Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki yolsuzluk iddiaları Meclis gündeminde

Haber Giriş : 26 Haziran 2005 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi'nden sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki yolsuzluk iddiaları da Meclis gündemine geliyor.

AK Parti Van Milletvekili Hacı Biner, üniversitedeki, ?kanunsuz ve keyfi uygulamaların' araştırılması için TBMM'ye araştırma önergesi verdi. Teklifin gerekçesinde, Sayıştay ve Maliye Bakanlığı'nın tespit ettiği yolsuzlukların yanı sıra Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın akademik kadroda yaptığı atama ve icraatların denetlenmesi gerektiği belirtiliyor. YÖK'ün objektif kriterlere dayanmayan uygulamalarının, ?kanunsuz ve keyfi uygulamalara' yol açtığına dikkat çeken AK Partili Biner, ?Üniversite, eğitim-öğretim kurumu olmaktan çıkmış, adeta keyfi uygulamalar alanı haline getirilmiştir.? dedi. Biner, kamu kaynaklarının amaç dışı kullanıldığını ve bunu denetleyecek mekanizmanın görevini yapamadığını dile getirdi.

Önergenin gerekçe bölümünde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Doğu Anadolu'nun eğitim, öğretim ve kültür adına önemli bir boşluğu doldurma, yükseköğretimi yaygınlaştırma ve bölgede hüküm süren cehaletin önüne geçme gibi toplumsal sorunlara bir ışık yayma misyonu üstlenmesi gerektiği kaydedildi. Ancak bunun tam tersi uygulamalar yapıldığı savunulan gerekçede, üniversitenin gayesinden uzaklaştığına değinildi. Teklifte, ?Üniversite, bölge halkını ve öğrencilerini, personelini tedirgin eden bir kurum haline gelmiştir. Yüzüncü Yıl Üniversitesi yönetim kadrosu tarafından gerçekleştirilen insan hakları ve hukuka aykırı uygulamalar, artarak devam etmektedir.? denildi.

Üniversite yönetimi hakkındaki iddialara işaret edilen önergede, dış kredi ile Tıp Fakültesi Hastanesi'ne alınan makine ve teçhizata dikkat çekildi. Önergede, şu ifadelere yer verildi: ?Alıcı ve satıcı arasında akdedilen sözleşmenin şartlarına uyulmadığı, satıcıya 10 milyon 472 bin 664 ABD Doları ödenmesi gerekirken, 13 milyon 635 bin 670 ABD Doları ödendiği iddia edilmektedir. Birçok öğretim görevlisinin sicilleri, hiçbir somut gerekçe gösterilmeden kanunsuz bir şekilde bozdurulmuştur. Maliye Bakanlığı müfettişlerince yapılan denetleme neticesinde, üniversite döner sermayesinden yasal olmayan usullerle 2003 yılında 84 kişiye 222 milyar lira haksız ödeme yapıldığı görülmüştür. Üniversiteye başka yerlerden geçici görevlendirmelerle öğretim üyeleri getirilirken, üniversitenin kendi kadrolu öğretim elemanları atılmaktadır.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber