47 yaşındaki hastanın kalbinden tümör çıkartıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti ile başvuran 47 yaşındaki hastanın kalbinde, tümör tespit edildi. İyi huylu tümör başarılı bir ameliyatla çıkartıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açık kalp ameliyatı olması gerektiği için ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen hasta, gerekli ameliyat hazırlıkları tamamlanarak acil şekilde operasyona alındı. Doç. Dr. Mustafa Saçar, Yrd. Doç. Dr. Tolga Kurt ve Dr. Zafer Cengiz Er'in katıldığı, 3 saat süren başarılı bir operasyonla hastanın kalbindeki iyi huylu büyük tümör çıkartıldı, akciğerler etrafında biriken yaklaşık 2 litrelik sıvı boşaltıldı. Operasyondan sonra yoğun bakıma alınan hastanın hayati tehlikeyi atlattığı ve şu anda serviste takip edildiği belirtildi.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Saçar, hastanın uzun süredir bu hastalıkla yaşadığını, şikayetlerinin iyice belirginleşmesinin ardından hastaneye başvurduğunu belirterek, bu bekleme esnasında ise bir komplikasyon gelişmemesinin hasta için büyük şans olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Saçar, ?Miksoma' olarak adlandırılan bu iyi huylu tümörün kalbin iç kısmında büyüyerek bazı kalp kapaklarını daralttığını ve bazen bu kitleden kopabilen parçaların beyin, böbrek, dalak gibi hayati organları besleyen atardamarları tıkayabildiğini ifade etti. İleri evrede karaciğerin çalışmasını da etkileyen bu hastalığın farklı klinik bulgulara neden olabildiğini, bu yüzden bazen tanısının gecikebileceğini ifade eden Dr. Saçar, hastanın ameliyat öncesinde genel durumunun oldukça kritik olduğunu, bilincinin bulanık olduğunu ve hastayla iletişim kurulamadığını söyledi. Saraç, gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından hızla cerrahi işlem uygulanan hastanın operasyondan hemen sonra genel durumunun düzeldiği, kalp ve karaciğer işlevlerinin normale döndüğü, bilincinin açıldığını sözlerine ekledi.

?Miksoma' Türkiye genelinde çok sık karşılaşılmayan bir rahatsızlık olmakla birlikte, Çanakkale bölgesinde Türkiye geneli ortalamasından daha yaygın olarak görülüyor. Kısa bir süre önce de, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde, bir hastanın kalbinden başarılı bir operasyon sonucunda ?dev miksoma? olarak ifade edilen yaklaşık 8 cm boyutunda bir kitle çıkartıldığı duyurulmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber