Bakan Çağlayan: Türkiye büyümesini sürdürüyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın ekonomik kriz içinde boğuştuğu, Avrupa ekonomilerinde hala 10 gün sonrasının ne olacağının belli olmadığı bir ortamda, Türkiye'nin ekonomik gelişme ve büyümeyi sürdürdüğünü söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın ekonomik kriz içinde boğuştuğu, Avrupa ekonomilerinde hala 10 gün sonrasının ne olacağının belli olmadığı bir ortamda, Türkiye'nin ekonomik gelişme ve büyümeyi sürdürdüğünü söyledi.

Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamların mennuyiyet verici olduğunu, Türkiye'nin büyümesini sürdürdüğünü söyledi.

TİM tarafından her ay bir ilde düzenlenen geleneksel basın toplantılarının bu ayki durağı Antalya oldu. Buradaki toplantıda, Mayıs ayı ihracat rakamları açıklanırken, 2011 yılının başarılı ihracatçılarına da ödülleri takdim edildi.

Toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın ekonomik kriz içinde boğuştuğu, Avrupa ekonomilerinde hala 10 gün sonrasının ne olacağının belli olmadığı ülkelerin gelecekle ilgili plan ve projelerinin netleşemediği bir ortamda, Türkiye'nin ekonomik gelişme ve büyümeyi sürdürdüğünü ifade etti. İhracat rakamlarının hayırlı olmasını dileyen Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)'nun rakamları açıklandığı zaman mayıs ayı ihracatının 11.8 milyar dolar yerine, belki de 12.5 milyar doları geçeceğini söyledi.

TİM'in verilerine yansımayan, ancak gümrük kayıtlarında bulunan altın, mücevharat ve hizmet sektöründeki gerçek rakamların TÜİK'in verilerine yansıyacağını kaydeden Çağlayan, TÜİK'in Haziran ayı sonunda açıklayacağı rakamlara göre de Mayıs ayındaki ihracatın Nisan ayından geri kalmayacağını tahmin ettiğini anlattı. Türkiye'nin geldiği seviyenin son derece önemli olduğunu ve 2012 yılının ilk 5 aylık ihracatının 60 milyar dolara dayandığını vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin son 12 aylık ihracatının 141.5 milyar dolar olduğunu ifade etti. Çağlayan, orta vadeli hedeflerinin 148 milyar dolar olduğunu, ancak bu hedefi belirledikleri sıradaki şartlarla bugünkü dünya ekonomisinin içinde bulunduğu şartların birbirinden çok farklı olduğunu ifade etti. Türkiye ihracatında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin oranının geçen yıl yüzde 48 olduğunu, ancak 2012 yılının ilk 5 ayında bu rakamın yüzde 41'e düştüğü belirten Çağlayan, en büyük pazarın ihracattaki payının düşmesine rağmen, yılın ilk 5 ayında ihracatın toplamda yüzde 10.5'e yakın arttığını söyledi.

İhracat artarken ithalatın azaldığına dikkat çeken Çağlayan, ?Türkiye'nin dış ticaret açığı azalıyor. Dolayısıyla cari açığı azalıyor. Cari açık meselesi geçen yıl konjonktürel nedenlerle yükselmişken bu yıl yeni bir anlayış. Teşvik sistemimiz yasalaştı. Hayırlı uğurlu olsun. Bu teşvik sistemi cari açığı ciddi manada azaltacak. Cari açık üzerinde nokta atışı yapacak olan bir anlayış ve düzenlemeyle yapıldı. İhracatımızın mutlak suratte değerini artırmak zorundayız. Birim kilogram değerini artırmak zorunluluğumuz var. Geçen sene tarihin en yüksek ihracatını yaptık. 135 milyar dolar. Bu yılın ilk 5 ayında cumhuriyet tarihin en yüksek ihracatını yaptık. 60 milyar dolar. Artık bunlar ilkler. Her açıklamada ilklere gidiyoruz.? diye konuştu.

Yeni teşvik sistemiyle artık dışarıdan gelen her yatırımın desteklenmeyeceğini belirten Çağlayan, ?Türkiye, 8 yılda 119 buçuk milyar dolar doğrudan sermaye alma başarısını göstermiş. 80 yılda almış olduğu 7 katını 8 yılda alma başarısın göstermiş Türkiye, doğrudan sermaye konusunda da secici olacağız. ?Ne olursan ol gel' demiyoruz. Yüksek katma değer, teknoloji, üretim, istihdam ve ihracatta değer katanları teşvik edeceğiz. Türkiye, global bir oyuncudur. Şirketler yereldi, bölgesele geçti. Antalya 2002'de sadece 60 ülkeye ihracat yapıyordu, bugün 145 ülkeye ihracat yapıyor. 2002'de 1 milyar dolar ihracat yapan 5 il vardı, bugün Tiürkiye'de ihracat yapmayan il yok. 15 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. Türkiye ilk 5 ayda yüzde 10.5'lik artışı yakaladı.? ifadelerini kullandı.

Avrupa pazarına ihracatta sıkıntılar olduğunu belirten Çağlayan, rakamın yüzde 41'e düştüğünü ifade etti. Çağlayan, rakamların yüzde 48'de kalmış olması durumunda daha farklı rakamların ortaya çıkacağını kaydetti.

?AB'NİN TÜRK İNSANLARINA YAPTIĞI İNSANLIK AYIBI?

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB tarafından Türk iş adamlarına uygulanan vize sorununun bir insanlık ayıbı olduğunu söyledi. Ticarette teknik engelin insan haklarına aykırı olduğunu belirten Çağlayan, ?Yeğenim, başarılı bakanım Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile birlikte AB'nin ikili komiserlerle biraya geldik. Büyük bir hava ve sevinçle geldiler. ?Önümüzde biz size pozitif bir gündem getirdik.' dediler. Pozitif gündem getirdiler. Onlar bizi hala eski Türkiye insanları sanıyorlar, Egemen'den söz istedim. Siz bize pozitif gündemle geldiniz dedim. Ne anladığımı söyleyeyim dedim. Vizeyi kaldırdınız, serbest ticaret anlaşmasında Türkiye'yi taraf yaptığınız, Avrupa'daki ikili ve transit taşımalar kaldırdınız. Malın serbest dolaşım haline gelmesi için ne taklalar atıyoruz biz. Türkiye'yi üye yapmaz kapıda bekletirken, Türkiye ile performansı ölçülmeyecek olan ülkelerle yapacağınız müzakereleri Türkiye'yi de davet ediyorsunuz. Pozitif gündemle. Bunlardan hangisini yapıyorsunuz. Başladılar çevirmeye. Oradan, buradan. Geçen, beyefendiler size büyük kıyak yapıyoruz dediler. Kanıma dokunuyor. Küfür gibi kabul ediyorum kendime. Size ayrıcalık özellik tanıyoruz dediler. Vize kolaylığı yapıyoruz dediler. Alın vize kolaylığını başına çal dedim. Vize kolaylığı istemiyorum senden.? şeklinde konuştu.

?FAZLA YEŞİL PASAPORT FAYDA SAĞLAMAYABİLİR?

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, konuşmasının ardından, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, yeşil pasaportla ilgili sorusu üzerine, asıl gayretlerinin vizeyi kaldırtmak olduğunu söyleyen Çağlayan, Türkiye'de kullanılan yeşil pasaportun tüm ülkelerde kabul edilmesi için çalıştıklarını söyledi. Mevcut yeşil pasaportların sayısının çok fazla olduğunu belirten Çağlayan, ?Bu konuda gereken çaba gösteriliyor. Ancak bir realite var. Mevcut yeşil pasaportların sayısı çok yüksek. Kimlerin yeşil pasaporta haiz olduğunu biliyorsunuz. Bu kadar yeşil pasaportun olduğu ortamda ilave pasaportlar, şu anki yeşil pasaportların avantajını getiremeyebilir. Moralinizi bozmak için söylemiyorum, gerçekleri söylüyorum.? ifadelerini kullandı. Çağlayan, yeşil pasaport sayısı arttığı takdirde bazı ülkelerin engellemeler çıkarabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, Antalya, Isparta ve Burdur bölgesinde 2011 yılının ihracatçılarına plaket verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber