Grev başladı, memurlar iş bıraktı

Hükümet ile memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmadı. Hükümetin son turda 2012 yılı için teklifi yüzde 3.5+4'e çıkarmasını yetersiz bulan memurlar bugün Türkiye genelinde eylem yapıyor. Kamu-Sen, KESK ile Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen'in organize ettiği greve yüzbinlerce memur katılıyor. İşte dakika dakika gelişmeler...

* Dinçer: Eyleme katılan öğretmenler hakkında yasal işlem yapmayacağız
*
Babacan: Memura yüzde 1 zam, 1 milyar lira yük getiriyor
* Maliye Bakanı Şimşek: 10 yıldır gereken hassasiyeti gösterdik
* Faruk Çelik: Memura 10+10 vermek isteriz ama bir mali disiplinimiz var

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mayıs 2012 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmadı. Hükümetin son turda teklifi yüzde 3.5+4'e çıkarmasını yetersiz bulan memurlar bugün eylem yapıyor. Tren seferlerinde aksama yaşanırken, öğretmenler ve doktorlar da iş bıraktı. KESK, Kamu-Sen, Birleşik-Kamu İş ile Memur-Sen'e Bağlı Eğitim-Bir-Sen'in organize ettiği eyleme 700 bine yakın üyenin katılması bekleniyor.

Sendikalar da kendi içlerinde bölündü. Memur-Sen, KESK ve Kamu-Sen ile birlikte hareket etmeyecek. Yarın ise sendikalar hakem heyetine başvuracak. Zam kararının, 29 Mayıs'ta netleşmesi bekleniyor.

Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen, KESK ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların eylemi sabahın ilk saatlerinde başladı.

17:35 - Memurların eylemi sona erdi

KESK, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Basın-Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyelerinin Beyazıt Meydanı'ndaki eylemi sona erdi.

Kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi kapsamında Çapa'da toplanan gruptakiler, Beyazıt Meydanı'na yürüdü.

Burada konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, insanca yaşamak için toplu sözleşmeye karşı omuz omuza grev yaptıklarını söyledi.

Kamu emekçilerinin haklarını her yerde, her durumda savunacaklarını vurgulayan Özgen, ''Bugün bizimle dalga geçenlere, bize kapı kulu gibi bakanlara karşı dimdik ayaktayız. Grev hakkımızı kullanıyoruz. Tüm memurların kalbi bugün bir atıyor. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız'' diye konuştu.

Özgen, işverenin her şeye karar verdiği bir yönetim biçiminin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını savunarak, Yunanistan, İtalya ve İspanya'daki ekonomik krizlere halkın değil, hak yiyenlerin sebep olduğunu kaydetti.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören de bugünkü sözleşme şartlarının memurlar için uygun olmadığını öne sürerek, sağlık sektöründe milyonlarca insanın taşeron olarak çalıştırıldığını savundu.

Bazı siyasi parti üyelerinin de destek verdiği eylem olaysız sona erdi.

Eylem sırasında polis Beyazıt Meydanı'nda geniş güvenlik önlemi aldı.

17:00 - Beyazıt Meydanı'nda davul zurna eşliğinde halay çekip eylem yaptılar

Hükümetin toplu sözleşme masasında önerdiği zam teklifini yetersiz bulup 1 günlük greve giden memurlar Beyazıt Meydanı'nda davul zurna eşliğinde halay çekip eylem yaptı.

Anadolu yakasında toplanan memurlar, vapurlarla Sirkeci'ye gelerek burada toplandı. Avrupa yakasındaki memurlar ise Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir araya geldi. İki farklı noktada toplanan memurlar, pankartlar ve sloganlar eşliğinde Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Renkli görüntülere sahne olan yürüyüşün ardından Beyazıt'ta buluşan memurlar, davul zurna eşliğinde halay çekip eylem yaptı.

Sendikalar adına basın açıklamasını okuyan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, ?12 Eylül referandumu öncesinde kamu emekçilerine ?sizler de toplu sözleşme yapacaksınız, haklarınızı koruyacaksınız' diyenler her zaman olduğu gibi sözlerinde durmamıştır. Dağ fare bile doğurmadı diye sitem edenlere sormak gerekiyor ne oldu? Yüzde yarımlık artışlardan sonra dağ fare doğurdu mu? 4688 sayılı yasanın grevsiz ve toplu sözleşmesiz çıkması için hükümete koltuk değneği olmanıza değdi mi? Gücünüzü kamu emekçilerinden almak yerine, sırtınızı hükümete dayamanıza değdi mi? Toplu sözleşme görüşmeleri göstermiştir ki ortada sadece sınıfsal bir tercih vardır. Hükümet tercihini kamu emekçilerinden, emeklilerden yana değil, bugüne kadar olduğu gibi sermayeden yana kullanmıştır? dedi.

Öte yandan İstanbul Üniversitesi'nin ana kapısına ?Bu işyerinde grev vardır? pankartı asıldı. Davul zurna eşliğinde halay çeken memurlara üniversiteden çıkan öğrenciler de destek verdi. Eylem olaysız şekilde sona erdi.

16:49 - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kamu çalışanlarına ait cep telefonlarına destek mesajı gönderdi

CHP Basın Birimi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul'da bulunan Kılıçdaroğlu, kamu çalışanlarına gönderdiği cep telefonu mesajında, ''Emeğin hakkı ve insanca bir yaşam için haksızlığa direnen, hak arayan, meydanlara çıkan ve iş bırakan memur kardeşlerimi kutluyor, CHP olarak kamu çalışanlarıyla, emek dünyası ile demokratik her platformda el ele, omuz omuza olacağımızı belirterek, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum'' ifadelerine yer verdi.

16:22 - Kırıkkale'de memurlar meydanlara indi

Kırıkkale'de kamu çalışanları, hükümetin açıkladığı zam oranını davul zurna eşliğinde halay çekerek protesto etti.

Zam konusunda hükümetle anlaşamayan Kamu-Sen ile KESK, iş bırakma eylemi başlattı. Cumhuriyet Meydanı'na kadar slogan atarak yürüyen kamu çalışanları, burada davul zurna eşliğinde halay çektiler. Ellerindeki pankartla halay çeken sendika üyeleri, hükümet aleyhine çeşitli sloganlar da attı.

16:09 - Trabzon valiliği önünde davullu zurnalı eylem

Hükümet ve sendikalar arasında yapılan zam pazarlığının anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Memur-Sen Konfederasyonu Trabzon Şubesi'ne bağlı çalışanlar iş bırakma eylemi yaptılar. Renkli görüntülere sahne olan eylemde çalışanlar davul zurna eşliğinde horon oynadılar.

16:05 - Diyarbakır'da grevdeki memurlara müdahale

Kaldırımda yürümeleri için uyarılan grubun sloganlar atarak caddeleri trafiğe kapatmasının ardından polis yetkilileri ile kalabalık arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Diyarbakır Adliye Sarayı önünde caddeyi trafiğe kapatarak yürüyen kalabalığa Toplumsal Olaylara Müdahale (TOMA) araçlarından yolu boşaltmaları konusunda uyarı yapıldı. Yapılan tüm uyarılara rağmen caddede yürümeye devam eden kalabalığın önü çevik kuvvet polisleri tarafından kesildi. Çevik kuvvet polisleri ile kısa süreli arbede yaşayan kalabalığa biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edildi. Müdahale sırasında ortalık savaş alanına döndü. Bir anda polis ekipleri ile göstericiler arasında taşlı ve tazyikli sulu olaylar alevlendi.

Kalabalığı dağıtmak için TOMA araçlarından sıkılan su ve polislerin attığı biber gazından birçok kişi etkilenirken, kalabalık içinde bulunan ve tazyikli suya hedef olan bir kişi ise fenalık geçirdi. Arkadaşları tarafından kalabalıktan çıkarılan şahıs için bölgeye ambulans istendi.Kısa süren arbedenin ardından kalabalık Dağkapı Meydanı'na doğru kaldırımları kullanarak yürümeye devam etti.

15:30 - Türkiye Kamu-Sen üyesi bir grup memur, toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle Beyoğlu'nda yürüyüş yaptı

Türkiye Kamu-Sen üyesi bir grup memur, toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında Beyoğlu'nda yürüyüş yaptı.

Türkiye-Kamu Sen İstanbul Şubesi üyesi bir grup memur, hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle bir günlük iş bırakma eylemi yaparak, Taksim Meydanı'nda toplandı. Memurlar, üzerinde ''Öğretmenler şahsiyet sahibidir'', ''Hak, adalet dediniz hakkımızı yediniz'', ''Okullarda ve hastanelerde can güvenliği istiyoruz'', ''3 harf öğrettim 40 yıl kölesi oldum'', ''Ömer Dinçer öğretmenine sahip çık'', ''İki maaş ikramiye istiyoruz'', ''3,5 çok anlamlı oldu gücümüzün farkında mısınız'' yazılı pankartlarla Galatasaray Lisesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Memurlar, İstiklal Caddesi'nde ıslık, alkış ve davul-zurna eşliğinde ''İşte memur, işte sendika'', ''Hırsıza çok, memura yok'', ''Hükümet istifa'' sloganları atarak Galatasaray Meydanı'na ulaştı.

Burada açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, yıllardır kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerinin ilerletilmesi için mücadele verdiklerini, bu mücadelenin öncelikli hedefinin kamu görevlilerinin toplu sözleşme, grev ve siyaset haklarını da içeren çağdaş, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarında sendikal haklar olduğunu dile getirdi.

2002-2012 yılları arasında Türkiye ekonomisinin ortalama yıllık yüzde 6,8 oranında büyüdüğünü, kamu görevlilerine bu büyümeden pay verilmediğini ifade eden Bostan, ''Hükümetin taraflı tutumuyla oluşturulan toplu sözleşme masasında kamu görevlilerimiz, emeklilerimiz, dul ve yetimlerimiz için sunulan maaş teklifi yüzde 3,5+yüzde 4, yıllık toplam yüzde 7,5 olmuştur. Bu teklif dört aylık enflasyon artışını dahi karşılamaktan uzaktır'' dedi.

Toplu pazarlık masasında memurların taleplerini dikkate almayan hükümetin, haklarını gasp ettiğini ileri süren Bostan, ''Toplu görüşmenin dahi gerisinde kalan bu sözde toplu sözleşme sistemi, yetersiz ve yanlış anayasa değişikliğinin Türk memuruna verdiği en büyük zarardır'' diye konuştu.

Sendika üyesi memurlar, basın açıklamasının ardından dağıldı.

15:15 - İzmir'de hayat durdu yollar trafiğe kapandı

Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilciliği ve Kamu Emekçileri Sendikaları İzmir Şubeler Platformu tarafından, hükümetin memur zam oranlarını protesto amacıyla dün İzmir'de bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. İki sendikanın düzenlediği protesto eylemi kapsamında farklı iş kollarında görevli 10 bine yakın memur, Basmane Meydanı'ndan Konak Meydanı'na ellerinde pankartla slogan atarak yürüdü. Akın akın caddeleri dolduran kalabalığın kortej yürüyüşü için trafik kapatıldı, trafik aksadı. 23 Nisan İlköğretim Okulu öğrencileri de ellerinde ?Öğretmenim insanca yaşamak için ücret istiyor? ve ?Eğitim hakkımı istiyorum? yazılı pankartlar taşıdı.Konak Meydanı'nda toplanan memurlar Hükümet'in zam oranını protesto etti. Kamu Emekçileri Sendikaları İzmir Şubeler Platformu üyeleri, İzmir'in Büyükşehir Belediyesi önünde, Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilciliği üyeleri ise bir kaç metre uzaklıktaki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde toplandı. Kamu Emekçileri Sendikaları İzmir Şubeler Platformu adına konuşan Ramiz Sağlam, kendi platfomlarında yaptığı konuşmada, grev hakkının olmadığı bir toplu sözleşme sisteminin olamayacağını söyledi. "Bugün kamu emekçileri olarak bizimle dalga geçenlere, 2012'nin Türkiyesi'nde bizi hâla 'kapı kulu' olarak görenlere en iyi cevabı vermek için grev hakkını kullanıyoruz" diyen Sağlam, 'Grev hakkınız yok' tehditlerini boşa çıkaran yüzbinlerce kamu emekçisinin bugün tüm Türkiye'de hayatı durdurduğunu söyledi. Sağlam, konuşmasında, "Dağın fare doğurmasını bekleyenler dışında herkesin yürekleri bugün bizimle çarpıyor" ifadelerini kullandı. Sağlam'ın konuşmasının ardından Grup Yel Değirmeni bir konser verdi. Müzik eşliğinde halay çeken memurlar konserin ardından dağıldı.

15:08 - Bandırma'da memurlar iş bıraktı

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde memurlar iş bırakma eylemi yaptı.

Memurlar, Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Hükümetin 2012 yılı için açıkladığı yüzde 3.5 artı yüzde 4 zam oranını kabul etmeyen Kesk, Kamu-Sen ve Birleşik Kamu-İş'e mensup memurlar iş bırakma eylemi yaparak halay çekti. Daha evvelki eylemlerde davul zurna eşliğinde halay çeken memurlar bu defa Mustafa Yıldızdoğan'ın seslendirdiği, "Türkiye'm" parçası ile halay çekti.

14:45 - Sağlıkçıların tansiyonu üç buçuğa düştü

Hükümetin memur maaşına yüzde 3.5'lik zammı az gören sağlıkçılar iş bırakma eylemi yaptı.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, Türk Sağlık-Sen, Sağlık-Sen ve SES üyeleri tarafından düzenlenen ortak eylemde hükümete tepki gösterildi. İnegöl Devlet Hastanesi D blok önünde gerçekleştirilen eylemde, bir sağlıkçı meslektaşının tansiyonunu ölçtü. Tansiyonunun 3.5 olduğu söylenen sağlıkçı, 'Ne yapalım, yüzde 3.5 zamla bu kadar tansiyon oluyor' diyerek zamlara atıfta bulundu.

14:15 - Abdi İpekçi Parkı'nda eylem yaptıktan sonra Kızılay'a yürümek isteyen Türkiye Kamu-Sen üyelerine polis biber gazıyla müdahale etti

Abdi İpekçi Parkı'nda eylem yaptıktan sonra Kızılay'a yürümek isteyen Türkiye Kamu-Sen üyelerine polis biber gazıyla müdahale etti.

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaların üyeleri, Abdi İpekçi Parkı'nda yaptıkları eylemin ardından, Konfederasyon Genel Merkezi'nin bulunduğu Kızılay'a yürümek istedi.

Bunun üzerine emniyet güçleri parkın çıkışında, Sağlık Bakanlığı'nın önünde barikat kurarak grubun yürümesine izin vermedi.

Eylemciler ile güvenlik güçleri arasındaki tartışma arbedeye dönüştü. Polisler olaya biber gazıyla müdahale etti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve diğer sendika yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda eylemci gazdan etkilendi.

Grup, daha sonra Mithatpaşa Caddesi üzerinden Konfederasyon Genel Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında gazetecilere açıklama yapan Koncuk, Konfederasyon Genel Merkezine yürüdükten sonra dağılmayı planladıklarını, ancak polisin buna izin vermediğini ileri sürdü.

Bir polis memurunun biber gazını gözüne sıktığını iddia eden Koncuk, ismini tespit edebilirse söz konusu polis hakkında şikayette bulunacağını belirtti.

Grubun yürüyüşü sırasında aracının kornasını çalan bir sürücü de tartaklandı.

14:10 - Antalya'daki KESK eyleminde arbede

ANTALYA'da, kamu emekçilerinin 1 günlük iş bırakma eyleminde, eylemcilerle polis arasında zaman zaman arbede oldu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendika temsilcilerinin ülke çapında ilan ettiği 1 günlük iş bırakma eylemi, Antalya'da büyük katılımla gerçekleşti. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Defterdarlık ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde toplanan ve sayısı 3 bini bulan grup, saat 11.00 sıralarında Defterdarlık önünde buluşarak yürüyüşe geçti. Grubun yürüyüşü sloganlar eşliğinde devam ederken, polisin Konyaaltı Caddesi'nde yolu kesmesi ile bir anda ortam gerginleşti. Yürüyüşlerine trafiği keserek Konyaaltı Caddesi üzerinden devam etmek isteyen grup ile tramvay yolunu kullanmalarını isteyen polis arasında arbede yaşandı. Kısa süren arbede sırasında bir eylemcinin, Çevik Kuvvet görevlilerinden birinin kalkanını almak istemesi ile ortam gerginleşti. KESK görevlilerinin araya girmesiyle yatışan olaylardan sonra polis yolu açarak grubun tramvay yolundan eylem alanına girmesine izin verdi.

14:02 - Memurların iş bırakma eylemi -Hak-İş Genel Başkanı Arslan, oturma eylemi yapan Memur-Sen'e destek ziyaretinde bulundu

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Güvenpark'ta oturma eylemi yapan Memur-Sen üyelerine destek ziyaretinde bulundu.

Arslan, memurların Türkiye'nin her yerinde toplu sözleşme hakları ve ücret artışları için yaptıkları demokratik eylemlerini desteklediklerini ifade eden Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'ya mücadelelerinde başarılar diledi.

Arslan, şöyle devam etti:

''Biz işçi konfederasyonları ve Hak-İş olarak memurlarımızın baştan itibaren sendikal haklarının toplu sözleşme haklarının daha ileri, daha demokratik, daha katılımcı, daha özgürlükçü, ILO ve AB standartlarına uygun hale getirilmesi için büyük bir mücadele ve destek verdik.

Bugün, Memur-Sen'in önderliğinde yürütülen toplu sözleşme müzakerelerinde gelinen noktayı üzüntüyle karşılıyoruz. Arzu ederdik ki memurların ilk toplu iş sözleşmesi hakem kuruluna gitmeden masada, tarafların taleplerinin uzlaştığı bir noktada sonuçlansın. Ne yazık ki teklif edilen rakamlar, kamu görevlilerinin içinde bulunduğu şartlar, memurların içerisinde bulunduğu olumsuzlukları gidermeye yönelik düzenlemelerin yapılmamış olması memurlarla beraber bizi de üzmüştür. Onun için burada olmamız sadece buradakiler değil, 500 binin üzerindeki Hak-İş mensubunun memurlara desteğidir.''

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu'nun şahsında bütün memurları mücadelelerinde kutladığını belirterek, ''Hem toplu sözleşme hakkıy ile grev hakkının da olduğu özgür bir toplu pazarlık sistemenin gelmesi için de desteğimizi devam ettireceğiz'' dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da Memur-Sen ve Hak-İş'in, kurulduğu günden bu yana ''kardeş kuruluş'' olduğunu söyledi.

Hak-İş ile Memur-Sen'in ortak yaptığı faaliyetleri anlatan Gündoğdu, ''Bugün de bu ülkenin geleceğine sahip çıkmak için yaptığımız iş bırakma eyleminde de Hak-İş bizimle, işte kardeşlik böyle olur'' diye konuştu.

Gündoğdu, yarın Hakem Heyeti'ne müracaat edeceklerini söyledi.

13:41 - Kars'ta dersler boş geçti

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Eğitim Bir Sen üyeleri, bir günlük hizmet üretmeme ve iş bırakma eylemleri ile hükümeti protesto etti. Türkiye Kamu Sen üyeleri de Faik Bey Caddesi At heykeli önünde basın açıklaması yaptı.

Eğitimciler ve memurlar ellerinde ?Adalet ve kalkınmadan adalet istiyoruz', 'Eğitim çalışanıyım insanca yaşamak için hakkımı istiyorum', 'Sadaka değil toplu sözleşme istiyoruz', 'Öğrenciye süt, tablet ve memura sabret kardeşim sabret' yazılı dövizler taşıdı.

13:25 - BES üyesi yargı çalışanları, adliye önünde eylem yaptı

İstanbul Adalet Sarayı'nda çalışan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri de basın açıklaması adliye önünde grevle ilgili açıklama yaptı.

Çağlayan'daki adliye binası önünde toplanan KESK'e bağlı BES İstanbul 2 Nolu Şube üyeleri pankart açtı. Alkış ve slogan eşliğinde greve katılan eylemciler, basın açıklaması yaptı. Şube başkanı Özer Avanaş, hükümetin her yıl yüksek büyüme oranları açıkladığını söyledi. Toplumsal zenginleşmenin arttığının iddia edildiğini belirten Avanaş, ?Ancak sıra kamu çalışanlarının ücret artışları ve dar gelirli kesimlere kaynak ayırmaya gelince, bütçe imkanlarının kıt olduğu ve bu kesimler için yapılacak iyileştirmelerin ekonomik krize yol açacağı gerekçe gösterilerek bu kesimler açlık sınırında yaşamaya mahkum edilmektedir.? dedi.

13:14 - Cizre Eğitim Bir Sen, maaş zammı teklifini protesto etti

Cizre Lisesi önünde basın açıklaması yapan Eğitim Bir Sen üyeleri, hükümetin teklifini tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan Cizre Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Osman Gökhan Çam, ?Toplu sözleşme masasında ek ödeme mağduriyetimizin giderilmemesini, yüzdelik zam ve diğer toplu sözleşme tekliflerimizin karşılanmamasını kabul edemiyoruz. Bu duyarsızlığı protesto ediyor, Türkiye genelinde hizmet üretmiyor, bir günlük iş bırakarak burada oturma eylemi yapıyoruz.? dedi.

12:55 - Memurlar, Sütlüce'de yol kapattı

Memur Sendikaları Konfederasyonu üyesi yaklaşık bin kişi, hükümeti protesto etmek için Sütlüce'de bulunan AK Parti İstanbul İl Başkanlığı önünde toplandı. Memurların eylemi öncesi çevik kuvvet polisi il binası önünde ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Hükümeti protesto eden pankart ve dövizler taşıyan memurlar, bir süre sonra ana caddeyi iki yönlü trafiğe kapattı. Bu sırada, araç sürücüleri ile memurlar arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı. Araçların önünde oturma eylemi yapan memurlar 'Hükümet zammını al başına çal', 'Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma', 'Hükümet sandıkta görüşeceğiz!, 'Hükümet istifa' şeklinde sloganlar attı.

Siyasileri uyarmaya geldiklerini belirten Aydın, konuşmasının devamında kamu çalışanlarının isteklerini sıraladı. Grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

12:25 - Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri Güvenpark'ta oturma eylemi yaptı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kimsenin öğretmenleri sahipsiz sanmaması, değersizleştirmemesi, öğretmenlerin yaptığı işi yok sayarak siyaset yapmaya çalışmaması gerektiğini söyledi.

Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri, Güvenpark'ta oturma eylemi yaptı.

Grup ''Elektriğe yüzde 19 memura yüzde 3,5+4 zam'', ''Vermezsen ek ödeme kapıma da gelme'', ''Bedava kitaptan sonra bedava öğretmen projesine de start verildi'' yazılı pankartlar taşıdı.

Gündoğdu, burada yaptığı konuşmada, hükümet ile toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamadığını ve sürecin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na kaldığını hatırlatarak, 81 ilde ''iş bırakma'' eylemi yaparak kendilerini yok sayanlara ''Biz varız'' diyen öğretmenleri kutladığını söyledi.

Memur-Sen olarak bugüne kadar iş bırakma eylemi yapmaya gerek duymadıklarına işaret eden Gündoğdu, ''Öğretmenler, Mili Eğitim ve Maliye Bakanları eliyle dövülüyorsa buna sessiz kalmayacağız. Kimse öğretmenleri sahipsiz sanmasın, değersizleştirmesin, öğretmenlerin yaptığı işi yok sayarak siyaset yapmaya çalışmasın'' diye konuştu.

12:16 - Memurlar Trabzon'da da iş bırakma eylemi yaptı

Bugün iş yerlerine gitmeyen KAMU-SEN üyesi bir grup kamu çalışanı, Trabzon Valiliği önünde toplanarak Meydan Parkı'na kadar yürüdü. Sendika flamaları ve çeşitli yazıların yer aldığı pankartlar taşıyan memurlar, yürüyüş boyunca çalışma şartları ile zam beklentilerin dile getiren sloganlar attı. Kuma çalışanları ayrıca, memura hak ettiği değeri vermemekle suçladıkları hükümeti de protesto etti. Yürüyüşün Meydan Parkı'ndaki Atatürk büstünün önünde bitiren KAMU-SEN üyeleri, sendika temsilcilerinin yaptığı basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

12:12 - Doktorlar deli göleği giydi

İbni Sina Hastanesi önünde toplanan Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık çalışanları ?deli gömleği' giyerek iş bıraktı. "Hükümet sabrımızı taşırma" şeklinde slogan atan grup adına Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci bir açıklama yaptı. Kahveci, hükümetten dünyaları istemediklerini ifade ederek, "Bizim isteğimiz hükümetin doğalgaza, elektriğe ve benzine yaptığı zamdan fazla değildir" dedi.

Kahveci, iş bırakarak hükümete seslerini bir kez daha güçlü bir şekilde duyurduklarını belirterek hiçbir ekonomik tutarlığı olmayan zam teklifine kamu çalışanları adına karşı çıktıklarını kaydetti. Yapılan açıklamanın ardından grup Kamu-Sen'in açıklamasını yapılacağı Abdi İpekçi Parkı'na yürüyüşe geçti.

12:10 - Memurlar grev için Kadıköy'de buluştu

Döviz, bayrak, flama ve pankartlarıyla meydana gelen memurlar, vapurla karşıya geçerek Şirkeci Garı önünde toplanmaya başlayacak. Memurlar daha sonra geniş katılımlı eylemlerin yapılacağı Beyazıt Meydanı'na yürüyecek.

Eyleme katılan memurlar, hükümetin zam önerisini eleştirerek, "İnsanca yaşacak maaş istiyoruz. Mesela yüzde 30 zam yapılabilir. Hükümet geri adım atmazsa grevlerin sürmesi gerekir. Ayrıca toplu sözleşme istiyoruz." şeklinde duygularını dile getirdi.

11:30 - Mersinde arbede: 10 yaralı

Memurların iş bırakma eyleminde Türk Kamu-Sen üyesi yaklaşık bin kişi, Ak Parti Akdeniz İlçe binasına yürümek isteyince polisin müdahalesiyle karşılaştı. Biber gazı ve cop kullanan polislerle kendilerine sopalarla karşılık veren memurlar arasında arbede yaşandı, 3'ü polis, 10 kişi yaralandı.

Ellerinde bayraklar ve dövizler taşıyıp, hükümet aleyhinde sloganlar atan grup, ısrarla yürümeyi sürdürünce çevik kuvvet polisleri biber gazı ve coplarla müdahale etti. Memurlar da ellerindeki bayrak ve döviz sopalarıyla karşılık verdi.

Yaralılar, olay yerine çağrılan ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Müdahalenin ardından dağılmayan grup, oturma eylemi başlattı.

11:25 - Memurlar, Beyazıt Meydanı'nda eylem için toplanmaya başladı

Memurların İstanbul'daki eylem alanı ise Beyazıt Meydanı olacak. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi önünde ve Sirkeci'de toplanacak olan memurlar, Beyazıt Meydan'a kadar yürüyecek. Memur sendikaları temsilcileri, burada zam görüşmelerine ilişkin açıklama yapacak.

Bir günlük iş bırakanma kararının ardından hastanelerin sadece acil Servis bölümleri hizmet veriyor. Grevden haberi olmayan bazı vatandaşlar ise, hastaneden muayene olamadan dönmek zorunda kaldı.

11:20 - Sağlık çalışanları bir günlük iş bıraktı

Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları, sabah saatlerinde grev kararının yazılı olduğu pankartı açarak hastane bahçesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, hükümetin teklif ettiği zam oranı eleştirildi.

Basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları hastane bahçesinden ayrıldı.

11:18 - Vergi daireleri ve hastanelerde de grev var

Kağıthane Vergi Dairesi ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi girişinde toplanan çalışanlar, hükümet aleyhine sloganlar attı.

Vergi dairesi çalışanları iş yeri önünde davul zurna eşliğinde halay çekti. Başhekimlik önünde toplanan hastane çalışanları ise hükümeti protesto etti.

11:15 - Memurlar grevde, okullara pankart asıldı

Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde toplanan memur sendikaları okul kapısına grev pankartını astı. Grevle ilgili bilgi veren sendika yetkilisi Recai Ocak, hükümeti protesto etti.

10:40 - Demiryolu çalışanları iş bıraktı, grevden habersiz yolcular gardan döndü

Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetle anlaşamayan kamu sendikalarına bağlı memurlar iş bıraktı. Adana'da demiryolu çalışanları 00.00'da greve başladı. Değişik sendikalara bağlı memurlar davul-zurna eşliğinde halay çekerek, greve destek verdi. Grev kararından haberi olmayan vatandaşlar gardan geri döndü. Grev sebebiyle ulaşımda aksamalar yaşandı. Döver-biçerlerin yüklü olduğu trenler hareket etmeyince, sahipleri sıkıntı yaşadı.

09:43 - Memurların ilk eylemi tren seferlerine takıldı

Hükümet ile kamu sendikaları arasındaki pazarlıklardan sonuç çıkmaması sebebiyle memur sendikalarının grevi saat 00.00'da başladı.Eskişehir tren istasyonunda KESK'e bağlı demiryolu sendikalarının başlattığı grev, tren seferlerine takıldı. Eskişehir - İstanbul arası tren seferlerinin 2 yıllığına durdurulması nedeniyle grev yapan sendikalar, iş bıraktıracak tren bulamadı.

08:53 - TCDD Genel Müdürlüğü, Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin seferlerine devam ettiğini bildirdi

TCDD Genel Müdürlüğü, Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin seferlerine devam ettiğini bildirdi.

TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, memur sendikalarınca iş bırakma eyleminin olduğu belirtilerek, buna rağmen Ankara, Eskişehir ve Konya'dan Yüksek Hızlı Trenlerin karşılıklı olarak vaktinde hareket ettikleri kaydedildi.

Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin hareket saatlerine uygun seferlerine devam ettiği vurgulanan açıklamada, garlarda, bilet satışları dahil yolcu ihtiyaçlarını karşılayacak bütün hizmetlerin sürdürüldüğü belirtildi.

03:33 - TCDD: ''Trenler tarifelerinde belirtilen saatlerde çalışacak''

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), bazı internet sitelerinde yer alan 23 Mayıs Çarşamba günü trenlerin çalışmayacağına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

TCDD Genel Müdürlüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, ''Bazı internet sitelerinde yer alan 23 Mayıs Çarşamba günü trenlerin çalışmayacağına ilişkin haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Trenler tarifelerinde belirtilen saatlerde çalışacaktır'' ifadelerine yer verildi.

02:40 - KESK ve Türkiye Kamu-Sen'e üye memurlar Ankara'da iş bıraktı

Zam konusunda hükümet ile anlaşamayan kamu çalışanları, Ankara Garı'nda iş bıraktı. Türk Ulaşım-Sen ile Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri, garın girişine ''Grevdeyiz'' pankartı astı.

Saat 01.33'de Diyarbakır'a gidecek Güney Ekspresi, hareket etmedi. Memurların iş bırakması üzerine Ankara Garı'nda bilet satışları durdu. Satılan biletlerin bedelleri kesintisiz olarak yolculara iade edildi. TCDD, yolcuların mağdur olmaması ve gidecekleri yerlere zamanında ulaşabilmeleri için AŞTİ'ye belirli aralıklarla servis düzenledi.

Duruma tepki gösteren bazı yolcular ile görevliler arasında tartışma yaşandı. Memurların iş bırakma eyleminden habersiz olduğunu söyleyen yolculardan Cansever Yıldırım, ''Birden bire bunu yapmasalardı iyi olurdu, bizde evden çıkmazdık. Yozgat-Yerköy'e gidecektik. Şimdi bu saatte eve geri döneceğiz; vasıta da yok, yapacak bir şey de yok'' dedi.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber