Beş kurumda 2B görünen 150 yıllık arazileri için mücadele veriyorlar

Türkiye'de 38 bin hektar alanla en çok 2B arazisine sahip Balıkesir'de iki vatandaş, defterdarlığın internet sitesindeki 2B taşınmaz listesinde isimleri olmasına rağmen Edremit Mal Müdürlüğü'nün listelerinde olmayınca ne yapacaklarını şaşırdı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde oturan Mustafa Şaban Tezcan (47) ve Seyfettin Sönmez (47), 150 yıldır sahip oldukları arazilerinin başkaları tarafından alınacağını iddia etti. Arazileri beş kurumun kayıtlarında 2B kapsamında görünmesine rağmen mağdur olduklarını öne süren vatandaşlar, meselenin halli için yetkililerden yardım istedi.

Orman vasfını yitirmiş araziler olarak bilinen 2B alanlarının doğrudan satışına ilişkin kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bazı problemler de günyüzüne çıktı. En değerli 2B arazilerinin bulunduğu Edremit Körfezi bölgesinde oturan iki vatandaş, 150 yıldır sahip oldukları tapulu arazilerinin, kayıtlarda 2B olmasına rağmen kanun kapsamına alınmamasına tepki gösterdi. Çiftçilikle uğraşan Tezcan, doğma büyüme Altınoluklu olduğunu belirterek, Pirenlik mevkisinde annesi Zübeyde Tezcan (80) adına kayıtlı 11 dönüm arazileri bulunduğunu söyledi. Dedesi Şaban Altay'dan miras kalan bu arazinin 9 dönümünün 2B kapsamında olduğunu ifade eden Tezcan, "1979 yılında buradan kadastro geçti ve tapularımızı aldık. Daha sonra Maliye hazinesi tarafından hissedar yapıldık. 2003 yılında bu arazilerin satışı için Edremit Mal Müdürlüğü'nde ihale açıldı. İhaleye 13 kişi girdik ve yerimizi satın aldık. Bana 11 gün sonra gelen yazıda, bu yerin 2B kapsamında olduğu ve hak sahibine verileceği bildirildi. Biz de tapuyu iade ettik ancak burası kadastro ve Mal Müdürlüğü kayıtlarında 2B olarak tescilli görünüyor. Biz de bu yasayı uzun süre bekledik, çıktıktan sonra müracaat için gittiğimiz Mal Müdürlüğü'nde listelerde ismimizin olmadığını gördük. Yetkililere sebebini sorduk fakat tatmin edici bir cevap alamadık. Yaptığımız araştırmada, Balıkesir Defterdarlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan hak sahipleri listesinde ismimizin ilk sırada olduğunu gördük. Buna rağmen Edremit Mal Müdürlüğü'nde konunun çözümü için muhatap bulamadık. Arazimiz Orman, Belediye, Defterdarlık, Hazine ve Kadastro kayıtlarında 2B kapsamında görünüyor." dedi.

'YASAYLA UMUTLANDIK'

Aynı bölgede arazisi bulunan Sönmez de 2B mağduru olduğunu söyledi. Altınoluk Belediyesi'nde işçi olarak çalışan Sönmez, söz konusu arazilerin dördüncü kuşak mirasçısı olduklarını aktardı. "Uzun zamandır beklediğimiz bu 2B yasasıyla umutlandık." diyen Sönmez, "İlk kullanıcısı olduğumuz arazileri almak için gittiğimiz Mal Müdürlüğü'ndeki yetkililer, durumumuzun farklı olduğunu söyledi ve bir ay sonra tekrar gelmemizi istedi. Elimizde tapumuz da var. Kanunu çıkaran herkese teşekkür ediyorum ancak vatandaşlar bu konuda çok bilgisiz. Yetkililerden bilgi alamıyoruz. Bizler birinci dereceden faydalanmamız gereken hak sahipleri olarak bu yasadan yararlanamıyoruz." şeklinde konuştu. Meselenin en kısa zamanda çözülmesi için yetkililerden yardım isteyen Seyfettin Sönmez, 876 ve 879 parsel arazilerin neden kanun kapsamı dışına çıkarıldığına anlam veremediklerini söyledi.

'KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK'

Balıkesir Defterdar Vekili Yakup Yıldırım ise 2B arazilerinin doğrudan satışına ilişkin başvuruların 7 Mayıs 2012 itibariyle başladığını belirterek, kendilerine bugüne kadar bin 90 müracaat geldiğini kaydetti. İl genelinde toplam 51 bin 513 adet 2B parseli bulunduğu bilgisini veren Yıldırım, bunlardan sadece ikisinin problemli olduğunu ifade etti. Adı geçen iki taşınmaza ilişkin kullanıcı bilgilerinin doğru tespiti ve 2B kapsamına girip girmediği yönünde Kadastro Müdürlüğü'ne yazı yazdıklarını aktaran Yıldırım, cevabını beklediklerini söyledi. İki vatandaşın, defterdarlığın internet sitesinde isimlerinin yayınlanmasını "yanlışlık" olarak yorumlayan Yakup Yıldırım, "Bu durumda Mal Müdürlüğü'nün listesini doğru kabul edebiliriz. Kadastro Müdürlüğü'ne yazı geldikten sonra gerekeni yapacağız. Müracaat konusunda bir sorun yok, vatandaşlarımız bize müracaat edebilir. Kanun kapsamında hakları varsa işlemleri yapılır. Hakları yoksa da yine kendilerine bilgi verilir." değerlendirmesinde bulundu.

Satışı hukuken mümkün olmayan ve kamunun mülkiyetinde kalması gerekli taşınmazla ilgili olarak kamu idarelerinin üç ay içerinde Defterdarlık veya Mal Müdürlükleri'ne bilgi vermek zorunda olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Aksi halde tartışmasız ve koşulsuz satış işlemini yapıyoruz. 26 Temmuz'a kadar kamu idareleri bize bilgi verecekler. Ancak, bu durum vatandaşın müracaat hakkını elinden almıyor. Devlet bu durumda yine vatandaşı mağdur etmiyor. Aynı bölgede ya da en yakın bölgede eşdeğer aynı rayiç bedelli bir taşınmazı vatandaşa teklif edecek. Vatandaşımızın hiç bir şekilde mağdur edilmeyecek." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber