Üniversite içme suyu havzasına trilyonluk kaçak bina inşa etti

Haber Giriş : 27 Haziran 2005 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ), mutlak koruma altında bulunan alana spor merkezi adı altında trilyonluk kaçak tesis inşa etti.

Eskişehir halkının su ihtiyacını karşılayacak Borabey Göleti'nin yanına izinsiz binalar yapan üniversitenin ruhsat için de yerel yönetimlere baskı yaptığı iddia edildi. Tepebaşı Belediyesi, kaçak inşaatın yapımının durdurulması için tebligat gönderdi. Bazı bölümleri granit ve mermerden yapılan, içinde jakuzisi ve saunası bulunan tesisler için bugüne kadar yaklaşık 10 trilyon (10 milyon YTL) harcandığı ifade ediliyor.

Üniversiteler, bir taraftan ödenek yetersizliğini gerekçe gösterip bilimsel araştırmalara para bulamamaktan yakınırken, diğer yandan trilyonluk tesisler inşa ediyor. Anadolu Üniversitesi'nin, içme ve kullanma suyu göleti alanına kaçak yaptırdığı lüks tesisler bu çelişkiye bir örnek. Zaman'ın ulaştığı bilgilere göre AÜ, 1998 yılında Eskişehir Su ve Kanalizasyon (ESKİ) İdaresi'nin ?İçme ve Kullanma Suyu Havzaları' içinde bulunan Borabey Göleti'nde su sporları yapmak için talepte bulundu. Üniversitenin talebi, göletin yakınlarında yapılaşmaya gidilmeden, prefabrik soyunma, duş alma ve seyyar tuvalet kurulması şartıyla kabul edildi. Bu sırada göletin çevresi de ağaçlandırıldı. Ancak ilk başta sadece su sporları yapmak üzere şartlı izin alan üniversite, geçen yıl, daha önce kanunen belirlenen ?mutlak koruma alanı'ndaki göletin çevresine tesis yapmaya karar verdi. Hafriyat çalışmalarına başlanan alanda inşaata malzeme taşımak için yollar yapıldı. Nisan 2004'te temeli atılan ve iki binadan oluşan bin 500 kişilik tesisler kısa sürede yükseldi. Şu an bitme aşamasındaki tesisler, jakuzilerden saunalara, masaj odasından cafe bara kadar 5 yıldızlı otelleri aratmayacak nitelikte.

Tesislerin kaçak olarak inşa edildiği, 23.07.2004'te yürürlüğe giren Yerel Yönetimler Yasası'nın ardından Büyükşehir Belediyesi'nin mücavir alanın genişlemesiyle anlaşıldı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe Tepebaşı Belediyesi arasında sert tartışmalar yaşandı. Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in, üniversitenin yaptığı kaçak binalara imar izni talebinde bulunması tepki çekti. Talep, metropol belediyeler Tepebaşı ve Odunpazarı Meclis üyelerinin oyları ile reddedildi.

Tepebaşı Belediye Başkan Vekili Ahmet Süzer, imar izni alınmadan yapılan binalarla ilgili yasal işlem başlattıklarını söyledi. Süzer, büyük paralar harcanarak yapılan binalar için, ?Yasalar kaçak yapılan diğer konut ya da tesisler için neyi gerektiriyorsa, bunlara da aynı kriterler uygulanacak.? dedi

AÜ Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç, tesis alanının ?mutlak koruma alanı'nda olmadığını savundu. İnşaat başlarken Borabey Göleti'nin mücavir alan dışında olduğunu belirten Ataç, ?23.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5216 sayılı Yerel Yönetimler Yasası'ndan önce taşınmazlar, mücavir alanı dışında bulunduğundan burada inşa edilecek yapılar için belediyeden izin alma durumu yoktur.? şeklinde konuştu. Ancak üniversitenin inşaata başlarken Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden alması gereken ruhsatı ve izni de almadığı ortaya çıktı. Ataç, tesisler için bugüne kadar yapılan harcamalarla ilgili rakam vermekten kaçındı.

Yasa su havzalarındaki yapılaşmayı sınırlıyor

1989'dan beri yürürlükte olan ?İçme ve Kullanma Suyu Havzaları Koruma Alanları' başlıklı yasada bu tür yerlere konut, toplu konut, sanayi tesisleri, endüstriyel tesis, hayvancılık tesisi, turistik tesis vb. imar planı yapılamayacağı öngörülüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber