Bakan Günay: Turizm sektörü 21. yüzyılın kurucu sektörü olacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm sektörünün 21. yüzyılın kurucu sektörü olacağını belirterek, "Turizm sektörü 21. yüzyılın barışçı, insan haklarına dayanan, dayanışmacı dünyanın kurucu sektörü olacak" dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 23:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin (ETİK) Hilton Otel'de düzenlenen 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katılan Günay, Türkiye'nin turizm sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için gereken yasal düzenlemenin TBMM komisyonundan geçtiğini söyleyerek başlayan Günay, "Türkiye turizmi geçen yıl beklediğimizin üzerinde çıktı. Dünyada turizm yüzde 4 artarken biz yüzde 9,5 - 10 oranında arttık. Ben 30 milyon turisti geçeriz diyordum 31 milyonu bulduk. Ancak bu yıl Avrupa pazarı daralıyor. Avrupa, yaşlı ve yorgun ekonomisi olan daralan bir pazar olduğu için bizim yeni pazarlara açılma gayretlerimiz var." dedi.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un, Türk turizminin bir çatı altında biraraya gelmesinin şart olduğu yönündeki açıklamasını değerlendiren Günay, "Başaran bey duayen olarak sektörün bir çatı altında birleşmesi gerektiğini söyledi. Bu dönem bunu bir biçimde halletmemiz gerekiyor. Dernek çatısı altında bu yapılabilir. TÜSİAD yasayla kurulmuş bir örgütlenme değil ama Türkiye'de çok ağırlığı var. Peki Türkiye turizmi bunu yapamaz mı? Tek çatı altında birleşerek örgütlenemez mi? Bunu yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Türk ihracatçısının ülkeye büyük katkı sağladığını ancak turizmcilerin sağladığı katkının da yabana atılmayacak kadar büyük olduğunu dile getiren Günay, "İhracatçılarımızın yaptıkları inanılmaz güzel çalışmalar var. Ancak yapılan ihracat ithalat dengesine bakıyoruz bizim getirimiz onların açığını kapatıyor. Türkiye turizmi bu yıl 23 milyar dolar açıklandı. Ama Maliye Bakanı diyor ki piyasada kaynağı belirsiz 11,5 milyar dolar dövizin yarısı da turizmdendir. O zaman bu 23'ün üzerine 6'yı da koyun. 28-30 milyar dolar Türkiye'de hangi sektör net kar olarak ülkeye getiriyor? Böyle bir sektörün temsilcisi varsa turizmden başka Türkiye'de ayağa kalksın ben görmek istiyorum" diye konuştu.

Genel Kurul'da konuşan ETİK Başkanı Mehmet İşler, turizm sektörünün yüzde 98 yerli malı kullandığını belirterek, "Turizm sektörü yerinde ihracat yaparak toplam ihracatta yüzde 25'lik paya sahiptir. Turizm sektörü olmasaydı cari açığımız yüzde 25 fazla olacaktı." dedi.

Toplantıda konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da, Türk turizminde bulunan kurum ve kuruluşların biraraya gelerek tek çatı altında toplanması gerektiğine işaret ederek, "Tanıtımımız ayrı ayrı, pazarlamamız ayrı ayrı. Diyoruz ki gelin bir turizm sektör meclisi kuralım. Biraraya gelelim. 2004'ten beri aynı şeyi söylüyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Günay başarılı turizmcilere plaket verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber