'Yolsuzluk var' diyenTSE Başkanı rakip firma kurmuş!

Haber Giriş : 24 Haziran 2005 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kendi kurumundaki yolsuzlukları açıklayan ve bunun için tehdit alan TSE Başkanı Malatyalı, bir süre önce TSE'ye rakip olarak CE belgesi veren bir firma kurduğu ortaya çıktı.

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla çalkalanan Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) Başkanı Kenan Malatyalı'nın, kalite belgesi düzenleyen ve danışmanlık hizmeti veren Global MT şirketinin kurucu ortağı olduğu ortaya çıktı. Malatyalı, CE belgesi veren Avrupa onaylı kuruluşların temsilciliklerinin Türkiye'yi 4-5 milyar dolar zarara uğrattığını söylemişti.

Söz konusu temsilciliklerden birinin ortağının Gökhan Terlemez'in şirketi olduğu belirlendi. Malatyalı, bir süre önce, TSE'de özellikle ithal malları belgelendirmede usulsüzlükler olduğunu ancak yolsuzluklarla başedemediğini açıklamıştı.

6 ay ortaklık yaptı

Malatyalı'nın 27 Nisan 2004'te kurduğu Global MT adlı şirketin sistem ve personel belgesi verdiği, araştırma-geliştirme çalışması yaptığı, özel ve kamu kuruluşlarına danışmanlık eğitimi verdiği kaydedildi.

Buna göre, Malatyalı, ortağı Gökhan Terlemez ile birlikte kurduğu şirketin hisselerini şirket faaliyete geçtikten 6 ay sonra yeğeni Adnan Malatyalı'ya devretti.

"CE" verebiliyor

Öte yandan, Global MT'nin ortağı olan Terlemez'in ortağı olduğu diğer şirket olan Akter'in ithal malların kalite standartını belgeleyen "CE belgesi" verebildiği ortaya çıktı. Daha önce TSE'nin CE belgesi verme yetkisi tanımamasından dolayı Avrupa'daki şirketlerin Türkiye'de faaliyet gösterdiği ve ülkenin 4-5 milyar dolar kayba uğradığı açıklanmıştı. Malatyalı, Avurupalı şirketlerin Türkiye'yi bir pazar gibi gördüğünü ve Türkiye'de yaklaşık 80 temsilcilik açtıklarını bildirmişti. Malatyalı, önceki gün yaptığı açıklamada, şirketteki hisselerini sattığını ve şirketle ilişkisi kalmadığını ifade ederek, "Firmanın amacı yurtiçi ve yurtdışı fuarlar için danışmanlık hizmeti vermek. Ailemden birinin şirket kurma hakkı var" demişti.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber