'El sanatları vergilerden muaf olmalı ve desteklenmeli'

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal, ülke genelinde ata yadigarı el emeği göz nuru el sanatları yok olmaya başladığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 21:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köksal, bu mesleklerin esnaf muaflığı kapsamına alınması, tüm vergilerden muaf olması ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

SESOB Başkanı Beşir Köksal, oda binasında yaptığı açıklamada, el sanatlarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kanun tasarısı hazırlandığını hatırlattı. Köksal, bu tasarıda bazı mesleklerin esnaf muaflığı kapsamına alındığını, bu kapsamın genişletilmesi gerektiğini dile getirdi.

Başkan Beşir Köksal şunları ifade etti: "Ülkemiz ve ilimiz için önemli olan geleneksel, kültürel, sanatsal değer taşıyan ve kaybolmaya yüz tutan sanatkârlık faaliyetleri desteklenmeli. Bu alanda faaliyet gösteren esnafların esnaf muaflığı kapsamına alınması önemli. Birçok meslek gerek teknolojik gelişmeler gerekse de zamanla kaybolmaya yüz tutmaya başlamıştır. TBMM'de kabul edilen torba kanunla birçok meslek esnaf muaflığı kapsamına alındı. Sivas'ta yapılan el sanatlarımızın da çoğunluğu kaybolmaya yüz tutmuş ve son temsilcileri tarafından imkansızlıklar içerisinde yürütülmektedir. Özellikle el sanatlarımızın desteklenmesi noktasında yapılan çalışmaları teşkilat olarak önemsiyoruz. Bazı mesleklerde başlatılan bu uygulamanın el sanatları ile uğraşan esnafların tamamını kapsamasını ümit ediyoruz. Çünkü ülke genelinde olduğu gibi ilimizde ata yadigarı olan, el emeği göz nuru el sanatları yok olmaya başlamıştır. Bu mesleklerimiz de esnaf muaflığı kapsamına alınmalı, tüm vergilerden muaf olmalı ve desteklenmelidir.?

"BAKANLARLA GÖRÜŞECEĞİZ"

Esnaf muaflığı kapsamının genişletilmesi noktasında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu nezdinde girişimlerde bulunduklarını, siyasilerle görüşmeler yaptıklarını dile getiren Köksal, Ticaret ve Gümrük Bakanlığı'ndan randevu talep ettiklerini belirtti. Köksal, Bakanla yapılacak görüşmelerde başta el sanatları çarşısı olmak üzere esnaf muaflığı kapsamının genişletilmesi noktasında gerekli görüşmelerde bulunacaklarını kaydetti.

"GERÇEK USULDEN BASİT USULE DÖNÜLEBİLECEK"

Köksal, kanun maddesinde yapılan değişiklik ile gerçek usulde deftere tabi olan esnaf ve sanatkarların şartları taşıması halinde tekrar basit usule dönebileceğinin müjdesini verdi. Köksal böylelikle aynı şartları taşımalarına rağmen deftere tabii olanlarla basit usüle tabi olan esnaf ve sanatkarlar açısından oluşan haksız rekabetin de ortadan kalkacağını, rekabetin son bulacağını ve aynı şartları taşıyan herkesin basit usülden yararlanacağını dile getirdi.

"ESNAFA YENİ FIRSAT VE HURDA TEŞVİKİNDE SÜRE UZATIMI"

Esnafa yeni fırsat doğduğunu ve hurda teşvikinde de süre uzatımının yapıldığını belirten Köksal şöyle devam etti:

?Torba kanunla getirilen yapılandırmadan yararlanıp da borç taksitlerini ödeyemedikleri için yapılandırması iptal edilen esnaf ve sanatkarlarımız için bir hak daha tanınmıştır. Bu durumda olan esnaflarımız dört ay içinde birikmiş borçlarını öderlerse yapılandırmadan faydalanacaklardır.?

Sivas'ta el sanatlarının önemine değinen ve bu konuda çalışmalarda bulunan Köksal, el sanatları çarşısı yapılması halinde kaybolmaya yüz tutmuş onlarca mesleğin burada yaşatılacağını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber