Rehberlerin 30 yıllık hayali Turist Rehberliği Meslek Kanunu Meclis'te

Rehberlerin umudu olan Turist Rehberliği Meslek Kanunu yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rehberlerin umudu olan Turist Rehberliği Meslek Kanunu yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Yasanın kabul edilmesi halinde rehberlerin 30 yıllık hayali gerçekleşecek. Rehberlerin çalışma koşullarında birçok önemli değişiklik yaşanacak.

Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Hasan Uysal, turizmdeki gelişmeleri değerlendirmek, yarın Meclis'te görüşülecek meslek yasaları ve ARO Dergisi hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. 30 yıllık hayalleri olan meslek yasasında sona geldiklerini kaydeden Uysal, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nun yarın Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceği bilgisini verdi.

Yasa tasarısının kabul edilmesi halinde; rehber odalarının meslek odası statüsüne kavuşturulması, kaçaklarla mücadele etme konusunda rehberlere denetim yetkisi verilmesi gibi haklara kavuşacaklarını anlatan Uysal, ?Mutlu sona geldik. Rehberler, 30 yıldır meslek yasalarının çıkmasını bekliyor.? dedi. Yasa görüşmeleri sırasında İstanbul, Ankara ve İzmir'deki oda başkanlarıyla birlikte genel kurulda olacaklarına değinen Uysal, ?Yasanın çıkması halinde birçok sorun çözüme kavuşacak. Yasanın meyvelerini 2-3 ay sonra almaya başlarız.? diye konuştu.

"EYLEM SES GETİRDİ ÜCRETLER ARTTI"

Geçen sene ücretlerdeki azlık, kaçak rehberler, sigortasız çalıştırma gibi sıkıntılara dikkat çekmek için düzenledikleri ve Antalya'daki 600 Almanca rehberinin katıldığı iş bırakma eyleminin amacına ulaştığına değinen Uysal, ?Rehber maaşlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 30'luk artış yaşandı. Birçok acente sigortayı kabullendi, üstlendi.? ifadesini kullandı.

"SEZON İYİ DEĞİL, REHBERLER EVİNDE OTURUYOR"

Turizm sezonu hakkında da değerlendirmede bulunan Uysal, sezonun, bekledikleri gibi iyi gitmediğini söyledi. Geçen yıl Arap Baharı nedeniyle yakalanan yüzde 15 artışı bu sene yakalamanın mümkün olmadığına değinen Uysal, ?Birçok arkadaşımız evinde oturuyor. İş için telefon gelmesini bekliyor. O da temmuz, ağustos ayları için. 7 ay süren sezon 2 aya inerse kimi ne kadar tatmin eder?? şeklinde konuştu.

ARO DERGİ DÜNYAYA AÇILIYOR

ARO tarafından üç ayda bir yayınlanan ARO Dergi'nin bundan sonra yayın hayatına Türkçe ve İngilizce olarak devam edeceği bilgisini paylaşan Hasan Uysal, şunları söyledi: ?5 bin adet basılan dergimizin yurt dışına da açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek istedik. Türkçe, İngilizce şartı istendi. Son sayı 2 dilde hazırlandı. Bundan sonra yayın hayatına böyle devam edilecek. Bakanlıkta dergimizden bin, 2 bin adet alıp yurt dışı tanıtım faaliyetlerinde kullanacak. ARO Dergi uluslararası nitelik kazanmış olacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber