Çakar: İzmir'de su fiyatı, Ankara ve İstanbul'un çok üzerinde

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, belediye tarafından içme suyuna yapılan yüzde 21'lik zammı eleştirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de su fiyatının, İstanbul ve Ankara'ya göre daha yüksek olduğunu rakamlarla ortaya koyan Çakar, ?20 metreküp su kullanan İzmirli 95 lira 68 kuruş öderken, Ankara ve İstanbullu aynı su için 64 lira ödüyor. Bu nedenle İzmirli suyu yüzde 540 daha pahalıya kullanıyor, yüzde 50 daha fazla para ödüyor. 100 metreküp su kullanan İzmirli, bunun karşılığında bin 120 lira öderken, İstanbul ve Ankara'da yaşayanlar ise 320 lira ödüyor.?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) yetkililerinin zammı savunmasını doğru bulmayan Çakar, ?Bu haksız ve hukuksuz zam için bahane arayan İZSU yetkilileri, İzmir'de suyun maliyetinin yüksek olduğunu, enerji fiyatlarının su bedelinin artmasına sebep olduğunu söylüyor. Bu beyan doğruları yansıtmamaktadır. Suya yapılan zulüm seviyesindeki aşırı zamma bahane üretmek ve kılıf aranmaktan başka bir şey değildir. Türkiye'deki bütün belediyeler, aynı enerji fiyatları ile iş yapmaktadır. İzmir'de suyun maliyeti İstanbul ve Ankara'dan daha da ucuzdur. İstanbul, suyunu Avrupa yakasından, yani 200 km mesafedeki Istrancalar'dan, Asya yakasına ise yine 200 km uzaklıktaki Melen'den temin etmektedir. Buralardan temin edilen su İstanbul'a pompalar yardımıyla getirilmektedir. İstanbul'un arazi yapısı da gözardı edilmemelidir.? şeklinde konuştu.

"ANKARA KIZILIRMAK'TAN SU GETİRDİ"

İZSU'nun maliyet gösterdiğini, aynı işlemin daha büyüğünü ise Ankara'nın yaptığını hatırlatan Çakar, aynı işlemin Ankara'da da gerçekleştirildiğini ifade etti. Çakar, şöyle dedi:

"Kızılırmak'tan getirilen su yine pompalar yardımıyla Ankaralılara belediye tarafından ulaştırılmaktadır. Ankara ve İstanbul belediyelerindeki şartlar gözönüne alındığında, suyun maliyeti bu belediyelere, İzmir'den daha pahalıya mal olmaktadır. Ancak suyu İzmir'den daha ucuz halka satmaktadırlar. İZSU, İzmir'de suyu sadece konutta kullananlara değil diğer abonelerine de pahalıya satmaktadır. Konut dışı şantiye, sanayi, fırın, hamam, resmi daire, okul, hastane ve elçilik gibi diğer kullanıcılar da İzmir'de suyu İstanbul ve Ankara'dan daha pahalıya kullanmaktadır. Köylümüz de bu yükün altında ezilmektedir. Orman köylüsü İzmir'de 20 metreküp su için İZSU'ya 38 lira öderken, İstanbul'da yaşayan aynı köylü aynı su için 16 lira 80 kuruş ödüyor. İzmir'de yaşayan ?Şehit ve Gazi' aboneler 20 metreküp su için 38 lira öderken, Ankara'da yaşayanlar ise sadece 2 lira ödüyor. Yine İzmir'de yaşayan ?Engelliler' İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZSU'suna 20 metreküp su için 60 lira öderken, Ankara'da yaşayan 'Engelli' vatandaşlar aynı su için 2 lira bedel ödemektedir. Yine Ankara'da muhtarlıklar, ibadet yerleri, şehit ve gazi aboneleri, engelli aboneleri suyu, kademesiz olarak 10 kuruşa kullanmaktadır. Sonuç olarak, İZSU yetkilileri, yapılan bu aşırı zamma bahane üretmek, halkı yanlış beyanlarla kandırmaktan vazgeçmeli ve yapılan zammı biran önce geri alması gerekmektedir. Yapılan bu zamlar ile İzmirli suda boğulmuştur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber