

Naci Bostancı, çalışmalar kapsamında dönemin büyük davalarının yürütüldüğü mahkemelerin başkanları ile Mamak, Metris ve Diyarbakır cezaevlerindeki yöneticiler ve mahkumları da dinleyebileceklerini söyledi. Bostancı, mahkeme başkanlarına özelikle davanın nasıl yürütüldüğünü, hiyerarşi kapsamında bir baskı olup olmadığını sormak istediklerini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber