Gelibolu Yarımadası'ndaki Simülasyon Merkezi hizmete açılacak

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Gelibolu Yarımadası'nda inşa edilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Tanıtım ve Simülasyon Merkezi'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının yapılacağını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2012 19:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tuna, Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran'da Çanakkale'ye gelerek tamamlanan bazı yatırımların açılışını yapacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın programının henüz netlik kazanmadığını dile getiren Tuna, şunları kaydetti:

"Açılışı yapılacak birikmiş tesisler var. Onların hangisi kapsama alınacak bu konuda biz önerilerimizi ileteceğiz. Değerlendirmeyi tamamen kendileri yapacaklar. Ana konu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda tamamlanan ve hizmete açılmayı bekleyen Simülasyon Merkezi. Sayın Başbakanımız burayı ziyaret edecek ve açılışını yapacak. Ayrıca toplu açılış töreni de il merkezinde olacak."

Vali Tuna, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ayrı bir program yapılması konusunda da temennileri olduğunu belirterek, "Sonbaharda ilçelere de ziyarette bulunmasını arzu ediyoruz. Öyle bir önerimiz var. Kabul edilirse değerlendirilecek" şeklinde konuştu.

-Çanakkale Savaşları'nı "yeniden yaşatacak" simülasyon merkezi-

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Gelibolu Yarımadası'nda inşa edilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Tanıtım ve Simülasyon Merkezi, 97 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları'nı ziyaretçilere adeta yeniden yaşatacak.

Gelibolu Yarımadası'ndaki Kabatepe mevkisinde 1915 yılında yaşanan Çanakkale Savaşları'nın ziyaretçilere çeşitli simülasyon ve sunum teknikleriyle anlatılması maksadıyla tesis edilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Tanıtım ve Simülasyon Merkezi, 8 bin 616 metrekarelik kullanım alanıyla, 3 tam ve 1 asma kattan meydana geliyor. 2 katı toprak altında, zemin ve asma katları toprak üzerinde yer alan merkezin proje maliyeti ise 79 milyon 801 bin 698 lira.

İçinde simülasyon odaları, 1 adet konferans salonu, sabit koleksiyon müzesi, kafeterya ve idari birimler yer alan merkezde, 11 adet simülasyon odasının isimleri şöyle: "1. Osmanlı Savaşa Giriyor, 2. Nusret Mayın Gemisi, 3. İtilaf Güçlerinin Deniz Savaşı Planları, 4. Mecidiye Tabyası ve Seyyit Onbaşı, 5. Kara Savaşı Hazırlıkları, 6. Savaşın Gidişatının Dönüm Noktası, 7. Siper Savaşları, 8. Gök Kubbeden Çanakkale Savaşı, 9. Çanakkale Geçilmez, 10. 1915'ten Günümüze, 11. Hatıralar Odası."

Simülasyon merkezinde, Çanakkale Savaşları'nın 2 salonda özel gözlükler vasıtasıyla üç boyutlu olarak gösterimiyle ziyaretçiler günümüz ile geçmiş zaman arasında adeta bir yolculuğa çıkarılacak. Yaşananlar, hafızalarda yer eden şahsiyetler ve yaptıkları kahramanlıkları, yaşadıkları anlatılacak. Ziyaretçiler, merkezde kendisini bütün boyutlarıyla savaşın içindeymiş gibi hissedecek.

Ziyaretçilere aynı anda sunum yapma imkanını sağlayabilmek maksadıyla Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Çince, Japonca olmak üzere 8 dilde seslendirme yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber