Türkiye, Somali'de bölgesel kalkınma ofisleri kuruyor

Somali halkının yanında olduğunu her fırsatta gösteren Türkiye, bu ülkede bölgesel kalkınma ofisleri kuruyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 22:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Somali'de Türkiye'ye ait bölgesel kalkınma ofisleri kurulması ve faaliyetlerine dair anlaşma, Somali Başbakanı Abdülveli Muhammed Ali ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından imzalandı.

BM'nin İstanbul'da düzenlediği 2. Somali Konferansı sona erdi. Konferansın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin bütün imkanlarıyla Somali halkının yanında olduğunu ve bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğini vurguladı. Davutoğlu, bugünkü toplantıya katılan 50'den fazla ülkenin de aynı taahhüdü yaptığını dile getirdi.

Somali'de geçiş sürecinin 20 Ağustos'ta sona ereceğini hatırlatan Ahmet Davutoğlu, bu sürecin sonrasına planlamaların yapılması bakımından İstanbul'daki BM konferansının önemli olduğuna dikkat çekti.

Somali'nin beş ana başlık altında yeniden yapılandırılacağını dile getiren Davutoğlu; bunları, ?Ulusal uzlaşı, yeni bir siyasi yapılanmanın gerçekleştirilmesi, ekonomik kalkınmanın yeniden yapılanması, Somali güçlerinin ülkenin güvenliğini tek başına sağlaması ve ülkenin uluslararası camiada hak ettiği yeri alması? şeklinde özetledi.

Bütün imkanlarımızla Somali'nin yanında yer almaya devam edeceğiz. 50'den fazla ülkenin de bunu taahhüt ettiğini dile getirdi.

Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ise konferansa katılan tüm ülkelerin istisnasız kendilerine destek verdiğini ifade ederek halkı adına teşekkür etti. Somali'nin çok önemli ve hassas bir süreçten geçtiğini vurgulayan Şeyh Ahmed, ?Somali halkı ülkesinde huzurun gerçekleşmesini ve yeni Somali'nin kurulmasını bekliyor.? ifadelerini kullandı.

Şeyh Ahmed Somali'ye yardım yapılması için Türkiye'nin öncülüğünde yeni bir fonun kurulacağını ve acil ihtiyaçların bu fondan karşılanacağını ifade etti. Ahmed, ?Somali 20 yıldan fazla huzursuz ve istikrarsız olarak yaşadı. Ülkemizin uluslararası toplumda hak ettiği yere gelebilmesi için sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Bunu biz tek başımıza yapamayız yardıma ihtiyacımız var.? dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise sözlerine Türkiye'ye Somali'ye yardım konusunda yapmış olduğu liderliğe teşekkür ederek başladı ve toplantıda çok önemli sonuçlara varıldığını söyledi.

Ban Ki-mun Somali'deki geçiş sürecinin 20 Ağustos'ta sona ermesi gerektiğini ve geçici hükümetten bunun teminatını aldıklarını belirtti. BM Genel Sekreteri, o tarihe gelindiğinde kapsamlı bir siyasi yönetimin yapılanmış olması gerektiğini belirten Ban, ?Yeni bir anayasanın uluslararası insan haklarına uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Somali hükümetinin otoritesini tüm ülkeye yayması gerekiyor. Bu süreç tamamen Somali tarafından uygulanmalı ancak uluslararası toplumun da bu noktada sorumluluğu var.? şeklinde konuştu.

Konferansın sonuç bildirisinde Somali güvenlik güçlerine ek destek vermek amacıyla Türkiye tarafından başlatılan ?Somali Güvenlik Sektörünü Yeniden İnşa Etme ve Yeniden Yapılandırma Fonu? için yeni bir yapı kurulması teklif edildi. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Arap Birliği ve diğer kuruluşlara Somali'nin istikrarı için vermiş oldukları çabalar dolayısıyla teşekkür edildi. Birleşmiş Milletlere Somali'deki temsilcilerini arttırması çağrısında bulundu. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarına ve hükümetlere Somali'deki mevcudiyetlerini artırmaları çağrısı yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber