Müsteşar Hirai: Japon firmaların Türkiye'ye ilgisi artıyor

Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü Müsteşarı Shinji Hirai, Japon firmalarının Türkiye'ye ilgisinin her geçen gün arttığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), ?Japonya Ülke Bilgilendirme' semineri düzenledi. Toplantıda, Türkiye ile Japonya arasındaki ticari ilişkiler, iki ülke arasındaki ihracat ve ithalat verileri ile yatırım olanakları masaya yatırıldı.

Seminerin açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Bitirim, Japonya'da sözün senet sayıldığını belirtti.

Japonların iş hayatında dikkat ettikleri 3 önemli hususun, samimiyet, uyumluluk ve güvenirlilik olduğunu belirten Bitirim, şunları kaydetti: ?Japonya'da ticari, sosyal ve kültürel herhangi bir iş için sabırlı olmak lazım. Bir ticari ilişki ya da alım satım inşası uzun zaman sürebilir. Ancak getirileri ve yapacağınız ticaret uzun yıllar devam eder. Japonya'da iş yapmak için iş kültürü, iş görgü kuralları, görüşme ve toplantı protokolü gibi alanlarda anlayarak hazırlanılması gerekir.?

Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü Müsteşarı Shinji Hirai ise Japonya'nın 2011'deki deprem ve tsunami felaketinin ardından nükleer enerjiye alternatif olarak mineral ve madeni yakıtlar ithalatına yoğunlaştığını vurguladı. İlk kez bu dönemde dış ticaret açığı verdiklerini belirten Hirai, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacmini gelecekte daha da artırılmasını çok önemsediklerini ifade etti.

Hirai, şöyle konuştu: ?Japon firmalarının Türkiye'ye ilgisi her geçen gün artarken, pazar inceleme ve araştırmaları da sıklaşıyor. Türkiye'nin son dönemdeki başarılı grafiği bunun en büyük nedeni. Türkler iddialı ve aktif insanlar ve Ortadoğu ile Afrika pazarında çok başarılılar.?

Japon pazarının karakteristik yapısı hakkında bilgiler veren Hirai, tüketimde satın alma güvenliği ve iç huzurun, fiyattan önce geldiğini ifade etti. Nüfusun yüzde 60'ının ürünün nerede üretildiğine dikkat etmediklerini açıklayan Hirai, tüketicilerin gıda güvenliği ve kalite standartlarına çok önem verdiklerini aktardı.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Japonya Ülke Masası'ndan Gülay Babadoğan da pazar araştırmasında ürünün özellikleri, hedef pazardaki tüketimi, üretim, ihracat ve ithalat oranları ve dağıtım kanallarının önemine işaret etti. 2011 deprem ve tsunami felaketinden sonra ekonomide Çin tarafından geçilerek üçüncü sıraya gerileyen Japonya'nın büyümesinde gerileme yaşansa da toparlamanın hızla sürdüğünü kaydeden Babadoğan, mineral yağlar, kimyasal ürünler ve gıda ürünlerinin Japonya'nın ithalatında öne çıktığı bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber