Eğitim-Sen'den ÖSS tepkisi...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2005 20:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, öğrencilerin geleceğini sadece 3 saatlik bir sınavdan alınacak sonuçla belirlemenin, hem dramatik hem de bilimsellikten uzak

olduğunu belirterek, yarın yapılacak sınavın sonuçlarının bugünden belli olduğunu kaydetti.

Dinçer, yarın gerçekleştirilecek Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ÖSS'ye 1 milyon 730 bin 850 adayın katılacağını belirterek, bugüne kadar yapılan tüm üniversite sınavlarının sonuçlarının, eğitim sistemindeki eşitsizlik ve adaletsizlikleri ortaya koyduğunu belirtti. Dinçer, şunları kaydetti:

''Eğitim sisteminin yarattığı eşitsizlikler sonucu ekonomik anlamda avantajlı durumda bulunan bir öğrenci kesimi karşısında sorunlarla, sıkıntılarla dolu bir eğitim sürecinden gelen gençlerin gireceği bir sınavın sonucundan eşitlik ve adalet beklemek ne kadar doğru olabilir? Üstelik öğrencilerin geleceğini sadece 3 saatlik bir sınavda alınacak sonuçla belirlemek hem dramatiktir, hem de bilimsellikten uzaktır. Üniversiteye giriş sınavları yıllardır eğitim sistemimizle birlikte ülkemizin sosyo ekonomik yapısının en dramatik yönünü ifade etmektedir. Üniversite sınavı, gençler ve aileleri açısından bir ölüm kalım meselesi haline getirilmiştir. ÖSS ile bir anlamda umut tacirliği yapılmaktadır.''

İşsizlik oranının yüksek olduğu Türkiye'de gençlerin, ''Geleceğe güvenle bakabilmelerinin tek yolunun, bol para kazanabilecekleri bir meslek edinmekten geçtiğine, bunun için de üniversite eğitiminin zorunlu olduğuna inandırıldıklarını'' vurgulayan Dinçer, kurs ve dershane sektörünün de büyümeye devam ettiğini belirtti. Dinçer, ''ÖSS kimileri için baştan kaybedilmiş bir sınavdır. Yarın yapılacak olan ÖSS'nin muhtemel sonuçları bugünden bellidir'' dedi. Adayların ÖSS'yi bir ölüm kalım meselesi olarak görmemeleri gerektiğini ifade eden Dinçer, ''Sınav öğrencilerin kişiliklerinin değerlendirilmesi değildir. Sınavdan önce öğrenciler zihinlerinde geçmişte yaşadıkları başarısızlıkları değil, başarılarını düşünmeli, kendilerini pozitif olarak motive etmeye çalışmalıdır'' şeklinde konuştu.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, yarın sınava girecek öğrenciler ve velilerin sınavı ölüm-kalım meselesi olarak görmemesi gerektiğini belirterek, "Sonuçta yapılan bir eleme sınavıdır. 3 saatte sıkıştırılan bu sınavın sonucunun kimse, kendisi için dünyanın sonu olarak görmemelidir. Sınavdan önce öğrenciler, zihinlerinde geçmişte yaşadıkları başarısızlıkları değil, başarıları düşünmeli ve kendilerini bu şekilde pozitif olarak motive etmelidir. ÖSS, sadece bilgilerin değerlendirildiği bir sınavdır. Sınav, öğrencilerin kişiliğinin değerlendirmesi değildir. Bu nedenle öğrenciler, sınavı bir kişilik değerlendirmesi olarak görmemelidir. Öğrencilerin sınavı, mümkün olduğu kadar bir sinir savaşına dönüştürmeleri, onların lehine olacaktır. Sınava girecek öğrencilerin öncelikle bildirinden emin oldukları sorulardan başlarını ve zamanı iyi kullanmalarını öneriyoruz" önerisinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber