Osmanlı çileğini yaygınlaştırma çalışmaları sürüyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde adına festivaller düzenlenen Osmanlı çileğinin üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Üyesi Şaban Çetinkaya, amaçlarının gelen talepleri karşılamak yönünde üretimi arttırmak olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ereğli ile özdeşleşen, aroma kokusu ve rengi ile diğer çileklere nazaran narinliğiyle de damak tadına hitap eden Osmanlı çileğinin üretiminin arttırılması amacıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor. Her yıl haziran ayında yetişen çilekler, bahçelerden yetiştiricileri tarafından titizlikle toplanarak tüketiciye ulaştırılıyor. En çok reçel yapımında kullanılan Osmanlı Çileği piyasa da 7 ila 10 lira arasında alıcı buluyor.

Emine Korkmaz (60) adlı üretici, Osmanlı çileğini ailesinin yaklaşık 60 senedir yetiştirdiklerini söyledi. Korkmaz, ?Osmanlı çileği bizim 60 sene öncesinden yetiştirdiğimiz ve gelenek haline getirdiğimiz bir ürün. Osmanlı çileği bugünlerde bitme noktasına geldi. Yetiştirmesi ağır oluyor diye artık yetiştirmek isteyen az. Çilpek atıyor, kazması toplaması ağır oluyor diye başka çileklere yöneldiler. Biz bunu daha da güzelleştirmek için daha çok Osmanlı çileği yetiştiriciliğine yöneldik. Şimdilerde ise Osmanlı çileğine yoğunlaştık. Satışı da çok iyi. Piyasada yeri var. Osmanlı çileğinin özellikleri mis gibi bir kokusu var. Yemesi de çok güzel. Diğer çileklerle kıyaslanamaz.? dedi.

OSMANLI ÇİLEĞİ ÇOK NAZİK AMA ÇOK LEZİZ BİR MEYVEDİR

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Muhasip Üyesi Şaban Çetinkaya, Osmanlı çileği üreticilerinin artması amacıyla çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların başında da düzenledikleri yarışmalar geldiğini söyledi.

Yarışmaya katılanların aldıkları ödüllerle birlikte bahçelerini genişlettiklerini kaydeden Çetinkaya ?Osmanlı çileği, çok nazik ama çok leziz bir meyve. Üretilmesi yetiştirilmesi her şey gibi zahmet isteyen bir meyve. Ancak diğer çilek çeşitlerinden farklı çok da ayrıcalık isteyen bir çilek değil. Koku ve aroma kalite sebebiyle sanayide kullanılan ve çokça aranan bir ürün. Biz olmadığı, Ereğli'de artık yok denecek duruma geldiği için dışarıdan gelen taleplere olumsuz yanıt veriyoruz. İhtiyaçlara asla cevap veremiyoruz."

Dernek olarak düzenledikleri yarışmalarda ödül kazanan çiftçilerin geçen seneye nazarla yüzde yüzlük bir ürün artışı sağladıklarını kaydeden Çetinkaya, bu artışın kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber