LES'e ilişkin soru ve cevaplar

Haber Giriş : 28 Haziran 2005 21:50, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29

Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı nedir?
Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), ülkemizde lisansüstü eğitime giriş, yurtdışında lisansüstü eğitime gönderileceklerin seçimi, Araştırma Görevlilerinin seçimi ve buna benzer amaçlar için kullanılan bir sınavdır. Sınavdan elde edilen puanlar, ilgili kurumların yapacakları düzenlemeler çerçevesinde bu amaçlarla kullanılmaktadır.

  • Başvuru ne zaman başlayıp ne zaman bitecek?
    LES için başvurular her yıl, mart ve ekim aylarında yapılmaktadır. Başvuru tarihleri basın yoluyla ilgililere duyurulmaktadır.
     
  • Başvurma Belgelerini nereden alabilirim?
    LES'e katılmak isteyen adaylardan bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar bu belgeleri kendi üniversitelerinden, mezun durumda olanlar ise istedikleri üniversite rektörlüklerinden alabilirler.
     
  • Sınav için ne kadar ücret yatırmam gerekiyor?
    Başvurma ve sınav ücreti her dönem için yeniden belirlenmekte ve bu miktar ilgili dönemin Kılavuzunda belirtilmektedir.
     
  • Başvurma Belgelerimi nereye teslim edeceğim?
    Mezun olabilecek durumda olan adaylar belgelerini kendi üniversitelerine; mezun durumda bulunanlar ise istedikleri bir üniversiteye onaylatarak teslim edeceklerdir.
     
  • Sınav ne zaman ve nerede yapılacak?
    Sınav her yılın mayıs ve aralık aylarında olmak üzere iki kez, üniversite rektörlüklerinin bulunduğu iller ile Lefkoşa'da yapılmaktadır.
     
  • Sınava kaç kişi giriyor?
    Sınava giren aday sayısı her dönem değişebilmektedir. Her dönem için sınavı yaklaşık başvuran aday sayısı 100 000 dolayındadır.
     
  • Sınavda ne gibi sorular sorulacak / hangi konulardan sorulacak?
    Sınavda adaylara, sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınavın kapsamı ile ilgili bilgi için "5 Sınava Hazırlanma" bölümüne ve bu sınavın kapsamını tanıtmak amacıyla ÖSYM tarafından yayımlanmış olan kitapçığa bakılabilir.
     
  • Sınava Giriş ve Kimlik Belgem gelmedi. Ne yapmam gerekir?
    Sınava başvuran adaylardan Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ellerine geçmeyenler bu belgelerini yeniden çıkartmak için Kılavuzda yapılan açıklamalara uygun olarak ÖSYM'ye başvurabilirler.
     
  • Yeni belge çıkartmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
    Yeni belge çıkartmak isteyen adaylar, Kılavuzda yapılan açıklamalara uygun olarak bir dilekçe hazırlayıp bu dilekçeye Kılavuzda belirtilen ücreti ödediklerini gösteren dekontu da ekleyerek ÖSYM'ye başvurabilirler.
     
  • Sınav sonucumu öğrenebilir miyim?
    Sınav sonuçları, adayların adreslerine postalanmakta ve Ösym nin internet sayfasında açıklanmaktadır.
     
  • Sınav sonucunda beklediğimden az puan aldım. Sonuçların tekrar incelenmesi için ne yapmam gerekir?
    Sınav sonuçlarının yeniden incelenmesini isteyen adaylar, Sınav Sonuç Belgelerinin gönderildiği tarihten itibaren 30 gün içinde, Kılavuzda yapılan açıklamalara uygun bir dilekçe hazırlayıp gerekli ücretin yatırıldığını gösteren dekontu da ekleyerek ÖSYM'ye başvurabilirler.
     
  • Yatırdığım sınav ücretinin iadesini istiyorum. Ne yapmam gerekir?
    Kılavuzda da belirtildiği gibi ücret iadesi yapılamamaktadır.
  • Bu Habere Tepkiniz

    Sonraki Haber