Memur-Sen, Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı aldı/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Yönetim Kurulu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı aldı.

Memur-Sen Yönetim Kurulu, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu başkanlığında sendika genel merkezinde toplandı.

Yönetim Kurulu toplantısında, memurlarla Hükümet arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde bugün gerçekleştirilmesi planlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı alındığı bildirildi.

Memur-Sen Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmeyi Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul'un Devlet Personel Başkanlığı önünde yapacağı belirtildi.

Öte yandan Memur-Sen heyeti sendika genel merkezinden ayrılarak Devlet Personel Başkanlığı'na gitti.

"Süreci Tıkamamak İçin..."

Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, Kamu Görevlileri Hakem Heyeti toplantısına süreci tıkayan taraf olmamak için girdiklerini belirterek, ''Eğer aynı tutum devam ederse, masadan kalkıp Konfederasyonumuza geri döneceğiz'' dedi.

Tonbul, Devlet Personel Başkanlığı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının ''üzüm yemek'' olduğunu belirtti.

Beş gündür, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanının seyirci koltuğundan inip, sahada hakemlik yapmasını beklediklerini ifade eden Tonbul, ''Bugün yaptığımız, Hakem Kurulu Başkanının sürekli topu dışarda çevirmesine, oyuna girmemesine, düdüğü eline almamasına tepkimizdir. 2,5 milyon memur, 1 milyon 900 bin emekli şu anda bizi bekliyor. Fakat Hakem Kurulu'nda ciddi manada bir tartışma, müzakere şu ana kadar açılmadı. İçeriye giriyoruz, süreci tıkamamak için. Tıkayan taraf biz olmamak için giriyoruz. Eğer aynı tutum devam ederse, masadan kalkıp Konfederasyonumuza geri döneceğiz'' diye konuştu.

Tonbul, bir gazetecinin, ''Toplantı başlıyor diyebilir miyiz-'' sorusu üzerine, ''Toplantı başladığı zaman aynı tutum olursa ayrılacağız'' dedi.

Bir başka gazetecinin ''Toplantıya katılıp, imza atacak mısınız-'' sorusuna ise Tonbul, ''Onun takdirini içeride yaparız biz. Masa şu anda toplanamıyor aslında. Biz içeri girip Hakem Kurulu Başkanı ile gerekli görüşmeleri yapacağız. Hakem Kurulu Başkanının düdüğü eline alıp almadığını göreceğiz'' yanıtını verdi.

Memur-Sen'in Kamu Görevlileri Hakem Kurulu temsilcisi Hüseyin Rahmi Akyüz de toplu sözleşmenin birçok ayağı olduğunu belirterek, daha önce kamu tarafıyla yaptıkları görüşmelerde sonuç alamadıklarını kaydetti. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'ndan beklediklerinin ise ''usul deresini bir an önce geçip, esas deryasına dalmak'' olduğunu ifade eden Akyüz, şöyle konuştu:

''Ama biz çalışma süremizin yüzde 80'ini usul deresine geçmekle geçirdik. Buradaki sıkıntıyı, bu şekilde pasifize etmeye çalışıyoruz. Bir an önce esasa geçmek gerekirken hala nasıl karar vereceğiz, nereden karar vereceğiz soruları bizi açıkçası rahatsız etti. Biz şunu bekliyorduk, Kurul Başkanı artık düdüğü çalsın ve desin ki 'artık karar süreci başlamıştır'. Sonuçta Kurul, kendisine ulaşan başvurulardaki metinlere 'evet' ya da 'hayır' demeyecek, bir toplu sözleşme metni oluşturacak. Biz bu metni oluşturma çabasını göremediğimiz için bugün böyle bir çerçeve çizdik. Geldiğimiz noktada heyetin öncelikle yapması gereken başvuruların kapağını açmaktır. Biz bu kapak açılmadığı için rahatsızlığımızı dile getirdik. Temel amacımız bugün toplantının başladığı andan itibaren heyete tanınan son dakikaya kadar, heyet toplamda 10 tane hizmet kolunda toplu sözleşme metni oluşturmak zorunda. Bir de geneli ilgilendiren genel toplu sözleşme metni oluşturmak zorunda. Biz saat 16.00'dan itibaren 11 tane toplu sözleşme metni oluşturacağız. Ama geldiğimiz süreç bunun için çok fazla çaba sarf edilmediğini gösteriyor. Masadaki kazanımların üzerine bir şey ekleyerek karar alması gereken Hakem Kurulu, şu anda sessiz bir sürecin içerisinde. Maç devam ediyor ama ortada hakem yok. Biz ortaya bir hakemin çıkması için çerçeve çizdik. Şu ana kadar istediğimiz süreç işliyor. İnşallah istediğimiz şekilde devam eder.''

Akyüz, esasa ilişkin toplantının başlaması için bir adım attıklarını, toplantının usulde takılmak yerine esastan görüşmek üzere başlamasını beklediklerini söyledi. Şu andan itibaren kaybedilecek zamanın olmadığını vurgulayan Akyüz, toplu sözleşme metinlerinin yazımına başlanması gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber