Aşık Sümmani, düzenlenecek sempozyumla anılacak

Aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden Aşık Sümmani, Erzurum'da anılacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 18:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşık Sümmani'nin şiirleri ve aşıklık geleneğinin konu edildiği I. Uluslararası Aşık Sümmani ve Aşıklık Geleneği Sempozyumu, Erzurum'da gerçekleştirilecek. Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan sempozyumun onursal başkanlığını Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak üstlenirken, düzenleme Komitesi başkanlığı Narman Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Metin Turan yürütecek. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek sempozyuma yurt dışı ve yurt içindeki üniversitelerden 80 akademisyen katılacak. Kültür Bakanlığı, Narman Kaymakamlığı ve Narman Belediye Başkanlığı'nın destelediği programda Aşık Sümmani şiirleri, aşıklık geleneği ve halk edebiyatına dair konular hakkında 3 gün boyunca panel ve oturumlar gerçekleştirilecek.

Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Metin Turan, Aşık Sümmani'nin halk edebiyatı ve ozanlık geleneğine damgasını vurmuş bir şahsiyet olduğunu belirterek, "Aşık Sümmani, Osmanlı İmparatorluğu'nun son deminde yetişmiş ve kendinden sonra gelen bir çok halk ozanına ilham kaynağı olmuş büyük bir halk ozanıdır. Aşık Sümmani ve şiirleri, halk edebiyatı literatüründe fazlasıyla bilinmesine karşın kamuoyu tarafından değeri yeterince algılanamamıştır. Gerçekleştirilecek bu uluslararası sempozyumun Sümmani'nin tanınmasına katkı sunacaktır. Ulusal ve uluslararası alanda Sümmani hakkında ilk kez böyle bir sempozyum düzenleniyor. Sempozyum, bundan sonraki yıllarda da düzenli bir şekilde düzenlenecek. Böylece, unutulmaya yüz tutan aşıklık geleneğinin yeniden canlandırılmasına katkı sunacaktır." dedi.

Sempozyumun ardından katılımcılar 3 Haziran'da Aşık Sümmani'nin kabrini ziyaret edip, Narman Peribacaları'na gezi düzenleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber