Sözleşme dışı tütünlerin satışı

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), 2011 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünler ile sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünlerin, açık artırma yöntemi ile satılması için gerekli olan açık artırma merkezlerinin kurulamamasına ilişkin esasları belirledi. Söz konusu kurul kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK), 2011 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünler ile sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünlerin alım-satım işlemleriyle ilgili esasları içeren kurul kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kurul kararına göre, tütün üretimi yapılan il ve ilçelerde yer alan Türkiye Ziraat Odalar Birliği'ne bağlı Ziraat Odaları, kendi hizmet bölgelerindeki muhtarlıkları, kararın ilanından itibaren 7 gün içinde bu karardan haberdar edecekler. Üretim merkezlerinde sözleşmeye bağlanmaksızın veya sözleşme fazlası tütün üreten ve tütünlerini pazarlamak isteyen üreticiler, 15/06/2012 günü mesai bitimine kadar bulundukları İl/İlçedeki Ziraat Odalarına (bulundukları İl/İlçede Ziraat Odası olmayan üreticiler ikametgahlarına en yakın Ziraat Odasına) şekli ve içeriği kurum tarafından belirlenen Sözleşme Dışı Tütün Üretim Bildirim Formu ve Ziraat Odasından alınacak çiftçi belgesi ile başvuracak. İlgili Ziraat Odaları, yapılan başvuruları incelemek suretiyle tütün çiftçisi olan üreticileri, şekli ve içeriği Kurum tarafından belirlenen Sözleşme Dışı Tütün Üretim Bildirim Listesine kaydederek, yazılı ve elektronik ortamda 22/06/2012 tarihine kadar kuruma bildirecek. Kurum tarafından, sözleşme dışı üretici tütünlerine ait bilgiler, 29/06/2012 tarihine kadar Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliğine gönderilmek suretiyle alıcılara duyurulacak. Açık artırmalı satışlara katılmak isteyen Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler (Alıcı), Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliği'ne veya kuruma başvurarak sözleşme dışı üretim yapan üretici listesini temin edebilecek. Alıcı, satın almak istediği üretici tütünlerinin tespit çalışmalarını kendi belirleyeceği bir program dahilinde gerçekleştirecek.

Kurum gerekli gördüğü hallerde, açık artırma başlangıç fiyatına esas olacak tespit çalışmasını yetkilendireceği tütün eksperlerine yaptırabilecek. Kurumca görevlendirilecek uzman her bir üretici tütünü için verilen fiyat tekliflerini alıcıların ve üreticilerin veya temsilcilerinin huzurunda ilan edecek, bilahare açık artırmaya katılan alıcıların vermiş olduğu en yüksek fiyat teklifinden açık artırmayı başlatacak. Açık artırmada alıcıların her bir artırım işareti 10 kuruş fiyat artışına karşılık gelecek olup, tütünler en yüksek fiyatı veren alıcı adına tescil edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber