İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Danıştay'dan, gün farkıyla kadroyu kaçıran sözleşmeli personele kötü haber

Hatırlanacağı üzere, 632 sayılı KHK ile 4 Haziran 2011 tarihinde çalışmakta olan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Bir kısım sözleşmeli personel, onayları bu tarihten önce olmasına rağmen göreve başlaması 4 Haziran'dan sonraya sarkmıştır. Bunlar dava açmış, bazı idare mahkemeleri lehe karar vermiştir. Ancak Danıştay lehe verilen kararı iptal etmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 21:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMURLAR.NET'İN NOTU: Aşağıdaki karara göre sadece 4.6.2011 tarihinde göreve başlamış olan sözleşmeli personel, kadro alabilecektir. KPSS'ye girmiş, sınavı kazanmış olmasına rağmen göreve başlaması 4 Haziran 2011 tarihinden sonra olan sözleşmeli personel kadro alamayacaktır.

T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE

Esas No : 2012/2020

Temyiz İsteminde Bulunan ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen (Davalı) : Adalet Bakanlığı
Karşı Taraf : ??,
İsteğin Özet i : ?? Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı bünyesinde 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli mübaşir olarak görev yapan davacının, 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 657 sayılı Kanun'un 4/A maddesi kapsamında kadrolu memur olarak atanması talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 25.8.2011 günlü ve 41017 sayılı davalı idare işleminin iptali yolunda ??. İdare Mahkemesi'nce verilen 24.1.2012 günlü, E:2011/1802, K:2012/80 sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması ve yürütülmesinin durdurulması istenilmektedir.

Danıştay Tetkik Hakim i : Fatih Gürgen
Düşünces i : İdare Mahkemesi kararının yürütülmesinin durdurulması yolundaki istemin reddi gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcıs ı : Metin Gürz
Düşünces i : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler, temyiz edilen kararın yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 52. maddesi uyarınca istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesi'nce davacının Anayasa'ya aykırılık iddiası ciddi görülmeyerek işin gereği düşünüldü:

Başkan ??. ve Üye ??.'un "2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 33. maddesinin 3. fıkrasına girmeyen uyuşmazlığın çözümünde, 2577 sayılı Yasa'nın 32. maddesinin 1. fıkrası uyarınca işlemi kuran Adalet Bakanlığı'nın bulunduğu yerdeki Ankara İdare Mahkemesinin yetkili olduğu; davanın 2577 sayılı Kanun'un 15/1-a maddesi uyarınca yetki yönünden reddedilerek dosyanın yetkili Ankara İdare Mahkemesine gönderilmesi gerekirken, işin esası hakkında karar verilmesinde yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı" yolundaki usule ilişkin ayrışık oylarına karşılık, kararda yetki yönünden hukuka aykırılık bulunmadığına oyçokluğuyla karar verilerek işin esasına geçildi:

Dava; ?? Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı bünyesinde 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli mübaşir olarak görev yapan davacının, 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 657 sayılı Kanun'un 4/A maddesi kapsamında kadrolu memur olarak atanması talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 25.8.2011 günlü ve 41017 sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 1. maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na eklenen geçici 37. maddenin birinci fıkrasında; kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan otuz gün içinde yazılı olarak başvuranların, pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birimde, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye ekli cetvellerde yer alan memur kadrolarına; bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması halinde, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye ekli cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin vize cetvellerindeki nitelikler dikkate alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nca müştereken belirlenen memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde kurumlarınca atanacakları hüküm altına alınmıştır.

Dosyanın incelenmesinden; davacının, ?? Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu'nca 15.2.2011 tarihinde yapılan mübaşir sözlü sınavında başarılı olması üzerine Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 17.5.2011 gün ve 6663 sayılı işlemi ile sözleşmeli personel olarak istihdamına onay verildiği; 15.6.2011 tarihinde ........ Asliye Ceza Mahkemesi'nde mübaşir olarak göreve başladığı; 4.6.2011 tarihinde 27954 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca kadrolu memur olarak atanma istemiyle 17.6.2011 tarihinde yaptığı başvurusunun Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 25.8.2011 gün ve 41017 sayılı işlemi ile reddedilmesi üzerine temyizen incelenmekte olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 657 sayılı Kanun'a eklenen geçici 37. madde ile; kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma - geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, 657 sayılı Kanun'un 4. maddesinin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışmakta olan personelin memur kadrolarına atanması ve buna ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Bu kapsamda; anılan maddenin birinci fıkrasında, memur kadrosuna atanabilecek personelin kapsamı ile başvuru ve atanma süreleri, atanma şartları, atanabilecekleri kadro unvanlarına ilişkin hususlar belirtilerek, ataması yapılacakların, maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışmakta olması şartı aranmıştır.

Bu durumda; 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 657 sayılı Kanun'a eklenen geçici 37. maddenin yürürlüğe girdiği 4.6.2011 tarihi itibariyle, davalı idarede anılan pozisyonda istihdamına onay verilmiş olmakla birlikte, henüz çalışmaya başlamadığı açık olan davacının, 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca kadroya geçirilmesi talebinin reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık işlemin iptaline yönelik Mahkeme kararında ise hukuki isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, ........ İdare Mahkemesi'nce verilen 24.1.2012 günlü, E:2011/1802, K:2012/80 sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 52. maddesinin değişik 1. fıkrası uyarınca yürütülmesinin durdurulmasına, 2.5.2012 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X) KARŞI OY :
Yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği görüşüyle aksi yöndeki karara karşıyım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber