Uzmanlar, vatandaşları, doğada yetişen mantar yememeleri konusunda uyardı

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cahit Kayhan, mevsimin yağışlı geçmesinden dolayı doğada yetişen mantarın arttığını ve beraberinde zehirlenme vakalarının da görüldüğünü belirterek, vatandaşları, doğada yetişen mantar yememeleri konusunda uyardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlde bir aydır aralıklarla etkili olan yağmur yağışı, yabani mantarların çoğalmasına sebep oldu. Her yağmur yağışının ardından mantar toplamaya çıkan vatandaşlar, uyarılara aldırmadan topladıkları mantarları yemekten vazgeçmiyor. Vatandaşların, mantar toplamak için en fazla uğrak yeri ise çamlık ormanları, Yozgat şehir merkezinde bulunan Çamlık Milli Parkı çevresinde bolca bulunan doğal mantarlardan toplamak için 7'den 70'e onlarca kişi ellerine aldıkları poşetlerle buraya gelerek, kısa sürede poşetleri doldurarak tekrar evlerinin yolunu tutuyor.

Mantar toplamaya dedesiyle birlikte gelen 12 yaşındaki Sıtkı Can Turan, mantar toplamayı çok sevdiğini belirterek, "Dedem sürekli mantar toplamaya buralara geliyor. Ben de fırsat buldukça onunla geliyorum. Mantar toplamasını, yemesinden daha çok seviyorum. Çünkü kuzenim mantar yediğinden dolayı zehirlenmişti. Ben de o yüzden yemek yerine topluyorum." dedi.

Mantar toplayan vatandaşlar, mantarın zehirli olup olmadığını anladıklarını belirterek, "Bu yıl yağmur bol yağdı. Biz de arkadaşlarımızla mantar toplamaya geldik. Kısa sürede poşetlerimizi doldurduk. Eskiden beri mantar topladığımız için zehirli olup olmadığını biliyoruz. Bilmeyen vatandaşlar açısından tehlikeli, onlar da mantardan anlayan birileri ile toplarlarsa iyi olur, aksi halde toplamaları sakıncalı olabilir." diye konuştu.

Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan da yağışlarla birlikte doğada kendiliğinden yetişen mantarların çoğaldığına işaret ederek, "Mantar mevsimi, malum ilkbahar ve sonbahar aylarında özellikle bu sene bol yağışların olmasıyla hastanemize de tabi yoğun bakım ünitesine gerek çocuk gerekse büyük vakalarda mantar zehirlenmesi ile başvuranlar oldu, yatırdığımız hastalar oldu ama çok şükür şu anda ölümcül seviyede hastamız olmadı. Mantarlar zehirli mi zehirsiz mi? şeklinde ayırt etmek gerçekten çok zor ama ayırt eden insanlar var ama çok nadir çok dikkat etmek lazım, yememek lazım hatta. Çünkü mantar zehirlenmeleri gerçekten çok hafif mide bağırsakları rahatsızlıkları, sistem bozuklukları ile çıkabildiği gibi, özellikle 5-6 saat sonra şiddetli tansiyon düşmesi, göz bebek çukurlarında efendim genişleme, ishalle başlayıp karaciğer yetmezliği sonuçlanan zehirli mantar bulguları ve hastanın ölümüyle sonuçlanan vakalarda olmaktadır. Mümkün olduğu kadar doğada yetişmiş mantarlardan ziyade işte kültür mantarları dediğimiz mantarlarla beslenmelerini tavsiye ediyoruz. Zehirli mantar da olmuş olsa en ufak bir belirti dahi bulunsa, bir bulantı kusma hafif, efendim mide ağrıları dahi bulunsa en yakın hastaneye başvurarak tedavilerine bir an önce başlamalarında fayda var." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber