Ankara Kalesi'nin altyapı sorunu çözülüyor

Ankara'nın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ankara Kalesi'nin alt yapı sorununu çözüme kavuşturuluyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki atıksu, yağmur, içme ve kullanma suyu hatlarını yenileyip, görüntü kirliliğine yol açan elektrik ve telefon kablolarını da yer altına alacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı çalışmalarını sürdürüyor. Hacı Bayram Camii ve çevresi, Hıdırlıktepe ve Hisarpark'taki çalışmalar ile birlikte tüm Ulus'u baştan sona ele alan Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi'nin çevresindeki alt yapı çalışmalarını tamamlamasının ardından şimdi de iç ve dış kaledeki alt yapıyı yenilemeye başladı. Kale içinde dağınık bir halde bulunan tüm kabloları da yer altına almak için alt yapı kurumlarıyla koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, bölgede başlayacak olan restorasyon çalışmaları öncesi bölgenin yıllardır kanayan yarası olan alt yapısını da baştan sona ele alacak.

Kale kapısına kadar olan bölgedeki tüm alt yapıyı yenileyen ASKİ Genel Müdürlüğü, şimdi de Kale içindeki 16 sokaktaki 386 konut ve işyerinin en büyük sorunları olan alt yapısını çözüme kavuşturmak için kolları sıvadı. Bölgedeki vatandaşlar ile esnafı mümkün olduğunca mağdur etmeden, etaplar halinde süren çalışmalar, bölgenin tarihi değeri bulunması nedeniyle itinalı bir şekilde yürütülüyor. Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu ile Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü(KUDEM) denetiminde gerçekleştirilen yenilemelerin ardından Kale içindeki sokak sağlıklaştırma çalışmalarına başlanacak. Çalışmaların sonunda hem bölgedeki çirkin ve çarpık görüntü ortadan kaldırılacak, hem yıllardır çözüm bekleyen ancak bölgenin konumu itibariyle bir türlü el atılamayan alt yapı sorunu çözüme kavuşturulacak hem de Ankara Kalesi'nin tarihi -dokusuna uygun bir görüntü ortaya çıkarılacak.

"1600 METRE CİVARINDA ESKİ GALERİ YAPISI MEVCUT"

Bölgenin konumu, dar sokakları ve tarihi özellikleri nedeniyle itinalı ve zorlu bir çalışmaya imza attıklarını kaydeden ASKİ yetkilileri, "Burada, çok eski yıllarda yapılmış alt yapı tesisleri var. 1600 metre civarında eski galeri yapısı mevcut. Mevcut yapı da yıllar içerisinde bozulmuş ve deforme olmuş. Sadece ASKİ olarak değil, diğer alt yapı kuruluşlarıyla da koordineli bir şekilde elektrik, telefon, atıksu, yağmur, kullanma ve içme suyu hatlarını birlikte yapıp kapatacağız." dedi.

Planlama kapsamında 2 bin 600 metre atıksu, bin metre yüzey yağmur suyu hattı döşeneceğini anlatan yetkililer, "Farklı çaplarda bin metre de içme suyu hattı döşenmesi planlanıyor? diye konuştular. Alt yapı çalışmalarının ardından kaldırım, tretuar, çevre düzenlemeleri, aydınlatma ve restorasyon çalışmalarının da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını anlatan yetkililer, ilk etapta ana sokakların yapımına başladıklarını kaydederek, "Dış Kale'de Kalekapısı, Yayçeken, Barış, Devdiran, Kireçli, Doyran, Gözcü, Berrak, Kale ve Kadife,İç Kale'de ise Kurt, İstek, Alakuş, Alitaşı, İçhisar Irmak ve Başkale Sokakları olmak üzere toplam 16 sokağın alt yapısını baştan sona yeniliyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber