Faruk Çelik'ten memur eylemleri hakkında açıklama/ Video

Haber Giriş : 23 Mayıs 2012 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurların eylemini CNN TÜRK'te değerlendirdi. Memuru enflasyona ezdirmediklerinin altını çizen Çelik, "Zam yaptığımız için iş bırakmayla karşı karşıyayız" dedi.

Bakan Çelik'in konuşmasında satır başları şöyle:

* Memur zammı konusunda Hakem Heyeti'nin kararı kesin olacak.

* Düzeyli bir toplu sözleşme yaşadık. Sendika başkanlarına teşekkür ediyorum.

* Verdiğimiz zamda telafiye gidebiliriz. Tüm enflasyon tablosunu görmek gerekiyor. Türkiye'de hiçbir kamu çalışanını enflasyona ezdirmedik. Hükümet olarak kamu çalışanlarına bakışımız net.

* Türkiye'de ekonomik sıkıntı söz konusu değil. Kasalarımızda para var ama 'hazıra dağ dayanmaz' diye bir söz var. Memura 10+10 vermek isteriz ama bir mali disiplinimiz var. Belirlediğimiz rakamın üzerine çıkabildiğimiz kadar çıktık. Başbakan'la da görüştük.

* Kamu çalışanlarının tepkisini saygıyla karşılarım. Türkiye sonuçta hukuk devleti. Hukuk devletinde hukuk çerçevesinde hareket etmeli. İş bırakma iç hukukumuzda yeri olmayan bir yaklaşım.

* Genelde bir durağan ve sıkıntılı bir durum var. Birileri yaşanan sıkıntılardan dolayı grev yaparken, biz zam yaptığımız için iş bırakmayla karşı karşıyayız.

* Kemal Kılıçdaroğlu'nun "tiyatro" ifadesi sorumsuz bir ifade.

Memur-Sen ile kol kola mı yürüdünüz?

* Üç sendikayla birlikteyiz, hiçbir süreçte ayrım olmadı. Memur-Sen yetkili bir sendika. İster istemez Memur-Sen'in teklifi üzerinden yürümek zorundayız.

* Muhalefet edecekseniz doğru bir yerden edin. Yasa iş bırakma vermiyorsa bırakmayacaksınız. Olmayan haklarınız için mücadele edecekseniz edin.

* Belediyelerde kadro sorunu, toplu sözleşme konusu değil. İlgili bakanlıklarla görüşülüyor, mutabakatımız sürüyor.

* Öğretmenlere 100 liralık (Eğitim öğretim tazminatı kastedilmektedir.) artış yaptık. Emeklilere düzenlemeyi toplu sözleşme gündemine aldık. İstediğimiz bazı konuları gündeme alamadık.

* Doğazgaza zam yüksek oldu ama biz üretmiyoruz, dışarıdan satın alıyoruz.


AA'YA YAPTIĞI AÇIKLAMALAR

Esra Altınmakas - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmediklerini belirterek, ''Aklıselimin hakim olmasını temenni ediyorum. Türkiye hepimizin. Dünyada binbir türlü zorluklar yaşanırken, maaş eksiltmeler karşısında yürüyüşler yapılırken, Türkiye zam konusunda iş bırakmayı konuşuyor. Bunu da düşünmelerini istiyorum'' dedi.

Bakan Çelik, toplu sözleşme sürecini AA muhabirine değerlendirdi.

Sürecin son derece düzeyli şekilde geçtiğini, hizmet kolu geneli anlamında ciddi müzakereler olduğunu dile getiren Çelik, ''Müzakerelerde ağırlıklı olarak 2012 yılında ücretlere ne kadar zam yapılacağı konusuna gelince orada konfederasyonların, kamuoyuyla ve sendika mensuplarıyla daha önce yaptıkları değerlendirme tekliflerini aldık'' dedi.

Bu tekliflerin çok afaki olduğunu gördüklerini belirten Bakan Çelik, şöyle konuştu:

''Neredeyse personel giderlerimizin üçte ikisine yakın bir taleple karşı karşıya kaldık. Bunun gerçekçi olmadığını da masada konuştuk. Süreç içinde gerçek rakamlara doğru onlar da iyi niyet göstergesi ortaya koymaya çalıştı. Fakat bütçemizde 3+3'lük artış, Ekim 2011 yılında bütçeye sunulmuş ve Meclis tarafından kabul edilmiş. 2012 ücret zamlarının 3+3 olacağı herkes tarafından biliniyordu. Çünkü bütçede yer aldı ve bütçe kalemleri şu anda harcanıyor. Dolayısıyla bu, bir anlamda olağanüstü şartların getirdiği bir toplu sözleşme. Normalde ağustosta yapmamız gereken toplu sözleşmenin ilkini, yasanın geç çıkmasından dolayı mayısta yapmak durumuyla karşı karşıya kaldık.''

-''Doğrusu, gerekçelerini bulamıyorum''-

Burada da ücret zamlarının bütçeye yansımış durumda olduğunu anlatan Çelik, ''Bunun üzerinde, masada 3+3, 3,5+4 şeklinde gerçekleşti. Takriben de tüm bu toplu sözleşmede ilave bütçede olmayan 1,5 milyarlık ilave maliyet de toplu sözleşmeden çıkmış oldu'' ifadelerini kullandı.

Kamu çalışanlarının bunu yeterli bulmadığına işaret eden Bakan Çelik, şöyle devam etti:

''Enflasyon açısından bakıyorum, doğrusu yeterli bulmamalarının gerekçesini bulamıyorum. Türkiye'de Merkez Bankası yüzde 6,5 düzeyinde enflasyonun olacağını açıkladı. Şu anda verdiğimiz ücret zammı ise 7,6 dolaylarında. Ayrıca bir enflasyon artışı söz konusu olursa, onu da telafi edeceğimizi geçmiş yıllarda yaptığımız gibi yine ifade ediyoruz.''

-''Kamu çalışanları enflasyonun çok üstünde ücret elde ediyor''-

Buna rağmen bazı sendikaların bugün iş bırakma eylemi olduğuna işaret eden Bakan Çelik, şunları söyledi:

''Kamu olarak 74 milyona karşı sorumluluğumuz var. Kamu çalışanlarımızın başımızın üstünde yeri var. Onlar kamunun bütün yükünü sırtlanıyorlar. Biz de onları enflasyona ezdirmedik. Maaşlara, artışlara baktığınız zaman bunu görmek mümkün. Satın alma gücü olarak baktığınız zaman kamu çalışanlarının kesinlikle enflasyona ezdirilmediğini, aksine kamu çalışanlarının enflasyonunun çok çok üzerinde ücret elde ettiğini görürsünüz. 10 yıllık dönemde enflasyon yüzde 135. Kamu çalışanlarının aldığı ücret zammının da yüzde 228 olduğu dikkate alınınca, hükümet olarak kamu çalışanlarına nasıl bir yaklaşım içinde olduğumuzu bu rakam bile gösteriyor.

Ben aklıselimin hakim olmasını temenni ediyorum. Türkiye hepimizin. Dünyada binbir türlü zorluklar yaşanırken, ülkeler ciddi krizlerle boğuşurken, zam yapma değil, maaş eksiltmeler karşısında yürüyüşler yapılırken Türkiye zam konusunda iş bırakmayı konuşuyor. Bunu da düşünmelerini istiyorum.''

CNNTÜRK-AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber