Zorunlu tasarruf sisteminden ayrılanlara müjdeli haber

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2005 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 10. Dairesi, aylığından zorunlu tasarruf kesintisi yapılırken sistemden ayrılanlara, tasarruf miktarı ve nemalarının taksitler halinde ödenmesine karar verdi. Bu durumda olanların hak düşürücü süre olan 10 yılı geçirmemiş olmaları gerekecek.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi çalışanlarından Yıldız Özdoğan, aylığından yapılan tasarruf kesintisinin, devlet katkısı ve nemalarıyla birlikte ödenmesi istemiyle Hazine Müsteşarlığı'na başvurdu. Özdoğan, Hazine'nin zımni ret kararının iptali ile kesinti, devlet katkısı ve nema tutarının tamamının yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle dava açtı. Ankara 10. İdare Mahkemesi, istemi kabul etti. Hazine Müsteşarlığı bu kararı temyiz ederek, bozulmasını istedi. Temyiz istemini görüşen Danıştay 10. Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Kararda, 3417 sayılı Çalışanların Tasarrufa Teşvik Edilmesi ve Bu Tasarrufların Değerlendirilmesine Dair Kanun'un bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi'nce değişik tarihlerde iptal edildiği anımsatıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla hak sahiplerinin tasarruf kesintisi, devlet veya işveren katsısı ve nemasını isteyebilmelerini belirli sürelerde tasarrufta bulunma zorunluluğuna bağlayan yasal düzenlemelerin yürürlükten kalktığı kaydedilen kararda, böylece hak sahiplerinin üzerilerinde mülkiyet hakkına sahip oldukları tasarruf kesintileri ve nemalarını belirli sürelerde tasarruf etme şartına bağlı olmaksızın isteyebilme hakkının doğduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber