Yargıtay'dan 'kartzede'yi sevindiren karar...

Haber Giriş : 25 Haziran 2005 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmitli Sadık Özdemir, 1.3 milyar liralık kredi kartı borcunu 12.5 milyara çıkaran bankasını dava etti. Yerel mahkeme bankayı haklı buldu. Ama Yargıtay, "Özdemir haklı" diyerek, borcu 2 milyara indirdi ve 12 taksitte ödenmesini karar verdi. Dava 1.3 milyon kartzede için emsal niteliğinde.

İZMİTLİ harita mühendisi Sadık Özdemir ödeyemediği kredi kartı borcu nedeniyle bankasının uyguladığı temerrut faizinin haksız olduğuna dair açtığı davayı kazandı.

Özdemir, hukuk mücadelesini şöyle anlattı: ?Kredi kartı limitin 1.3 milyar liraydı. Ekonomik kriz nedeniyle asgari tutarı bile ödeyemedim. Bu sırada 4822 sayılı yasa kapsamında noter kanalıyla bankama taksitlendirme için müracaat ettim.

ÜÇ AY OYALADILAR

AMA beni üç ay oyaladılar. Yasal müracaat süresi bitiminden 3 gün sonra hesabımın kat edildiğini ve 3 milyar borcum olduğunu ve ödenmezsem yasal yollara başvurulacağı yönünde çağrı yaptılar. Beni bilerek temerrüte düşürdüler. Böylece kanundaki boşluktan yararlanmak istediler. Oysa, müracaat ettiğim yasal süre içerisinde borcumun üzerine yüzde 50 faiz koyup 12 taksitte benden almaları gerekiyordu.

YARGITAY ?HAKLI' BULDU

ÖZBEY Hukuk Bürosu'na başvurdum ve mahkemeye gittik. Yerel mahkeme onları haklı buldu. Bunun üzerine bankaya gittim borcum 8 milyar olmuştu. Bana ?6 milyarı 6 taksitte ödersem borçtan kurtulacağımı söylediler. Yılmadık, Yargıtay'a itiraz ettik. Yargıtay bizi haklı buldu. Şimdi 2 milyar lira ödeyeceğim hem de 12 taksitle.'

50 BİN KİŞİ İCRALIK

İŞTE bu hukuk mücedelesi Türkiye genelinde sayıları 1 milyon 300 bin kişiye ulaşan borçlu kartzedeler için emsal dava olarak görülüyor. Türkiye'de borcundan dolayı bankalarla icralık olan kişilerin sayısının ise 50 bine ulaştığı belirtiliyor. 2001 krizinden sonra toplam 1 milyon 110 bin vatandaş bankalarla anlaşmazlığa düşmüştü.

GERiYE DÖNUK iŞLEYECEK

Müvekkillerinin böyle bir dava ile kendilerine geldiğinde başta almak istemediklerini söyleyen Avukat Yüksel Özbey, 14 Mart 2003'te yürürlüğe giren 4822 sayılı kanunun geçici 1'inci maddesini hatırlattı. Yüksel buna göre, icra aşamasına gelen kredi kartına temerrüt tarihindeki ana paraya yıllık yüzde 50 faiz uygulanarak 12 taksitte ödeme imkanı sağlandığını belirtti. Yüksel, 14 Nisan 2003'e kadar bankalara başvuran mudilerin, kanun değişikliğinden yararlanabileceklerine dikkat çekti. Yüksel Yargıtay'ın verdiği karara göre, bu tarihe kadar başvuruda bulunan ancak başvuruları reddedildiği için kredi kartı borcunu ödeyenlerin, bu parayı geri almak için dava açılabileceklerini sözlerine ekledi.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber