Cihanbeyli'de yaşayan Tatarlar geleneklerinden vazgeçmiyor

Yaklaşık yüz yıl önce Orta Asya steplerinden gelip Konya'nın Cihanbeyli ilçesine yerleşen Tatarlar, kültürlerinden taviz vermeden yaşıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cihanbeyli'nin Böğrüdelik Köyü'nde yaşayan Tatarlar, göç ardından, bir asırdır ödün vermeden kültürlerini yaşamaya devam ediyor. Şu anda yaklaşık 330 kişinin yaşadığı köyde halk günlük hayatta Tatarca konuşuyor. Düğünler sofralar Tatar geleneklerine göre hazırlanıyor. Tatar sofrasının vazgeçilmez yiyeceği olan ?beliç' ve ?belemiç' ise en çok tüketilen yemek çeşitleri.

Süt ve tereyağı ile yoğrulan hamurun arasına pirinç ve et çiğ olarak konulup fırında yaklaşık 3 saat pişiriliyor. Yuvarlak ve küçük tepside bahçelerde kurulan toprak fırında pişen ?beliç' özel günlerde ve misafirlere özel olarak hazırlanıyor. Bir diğer Tatar yemek çeşidi olan ?belemiç' ise yine süt ve tereyağı ile yoğrulmuş hamurun ortasına soğan ve kıyma bolca konularak kenarları katlanıyor. Tandırda pişirilerek servis edilen belemiç, yine özel gün ve misafirler için vazgeçilmez bir tat sunuyor.

Köyde genellikle her evin bahçesinde bulunan toprak fırınlarda yapılan beliç ve belemiç, yörede yaşayan halkın en çok tercih ettiği yiyecek. Sofraya yoğurt ve salata ile birlikte konulan yemekler, köyde devam eden imece usulü ile yapılarak toplu programlarda misafirlere ikram ediliyor. Her yıl geleneksel olarak yapılan özel günlerde ve açılışlarda köy halkı geleneklerini en iyi şekilde sergileyerek, misafirlere ikramda bulunuyor.

Halkın yüzde 97'sinin okur yazar olduğu köyde, bugüne kadar resmi kayda geçen hiçbir adli vaka yok. Cihanbeyli'yi ?En Temiz Köy' yarışmasında temsil eden köy, Konya'da ikinci seçildi. Köyün yolları kilit taşı döşenmiş ve her sokağa çöp konteyneri konulmuş. Japonya'da İslamı yaymakla meşhur İslam alimi olan Abdurreşit İbrahim Efendi, bu köyde doğmuş ve büyümüş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber