Kredi kartında büyük tehlike

Haber Giriş : 22 Haziran 2005 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'de çalınan 40 milyon kart şifresi arasında Türkler'e ait olanlar da var. internet korsanları şifreleri satışa çıkardı. Kredi kartı korsanlarından korunmak için ne yapmalı?

ABD'de kredi kartları işlemi yapan CardS-ystems Solutions adlı şirketin güvenlik sistemini delerek 40 milyon müşteriye ait kredi kartı bilgilerini ele geçiren internet korsanları (hackerlar), kendilerine ait sitelerde Türkiye'den kartların da bulunduğu bilgileri saüşa çıkardı.

New York Times gazetesinin haberine göre, CardSystems Solutions şirketinin bilgisayarlarından bir virüs aracılığıyla çalınan kredi kartı numarası, son kullanma tarihi, güvenlik kodu ve kart sahibinin annesinin kızlık soyadı gibi bilgiler 60 ile 120 dolar arasında fiyatlarla satılmaya başlandı. Kartları Avrupa ve Amerika diye iki gruba ayıran hackerlar Türkiye, İsveç, Avusturya, İtalya gibi ülkelerin vatandaşlarına ait kart bilgilerini, kartın limitine bağlı olarak değişik fiyatlardan satışa sundu.

Türkiye'den bir tüketiciye ait limiti fazla yüksek olmayan bir kredi kartının fiyatı 70 dolarken, Premium adı verilen yüksek limitli kartlar ise 120 dolara alıcı bekliyor. Limiti 10 bin doları aşan gold kartların fiyatı ise 200 dolar. Kredi kartını alan kişi, kartın gerçek sahibi ekstresini alana kadar yani yaklaşık 30 gün boyunca internet üzerinden kartla alışveriş yapabiliyor. Bu alışverişlerde genel olarak eBay gibi açık artırma sitelerini kullanmaları yönünde uyarılan 'müşteriler', ürünler için de alıcı bulamadığı için uzun süredir boş kalan evlerin adreslerini kullanıyor.

Böylece yakalanma riskini de sıfırlamış oluyorlar.

Bankalar neden iptale yanaşmıyor?

Kendilerine "Uluslararası Suçu Yaygınlaştırma Birliği" adını veren internet korsanları önceki günlerde gerçekleştirilen ve internet tarihinin en büyük kredi karti hırsızlığı olarak tanımlanan olayı "Burjuvazinin kıyamet günü" olarak nitelendirdi. Uzmanlar yakın zamanda ABD'ye seyahat etmiş ve kredi kartını kullanmış Avrupalılar'ın da bu duruma oldukça temkinli yaklaşması gerektiğini kaydediyor. Yani son aylarda Türkiye'den ABD'ye gidip orada kartını kullanan binlerce kişi de tehlike altında.

Aynı zamanda ABD merkezli alışveriş sitelerini kullanan Türkler'e ait bilgilerin de hackerların eline geçmiş olabileceği kaydediliyor. 40 milyon kartın 13.9 milyonunun kendi müşterilerine ait olduğunu kaydeden MasterCard sözcüsü Sharon Ganisin, görmüş olabilecek tüm müşterilerimizin bilgilerini bankalara ilettik.

Kartları iptal etmek onların elinde" diye konuştu.

Wall Street Journal gazetesi bankaların kendilerine ulaşan şüpheli kartları iptal etmeye yanaşmadığını ileri sürdü. "Yeni bir kart çıkarmak bankalara yaklaşık 12 dolara mal oluyor" diyen gazete bankaların rekabet yüzünden kredi kartını iptal etmediklerine ve müşteri kaybetmek istemediklerine de vurgu yaptı.

ABD'de kartı kopyalanan bir mağdur anlatıyor

Bir gün cep telefonum çaldı. Arayan kredi kartını kullandığım bankanın görevlisiydi. Kredi kartımla, Marmaris'teki bir mağazadan toplam 2 milyar 650 milyon TL'lik DVD ile cep telefonu satın alıp almadığımı teyid etmek istiyorlardı. Şaşırarak "Hayır" dedim ve "Bir terslik mi var?" diye ekledim. "Kredi kartınızın Amerika'da kopyalandığı şüphesi vardı ve bir süredir takip ediyorduk" dedi banka görevlisi. Ne zaman ABD'ye gittiğimi sordu. İki yıldan fazla olmuştu. Orada alışveriş yaptığım bir mağazadan kredi kartı bilgilerimin çalınmış olabileceğini söyleyen görevli bilgilerin yeni satılmış olma ihtimali bulunduğunu belirtti. Marmaris'te yapılan alışverişin bedelini sordum korkarak. Ben mi ödeyecektim? Görevli, "Tabii siz ödemeyeceksiniz, bu alışverişin sizin eğilimlerinize uymadığını tespit ederek sizi aradık zaten. Bize bu harcamaların tarafınızdan yapılmadığına dair bir dilekçe fakslarsanız, bankamız karşılayacaktır" dedi, içimi rahatlattı. Gerçekten de kredi kartı ekstremde görünmesine rağmen, banka, kopyalanan kartla yapılan harcamaların tamamını karşıladı.

Kredi kartı sahibi ne yapmalı?

* Manyetik karttaki bilgiler ses kasetlerinde olduğu gibi kolayca kopyalanabilir. Bu nedenle kartınızı alışveriş sırasında kullanırken işlemlerin gözünüzün önünde yapılmasını isteyin.

* Kredi kartınızı taşıdığınız çantanızı sık sık kontrol ederek kartınızın yanınızda olduğundan emin olun.

* Kartınızın kayıp olduğunu ya da çalındığını farkettiğiniz anda hiç vakit kaybetmeden en geç 24 saat içinde bankanızı arayarak kartınızın bloke edilmesini sağlayın.

* Harcamalar dışında kart numaranızı ve geçerlilik tarihini kimseye vermeyin.

* Yaptığınız harcamalara ilişkin slip kopyalarını, ekstrenize yansıyana kadar imha etmeyin ancak kimsenin de ulaşamayacağı bir noktada saklayın. Zira bazı sliplerde kredi kartı numaranız gizlenmeden yazmaktadır.

* Kredi kartınızı başkalarının kart üzerindeki bilgileri okuyabileceği ortamlarda açıkta bırakmayın.

* Kart şifrelerinizi belirlerken doğum tarihi, dahili telefon numaranız gibi başkaları tarafından kolaylıkla bilinebilecek rakamlardan belirlemeyin.

* Yaptığınız harcamadan sonra kartınızı geri alıp almadığınızı kontrol edin.

* İnternetten işlem yaparken bu konuda aldığı önlemlere güvendiğiniz firmaları ve bankaları kullanın.

* Bankanızdan geldiğini iddia eden ve şifrenizi yazmanızı isteyen bilgi güncelleme metinlerine cevap vermeyin.

* Kamuya açık yerlerde (internet cafe'ler gibi) kredi kartı numaranızı ve şifrenizi yazmanızı gerektiren internet işlemi yapmayın.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber