'Beni soydular, sıra devlette!'

Haber Giriş : 23 Haziran 2005 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1994 yılında kapatılan Türkinvest A.Ş'nin sahibi, eski borsacı ve spekülatör Nasrullah Ayan, şok iddialarda bulundu. Şirketinin iflası sonrası devlete milyarlarca dolarlık borç yüklendiğini belirten Ayan,"Beni adeta soydular, şimdi de devleti soymak istiyorlar. Yetkilileri uyarıyorum" dedi.

1994 ekonomik krizinde kapatılan Türkinvest A.Ş'nin sahibi ve eski borsacı Nasrullah Ayan, yıllar süren dava sürecinde yaşanan çarpıcı gelişmeleri düzenlediği bir basın toplantısında açıkladı.

Levent'te bulunan Şans Reustorant'ta düzenlenen toplantıda eski borsacı Ayan, şirketin iflası sırasında İflas Masası ve Sermeye Piyasası Kurulu'ndaki çarpık düzeni açıklayarak, devletin paralarının nasıl çarçur edildiğini anlattı. ?İflasa direnince borcum 2 katına çıktı? Kendisini yükseltenin Ereğli, batıranın ise Afyon ve Bolu Çimento olduğunu belirten Ayan, ?Avukatım Rahmi Kadıoğlu'nun isteğiyle iflasa direndim ve büyük bir hata yaptım. Bu nedenle yüzde 30 yerine yüzde 158 faiz ödedik. Dolarda hiç oynama olmayınca faizlerle birlikte borç dolar bazında 2 katına çıktı? dedi.

?Bana bildirilmeyen borç devlete ödettirildi?

Türkinvest'in 1997'de borçlarının ödendiğini söyleyen Ayan, ?Masada 20 alacaklı kalmış. Aslında 150 alacaklı görünüyordu ancak 130'u figürandı. Borç 1994'te 16 milyardı. Ancak bana bildirilmediği için 31 trilyona kadar çıktı. Bu bildiriyi yapmayan İstanbul 2. İflas İdaresi İflas Masası Müdiresi Nilgün Şeker Kozanoğlu, SPK'ya başvuruyor. Yani kalan 31 trilyon borcu ödemek için devlete dönüyor.? iddialarında bulunuyor.

Alacaklı olan 20 kişinin Ankaralı bir grup olduğunu söyleyen Ayan, bu borcun sadece 20 kişiye değil şirketin hissedarı olan 11 bin 160 kişiye ödenmesi gerektiğini savundu. Alacaklı 20 kişinin bundan haberi olmayabileceğini belirten Nasrullah Ayan, iddialarını şöyle sürdürdü:

?3 trilyon dolar borç ödenmeli?

?İşleri Mahmut Teksöz adlı avukatın oğlu Avukat İsmet Teksöz götürüyordu. Paralar da avukata ödeniyordu. Bir de açıktan 250 bin dolar ödedim bunlara.

Tek derdim bu soygunu önlemek. Devlet geri kalan 11 bin 160 kişiye de aynı faizi ödemeliler. Bu da 300 milyar dolar tutar. Onunla da bitmez olay. Çünkü bütün batan banka ve aracı kurumlara aynı faizin verilmesi gerekiyor. Benim bütün borcum olan 30 milyon dolara, 300 milyar dolar ödenecekse 30 milyar dolara da 3 trilyon dolar ödenmeli.?

?Borçlu olduğum halde SPK izin verdi? Eşi, 2 çocuğu ve kendi aleyhine hileli iflas davası açıldığını ifade eden Ayan, ?SPK bize Kasım 1992'de 25 milyar dolar borcumuz olduğu halde izin verdi. Dava sonucu hata SPK'da bulundu.? dedi.

Nasrullah Ayan, SPK'ya ?Ya şirkete istediklerini verin ya da şirketi kapatın? denildiğini, ancak SPK'nın hiçbir şey yapmadığını savundu. ?Başladığım romanı bitirmek istiyorum? Hukuki yolların tükenmiş olabileceğini ifade eden eski borsacı, bunun döneceği tek yerin ?Menfi Tespit Davası' olabileceğini belirterek, ?Ama Türkinvest'e dava açamıyorum. Bir günlüğüne de olsa Türkinvest'i alacağım ve kapatacağım. Başladığım romanı bitirmek istiyorum. Türkiye'de akşamdan sabaha çok şey değişir? dedi.

Nasrullah Ayan kimdir?

Nasrullah Ayan 1958 yılında Mardin'de doğdu. 1975 yılında evlendi. 1958 yılında bakliyat ihracatı yapan babasının Mersin'deki işinde çalışmaya başladı. Ayan, 1978 yılında aile şirketinin İzmir'de açılan ofisinin başına geçti.

1980 yılında İsviçre'ye, 1982'de de Singapur'a yerleşti. Nasrullah Ayan 1987 yılında, Türkinvest AOG (Asya Okyanusya Grubu) Menkul Kıymetler A.Ş.'yi İsviçre'deki yatırımcılarla birlikte kurdu.1992'de Tam Sigorta'yı Hürriyet Grubu'ndan satın aldı. 1993'te borsadan topladığı hisselerle Çelik Halat Tel ve Sanayi A.Ş.'nin yönetimini ele geçirdi. Aynı yıl Makro Borsa, Erciyes, İzibelli Menkul Değerler A. Ş. ile Sağlam Menkul Kıymetler A. Ş. isimli aracı kurumlarını satın aldı.

Tüm şirketlerini TF Trend Holding çatısı altında birleştiren Nasrullah Ayan, İngilizce ve Arapça biliyor.

Afyon Çimento, Çelik Halat, Erdemir, Pınorsu, Pınarsüt, Ege Seramik, ve Hektaş'ın önemli miktarda hisselerini satın aldı. Hakkında yolsuzluk iddiaları vardı.SPK müfettişleri tahkikat açtı.

Ayan'ın en sevdiği iş borsa. Sadece 5 aracı kurumu var. Bir şirketine alım emri, diğer şirketine satış emri verdi mi borsa tabiriyle "kuzular" onun girdiği hisselerde kaybetmek durumunda kalıyorlardı.

29-4-94/ Sermaye Piyasası Kurulu'nun 1. 3 trilyon liralık repo açığı nedeniyle ödeme sıkıntısına ve haciz baskınlarına uğrayan Türkinvest AOG'nin faaliyetlerini 30 gün süreyle durdurdu. Nasrullah Ayan, şimdilerde İsviçre'de fındık üreticisi bir firmanın danışmanlığını yapıyor.

haber1

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber