Erciyes Üniversitesi'nde kemik iliği ardından kordon kanından kök hücre nakli

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, şu ana kadar 32 kemik iliği nakli yapılırken, ilk defa Yüksel Oğuzhan Soydan isimli çocuğa ise kordon kanından kök hücre nakli yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sıla Soydan, 7 ay önce dünyaya geldi ve kordon kanı Erciyes Üniversitesi Çocuk Hastanesi Pediatrik Kemik İliği Nakli Merkezi tarafından eksi 187 derece soğukta donduruldu. Bir süre beklendikten sonra kordon kanı, kemik iliği nakli yöntemiyle ağabeyi 9 yaşındaki Yüksel Oğuzhan Soydan'a nakledildi. 50 günlük tedavi sonrasında taburcu olan Soydan, ilk kez kontrole geldi ve sağlık durumunun iyiye gittiğini öğrendi.

Erciyes Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde kemik iliği nakli yapılan Yüksel Oğuzhan Soydan ile birlikte Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Musa Karakükcü, Yrd. Doç. Dr. Ekrem Ünal ve Prof. Dr. Türkan Patıroğlu basın toplantısı düzenledi. Prof. Patıroğlu, üniversitelerinin geçen yıl nisan ayı itibarıyla ruhsat işlemlerini tamamlayarak çalışmalarına başladığını belirtti. Merkezlerinde şu ana kadar 32 kemik iliği nakli yapıldığını anımsatan Patıroğlu, Yüksel Oğuzhan Soydan'a, kordon kanından kök hücre nakli yapılmasının ise ilk olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Musa Karakükcü, Yüksel'e 4.5 yıl öncesinde lösemi tanısı konulduğunu anlatarak, hastayla ilgili şu bilgileri verdi: ?Tanı sonrasındaki dönemde hastalık ilaçlarla tedavi edildi. İki kez tekrarladı. Bu tekrardan sonra kemik iliği nakli yapmak istedik. Nakil içinde uygun verici yoktu. Sonradan bir kardeşi dünyaya geldi. Doğum sırasında kordon kanı alındı kardeşinden. Bu kordon kanı muhafaza edildi. Yüksel, uygun hale geldiğinde kordon kanı ile kemik iliği nakli yapıldı. 50 günlük süreçten sonra Yüksel taburcu oldu. İlk kontrolüne geldi. İyi gidiyor. Kardeşi ile de kordon kanı uyumu yüzde 100 uyumlu. Bu hastalığı bundan sonra inşallah tamamen atlatmış olur.?

Mutlu olduğunu ifade eden Yüksel, şarkı söylemeyi de ihmal etmedi. En çok okula gitmeyi ve arkadaşlarıyla top oynamayı özlediğini belirten Yüksel, daha sonra hastaneden babaannesi ile ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber