Saat teknolojisi mekaniğe döndü, tamircinin yüzü güldü

Dijital saatlerin yaygınlaşmasıyla birer birer kapanan saat tamircileri, tarihe karıştığı düşünülen mekanik saatlerin yeniden moda olmasıyla geleceğe daha umutlu bakıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Saat tamircileri, tüplü televizyonların yerine üretilen ileri teknoloji televizyonlar sebebiyle kimi cep telefonu tamir etmeye başlayan kimi de kepenk kapatan televizyon tamircilerinin akıbetine uğramadıkları için mutlu olduklarını söyledi. Adana'da 30 yıldır saat tamir eden Ömer Günaydın, daha önce dijital saatle yaşadıkları duraklama devrinin yeniden moda olan eski mekanik saatlerle yerini yükselme dönemine bıraktığını söyledi. Kenara atılmış eski saatlerin tamirini yaptırmak isteyenler olduğunu anlatan Günaydın, ?Bugün kimse dijital saatlerin artık yüzüne bakmıyor. Mekanik saatlerin yeniden dizaynı çok sevildi. Herkes bu saatlere ilgi gösterince, arıza sorunlarında da kapımızı çalan çok oluyor.? diye konuştu.

Bir ara dede mesleği olan işini kaybetme korkusu yaşadığını anlatan Günaydın, ?Teknoloji karşısında zaman zaman zor günler yaşadık, ancak bugün çok şükür bu zorluğu aştık.? dedi. Artık kimsenin saat ustası olması için çocuğunu kendilerine göndermediğini üzülerek gözlemlediğine dikkat çeken yılların ustası, kendilerinin bu işin son aktörleri olduğunu vurguladı. Saat tamir ücretlerinin arızaya göre değişiklik gösterdiğini anlatan Günaydın, saatlerin servis bakım ücretlerine göre kendisinin yüzde 50 ucuza tamirat yaptığını sözlerine ekledi.

Adana Saatçi Esnaf Odası Başkanı Celal Konuş, 18-20 yıldan bu yana analog tabir edilen mekanik sistem saatlerin elektronik saatlere yenik düştüğünü, ancak bugün eski günlere dönülmesiyle saatçinin teknolojiye yenilmediğini söyledi. İyi bir saat ustasının 15 yılda ancak yetiştiğini anlatan Konuş, ?Dijital saatler çıktığı günlerde çok iyi yetişmiş ustalar zor duruma düştü, ekonomik zorluklar çekti. Ancak şu anda mekanik saatlere yeniden dönüş var. Elektronik saatlerde bir ara al-kullan- at dönemi bile yaşanmıştı. Mekanik saat demiri bol inşaata benzer. Artık yeniden mekanik saatlerin piyasaya egemen olması saat tamircileri için iyi bir gelişme.? değerlendirmesinde bulundu.

Konuş, Avrupalı saat üreticilerinin yanı sıra Uzakdoğu ülkelerinin de artık mekanik saat üretimi yaptığını, dijital saatlerin ise ikinci plana atıldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber