Nezir Baş: Beton kalitesi standartların üzerinde

Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan ve 18 kişinin yaşamını yitirdiği Sefa Apartmanı'nın sahibi Nezir Baş, avukatları aracılığıyla bir açıklama yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birinci depremin ardından yıkılan bina ile ilgili kendileri tarafından yaptırılan bilirkişi incelemesinde binanın beton kalitesinin yüksek olduğunu bildiren Nezir Baş, Sefa Apartmanı'nda kolon kesilme olayının olmadığını savundu.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen bilirkişi incelemesinin ardından sessizliğini bozan Sefa Apartmanı sahibi Nezir Baş, avukatları aracılığıyla bir açıklama yaptı. ?Kamuoyuna zorunlu açıklamadır' ifadesi ile başlayan açıklamada Nezir Baş, yaşanan ilk depremde sahibi olduğu Sefa Apartmanı'nın yıkıldığını ve 18 kişinin öldüğünü hatırlatarak, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne, kendilerinin de yasal dayanaklar uyarınca İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bilirkişi incelemesi yaptırdıklarını aktaran Baş, yaptırdıkları bilirkişi incelemesinde, apartmanın kolon sayılarının projedeki kolon sayılarıyla aynı olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Binası hakkında gündeme gelen kolon kesme iddialarına da cevap veren Baş, İstanbul Teknik Üniversitesi bilirkişi raporlarında da durumun ortaya çıktığını kaydederek, ?İTÜ raporlarında binanın yıkılma nedenlerinin başında donatı detayı eksikliğinin bulunması gelmektedir. Donatı eksikliği hususunun projede de olmadığı görülmektedir. Bu bağlamda binanın teknik detaylardan dolayı yıkıldığı belirtilmiştir. Aynı durumdan KTÜ'de bahsetmektedir. İTÜ ve KTÜ raporunda demir kalitesinin S220 standartlarını sağladığı görülmektedir. İTÜ raporunda beton basınç dayanımının 25.6 N/mm2 olduğu ve ülkemizdeki beton kalitesi standartlarının hayli üzerinde olduğu belirtilmiştir. Binayla ilgili söylenen yapı kullanma izinlerinin bulunmadığı hususunun yalandan ibaret olduğu, gerçeklerle uyuşmadığı, 18 daire ve 2 iş yerinden ibaret olan binanın tamamına ait yapı kullanma izinlerinin savcılık dosyasında bulunduğu görülmektedir.? dedi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı birinci depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında yıkılan binalarda inceleme yapılmış ve alınan numuneler bilirkişi incelemesi için üniversitelere gönderilmişti. Sefa Apartmanı ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Prof. Dr. Halil Karadeniz, Prof. Dr. Şakir Erdoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Zekai Angın tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda apartmanın bazı kolon boyutlarında uyumsuzluk olduğu tespit edilmişti. Raporda ayrıca Sefa Apartmanı'nda bazı projelerin olmadığı, apartmanın yapımında kullanılan malzemenin kalitesiz olduğuna dikkat çekilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber