İşadamlarından Türkçe Olimpiyatları'na övgü

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından tertip edilen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılış töreni ünlü isimleri bir araya getirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Törene katılan işadamları ve medya kuruluşlarının temsilcileri olimpiyatların dünyanın dört bir yanından ırkları, kültürleri buluşturduğu; Türkiye'yi ve Türkçe'nin tanıttığı fikrinde birleşti.

Organizasyona katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren isimler şu görüşleri dile getirdi:

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk:

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları hayırlı uğurlu olsun. 10. senesi olup Türkiye ve Türkler için önemli bir girişimdir. Senelerdir özlediğimiz, memleketimizin kültürel ve sosyal olarak daha iyi tanıtan büyük bir girişimdir. Lisan demek memleketi daha iyi tanımak, memleketi sevdirmek, memlekete daha fazla bağlılık demek. Bu anlamda dünyanın dört bir yanından çocukların artık onları çocuklarımız olarak görüyoruz; Türkçe'yi benimseyip öğrenmesi çok önemli. İleride bu çocukların pek çoğu kendi memleketlerinde çok hayırlı şeyler yapacaklar, güzel projeleri hayata geçirecekler. Pek çoğu iyi bir işadamı olacak, pek çoğu profesyonel olarak çalışacak. Türkiye'yi, Türkiye'ye yön veren yatırımları daha iyi benimseyecekler. Kuşku yok, Türkçe Olimpyatları ülkemiz için çok güçlü bir geleceği oluşturacak. İki gündür ben televizyonlarda çocuklara sorulan soruları dinliyorum. Onlara Türkçe'yi niye öğrendikleri soruluyor. Onlar da 'Ben, Türkçe'yi çok seviyorum ama Türkçe ile birlikte Türkiye'yi daha fazla sevmeye başladım'. Yani bu anlamda önemli bir girişim.

Colin's Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu:

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bir kere kardeşlik projesi. Dünyanın her neresinde olursa olsun insanların kardeş olması, birlik olması, özellikle yeni yetişen genç kardeşlerimizin bu anlayışta olmaları geleceğin güvencesidir. Burada lisanla ilgili bir birleşme, dünya çocuklarının dilde bir araya gelmesi söz konusu. Türkçe Olimpiyatları mükemmel bir organizasyon. Bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hem dilimize hem ülkemize hem yeni nesillerin birlik, beraberlik ve kardeşliğine vesile oluyor."

Aydınlı Grup Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Said Kavurmacı:

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na festival demek yerinde. Çünkü olimpiyat deyince bir yarış ya da bir rekabet anlaşılıyor. Ama hakikaten güzel bir organizasyona tanık oluyoruz. Biz, bu kardeşlerimizi ya da evlatlarımızı gördükçe dünya ülkelerinde sevgi tohumlarının ne denli güzel çiçekler açtığını görüyoruz. Dünyada hoşgörü ve diyalogun her türlü dinden ve ırktan bireylerle paylaşıldığını anlıyoruz. 10. senesinde olan organizasyon; evlatlarımızın, kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın sunacağı güzel şarkı ya da şiirlerle ülkemizde ve dünyamızda paylaşılacak çok değerli şeylerin olduğunu ifade ediyor. Hakikaten mükemmel bir organizasyon. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

Tabii dil çok önemli bir iletişim kanalı. Şu an dünyada kullanılan dillere baktığınızda kültürleri de tanıtıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde Türkçe'nin yaygınlaşması zengin Türk kültürünü, dünyaya kucak açan Türk insanını ortaya koyuyor. Kuşku yok Türkçe'nin ayrı coğrafyalarda öğretilmesi yüzyılın belki de en önemli olayıdır.

Beşiktaş Group Yönetim Kurulu Başkanı Armatör İhsan Kalkavan:

Artık sözün bittiği yerdeyiz. Herkes her şeyi görüyor. Bunlar kabul olan dualar, gerçekleşen rüyalardır. Bu olayı Cenab-ı Allah'ın Türk milletine lütfu olarak görüyorum. Bu olayın, bu operasyonun, bu güzelliğin onun lütfu olmadan gerçekleşmesi mümkün değil. 1.500 tane 100 küsür ülkeden gelen insanların aynı dili kullanması, tek duygu ve tek düşünce içinde Türkçe'yi tanıyıp sevmesi ifade edilemeyecek şeyler. Bunu sorduğun zaman bilgisayara 'Ne var ne yok' demek gibi bir şey. Kolay değil bir şey ama mutluyuz. Cenab-ı Allah bu mutlulukların devamını, bu güzelliklerin devamını nasip etsin. Ben, bu işten mutluluk duyan insanların sayısının çok daha artmasını diliyorum.

Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü:

Bizim mesleğimiz baklavacılık. Bir ülkenin mutfağı o ülkenin kültürünün parçasıdır. Biz, mide ve damağa hitap ediyorsak Uluslararası Türkçe Olimpiyatları da insanların ruhuna hitap ediyor. Ruh güzelliği çok önemli. Biz, Türkiye'de yaşayıp Türkçe'yi tam konuşamazken, dünyanın bir ucundan gelen insanın Türkçe'yi güzel kullanıp, şarkılar ve şiirler söylemesi mutluluk verici. Artık konuşan değil konuşulan bir ülke, konuşulan bir ulus olalım. Hakikaten olimpiyatlar bu işi güzel yapıyor. Türk insanının, Müslüman Türkiye'nin güzel anlaşılmasına sebep oluyor. Ben, bu olimpiyatları organize edenlere teşekkür ediyor, 'Allah yardımcıları olsun' diyorum.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz:

Tabi Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, ülkemizin dış dünyada tanınması adına önemli bir aktivite. Bu anlamda dünyanın dört bir yanında açılan okulları ve orada okuyan öğrencileri Türkiye'yi, Türk kültürünü tanıma bakımından yarının elçileri olarak görüyoruz. Bunların Türkiye'nin gelişimi, ticaretinin, üretim ve ihracatının artması bağlamında önemli rolü olacak. Olimpiyatların, Türkiye'nin ve Türkçe'nin bilinir olması adına önemli bir boyutu var.

Türkçe adına yürütülen bu faaliyetler son derece önemli. Dünya küresel güç olarak küçük bir köy haline geldi. Türkiye'nin dışında Türk dünyasının dışında Türkçe'nin konuşulması, öğrenilmesi son derece iyi ve olumludur. Bir defa Türkçe'nin kültür anlamında tanıtımı kuşkusuz önemli.

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya:

Olimpiyatlar her geçen gün daha da olgunlaşıp kusursuzlaşıyor. Sadece Türkiye'de yapılan etkinliği bile izlemek güzel dilimiz adına heyecan verici. Bunu devlet büyükleri ile ülke dışına giden bir gazeteci olarak gururla izliyorum. Artık dünyanın her yerinde Afrika'nın en ücra köşelerinde bile Türk okullarını görüyoruz. Orada bulunan okulların durumunu, öğrencilerin durumunu yerinde inceliyoruz. Bunlar hakikaten ülkemiz ve dilimiz bağlamında gurur verici gelişmeler. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın 10. senesindeyiz. Bu bir geleneğin kurumsallaşıp güçlü hale gelmesidir.

Türkiyenin son 10 senede aktif dış politikasına paralel ayrı bir kanal açılıyor. Bütün bunlar birbirini destekliyor. Ülkenin etkinliğini artırıyor. Sonuçları 20-25 sene sonra daha iyi anlaşılacak. Dış politikamızın ve Türk okullarının yararını, buralardan çıkan çocukların genç ve yetişkin olması ile gösterecek.

Gazeteci-Yazar Zafer Mutlu:

Vallahi Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nı senelerdir televizyondan sık sık izledim, çok heyecan vericiydi, izlediklerimin tamamı hoşuma gitti. Bu akşam inşaallah canlı izleme imkanı bulacağım. Organizasyonda emeği geçen herkesi tüm içtenliğimle kutluyorum. Bunu, Türk dilinin kullanımı ve yaygınlaşması çok önemli bir faaliyet olarak görüyorum.

Kültürler arası diyalog bugün dünyanın en önemli şeylerden biri. Burada Türkçe kullanılan bir dil olarak öne çıkacak. Ayrıca ülkeler arası ekonomik ilişkiler bağlamında Türkiye'ye katkı sunacak. Yani global kültürel ilişkilerin ötesinde bunların ekonomik faydaları da var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber