Akdağ: Sezeryan konusunda bilgi asimetrisi yaşanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mücahit Oktay - Sağlık Liderleri Forumu için ABD'nin Boston kentinde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de sezeryan yöntemi konusunda bilgi asimetrisi yaşandığını söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bakan Akdağ, sezeryan yöntemi ile doğum konusunda Türkiye'de özellikle özel hastanelerde vatandaşın net olarak bilgilendirilmediğini, sezeryanın normal bir doğum yöntemiyimiş gibi seçenek olarak sunulmasından dolayı bu konuda bir bilgi asimetrisi yaşandığını belirterek, ''bu seçenek durumunu ortadan kaldıracağız'' dedi.

-OECD ülkeleri arasında ilk 3'teyiz-

Bakan Akdağ, sezeryan doğum oranında Türkiye'nin kısa adı OECD olan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü üye ülkeleri içinde Brezilya ve Meksika ile birlikte sezaryen oranının en yüksek olduğu ilk üç ülkeden birisi olduğunun altını çizdi. ''Sezeryan aslında gelişmekte olan ülkelerin ortak bir özelliği, bu konuda tedbir alıyoruz, alacağız'' diyen Akdağ, meselenin kadının kendi bedenine karışmak gibi algılanmaması gerektiğini, bilakis, anneyi korumak için önlem aldıklarını, sezaryenin hem bebeğe hem anneye ciddi zarar verdiğini söyledi.

Amerika'da normal doğumlarda sık kullanılan bir yöntem olan epidural konusunda da açıklama yapan Sağlık Bakanı Akdağ, ''En güzeli doğal olanıdır'' dedi. Ancak Akdağ, doğal yolla mümkün olmadığı durumlarda annenin epidural iğnesi kullanabileceğini, bu uygulamanın Türkiye'de de kısmen uygulandığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber