Ulu Camii, ramazanda ibadete açılacak

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, restorasyonu devam eden Ulu Cami'yi ziyaret ederek müteahhit firmadan bilgi aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, caminin iç kısmında, daha önceki dönemlerde sıva ve fayanslarla kapatılan taş duvarların üzerindeki kalıntıların temizlendiğini söyledi. Vali Yılmaz, inceleme sırasında caminin geçici de olsa Ramazan ayına yetişmesi için talimatlar verdi. Daha önce duvarlarının banyo fayansı ile kaplı olduğunu belirten Yılmaz, onarım sayesinde caminin gerçek duvarlarının ortaya çıktığını söyledi.

Camiye ahşaptan mahfil yapımı için gerekli yerlerden müsaade alındığını da ifade eden Vali Yılmaz, "Camide ikinci kat mahfil'in kurul kararı çıktı. Ahşaptan yapılacak bu yer Müezzin yeri ve son cemaat yeri olacaktır. Ayrıca caminin minaresinin orijinal şekli bu değil minarenin yapılan bir araştırma sonundan fotoğrafını bulduk. Restorasyon kapsamında minarede orijinali yapılacak. Ayrıca caminin üst kısmı membran denen bir malzemeyle kapatılarak, pomza ile hafif bir şekilde dolgu yapılacak. Çünkü bu dolgu malzemesi hem yalıtımlı hemde kış aylarında caminin ısınmasından faydalı olacaktır." diye konuştu.

'CAMİNİN TAM ORTASINDA BORU GEÇİYOR'

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, yıllar önce caminin tarihi dokusunun sıva ve fayansla kapandığını belirterek, "O yıllarda camiye bu kötülüğü yapanlar caminin içinden kalın bir boru geçirmişler. Bu boru muhtemelen su borusudur. Ancak sırf bu geçsin diye caminin içine 50 santimetrelik bir beton atılmış onarım kapsamında bu boruyu kaldırıp, gerçek tabanına ineceğiz." şeklinde konuştu.

'ULU CAMİİ EMİN ELLERE TESLİM'

Vali Yılmaz, caminin restorasyonunu yapan firmanın Türkiye çapında bir firma olduğunu kaydetti.

Yılmaz, "Müteahhit firmamız, Osmanlı Devlet Arşivleri binası, Ankara Karacabey Camii, İstanbul Hacı Ali Paşa İlk Öğretim Okulu, Van Hüsrev Paşa Camii, İstanbul Sinan Paşa Camii ve Hakkari Meydan Medresesinin müteahhitlerindendir. Bu nedenle içimiz rahat, Ulu Camimiz emin ellerdedir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber