Tekirdağ depremini önceden bildiler

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tekirdağ açıklarında meydana gelen 5.1'lik depremi bir grup bilim insanı bildi

Akbil'in de mucidi olan İTÜ'den Doç. Dr. Berk Üstündağ ve arkadaşları bir rapor hazırlayarak bölgede hareketlenme olduğunu yazdı. Üstündağ "10 gün içinde deprem olur dedik. 9'uncu günde oldu" dedi.

Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem korkuttu. Marmara Ereğlisi, Tekirdağ, İstanbul'un Avrupa yakası ve yakın çevresinde kuvvetlice hissedilen depremi uzmanlar "Beklenilen hareketlilik" olarak değerlendirdi. Bir grup bilim adamının yürüttüğü "Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi" kapsamında söz konusu depremin 9 gün öncesinde tespit edildiği öğrenildi.

3 SAAT ÖNCEDEN TAHMİN EDERİZ

Proje yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Berk Üstündağ, "Kalp için çekilen EKG'nin aynısını yer için uyguluyoruz" dedi. Aynı zamanda Akbil'in mucidi olan Üstündağ şunları söyledi: "Kalp krizi vakaları nasıl ki daha önce belirti veriyorsa bu depremde de böyledir. O anormallikleri gözlemleyerek tahmin yürütüyoruz. Elde veriler biriktikçe tahminler daha güvenilir olacak. Mesela birkaç bin veri birikince depremi 3 saat öncesi gibi yüzdelik ve büyüklük vererek tespit edebileceğiz."

ANORMALLİK VARDI

Aynı projeden Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday, anormalliklerin tek istasyondan değil birkaç istasyondan tespit edildiğini kaydetti. 28 Mayıs tarihli raporu kendi web sitelerinde yayınladıklarını ifade eden Agalday, "Raporda depremin 10 gün içinde olabileceği ihtimalinin çok yüksek olduğunu yer belirterek yazdık. Tahminlerimiz 10 günlüktür. Söz konusu deprem de 9. günde oldu" dedi.

Naci Görür: Minimum 7.2'lik deprem olur

5,1'lik depremden önce "bölgede hareketlilik var, dikkat" diyen İTÜ'den Prof. Dr. Naci Görür, Bu depremi olağan olarak görmemek gerektiğini söyledi. Görür şunları belirtti:

Marmara Denizi'nde yapmış olduğumuz araştırmaların sonucunda Orta Marmara çukuruyla yani Marmara Ereğlisi açıklarından Adalar'a kadar olan fay parçasının en tehlikeli ve kırılma olasılığın en yüksek olduğunu bulduk. Bu fay hattı kırıldığı takdirde minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üreteceğini ortaya koyduk. 5.1 büyüklüğündeki deprem bizim en tehlikeli ilan ettiğimiz fayın hemen batı ucunca meydana geldi. Dolayısıyla bizim 'bu olağan depremlerden biridir' diyerek geçiştireceğimiz bir deprem değil. Bizi endişeye sevk eden bir deprem. Çünkü enerjinin biriktiğini ve kırılma olasılığının en fazla olduğunu düşündüğümüz yerde oldu. Yani bu tarz depremler bardağı taşıran son damlalar olabilir. O bakımdan endişeliyiz.

Ahmet Ercan:

DEPREMCİKLER DEVAM EDECEK

Bu depremcik, Marmara Ereğlisi önünde 7.0 ile 7,2 büyüklüğünde deprem olacağını bildiriyor. Bu güne dek alınan depremcik ölçülerine göre depremcik dağılımının Sivriada'dan-Mürefte'ye kadar çizgisel olduğunu gösterdi. Bu bilgi, anılan aralıkta bir kırılma olacağını anlatıyor. Ancak, depremcik yoğunluğu Mürefte-Marmara Ereğlisi- Büyükçekmece arasında yoğun, Büyükçekmece- Sivriada arasında seyrek olacak. Söz konusu kırılma iki depremle ve iki parçalı olacak. Depremlerden ilki Bakırköy önünde 6,3 ile 6,7 arasında gerçekleşecek. Buna rağmen, Marmara'da yakında deprem olacağına ilişkin hiçbir gösterge yok. Eğer deprem olacak deniyorsa, bunu bilimdışı bir yaygaradır. Nitekim 2045'den önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük deprem ile depremcikler meydana gelecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz,

'TEDBİR ALIN' DİYOR

5.1 bölgedeki fayın aktif olduğunu gösteriyor. Fayda aktivite sürüyor. Ancak bir depremin zamanını söylemek mümkün değil. Özetle tedbir alın diyor. Bu tür depremler Türkiye'nin her yeri için olağan karşılanması lazım. Büyük depremin ardından 13 yıl geçti. Arada Van depremi oldu. Buna rağmen Kentsel Dönüşüm yasası 13 sene sonra çıktı. Tedbirlerimizi biraz daha sıklaştırmamız gerekiyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu

UYARI OLARAK DEĞERLENDİRİLSİN

Fayın gerilmesinden kaynaklanan ve öncü niteliği taşımayan bir deprem. Bir uyarı olarak değerlendirmeliyiz. Genelde baktığımızda ise büyük depremin kıpırdamaları olarak algılayabiliriz. Ama normal. Bugün için belki telaşlanmak gereksiz ama gelecek için aynı durum söz konusu değil. İnsanların bu gerçeği kabul edip ona göre planlama yapmaları gerekir. Türkiye'nin nitelikli sanayisinin olduğu bir bölgede alınan yol daha yolun başında olduğumuzu gösteriyor. Büyük deprem için daha yapmamız gereken çok şey var.

NESRULLAH SONAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber