Bitlis'te tırtıl istilası
Bitlis'in Güroymak ilçesinin ormanlık alanları ve özellikle karayolu yoğun bir tırtıl istilasına uğradı.
Güroymak karayolunda asfalt çalışmaları sırasında gördükleri tırtıllar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyen şantiye çalışanları ağaçların zarar gördüğünü görünce durumu Orman İşletme Bitlis İl Müdürlüğüne haber verdiler. Ancak çalışanlar, yetkilerin kendileri ile dalga geçildiğini düşünerek duruma inanmadıklarını belirttiler. Şantiye çalışanları, yoğun tırtıl yüzünden araçlarında aşağıya inemediklerini, inmek zorunda kaldıkları zamanda ise tekrar aracın üstüne çıkmak zorunda kaldıklarını anlattılar.
Yolda asfalt çalışması yapan Yol Etüt Şefi Necmettin Karababa sabah işe başlarken daha önce hiç görmedikleri bir görüntü ile karşılaştıklarını belirterek ?Yolu simsiyah bir şeyler kaplamıştı. Aracımızdan inip baktığımızda yolun kaygan bir zeminle kaplı olduğunu gördük. Bu tırtıllar her yapıştığı ağaçları kurutuyor. Hemen yetkililere haber vermek için Orman Müdürlüğünü aradık. Bizimle dalga geçip yalan söylediğimizi söyleyerek, bu bölgenin kendilerine değil de Güroymak'a ait olduğunu söylediler. Ancak biz buna rağmen işin ciddiyetini kendilerine anlatmak istedik, fakat bize inanmadılar. Görüldüğü gibi ağaçları tırtıllar tarafından kurutulmuş bir durumda, hiçbir yetkili gelmedi? diye konuştu.
O sırada yoldan geçen bir ticari taksi şoförü Serdar Sözen de görmüş olduğu manzara karşısında çok şaşırdığını ifade etti. Sözen, ?Güroymak'a seyir halindeyken asfaltta yoğun bir iz olduğunu fark ettim. Aracımın hızını düşürüp camdan baktığım zaman yerde böcek şeklinde bir şeylerin olduğunu gördüm. Arabamdan inerken yolun yoğun bir şekilde tırtılların istilasına uğradığını gördüm. Ayaklarıma tırmanmaya başlayınca korkup tekrar abrama bindim? diye konuştu.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bitlis Orman İşletme Müdürü Şakir Güneri, ?Bölgemizde bulunan meşe ağaçlarında olan bu böcek türü altın kılıçlı kelebektir. Bu yaprak zararlı bir böcek türüdür. Bunlara karşı kimyasal, mekanik ve biyoloji mücadeleler vardır. Biz özellikle mekanik mücadele süresi geçtiğinden biyolojik mücadele ile doğaya 350 tane keklik bıraktık. Ancak kış döneminde kozalarını toplayıp yakarak mücadele edeceğiz. Bunlar ağaçlarda artım denilen bir zarar yapıyorlar. Bu yılki böceklerin çok olmasının nedeni iklim şartlarıdır. Havaların serin olmasından kaynaklanıyor. Havalar sıcak olursa büyür ve toprağa inerler? diye konuştu.