Boğulmaların önlenmesi için uyarı sistemi

Siirt'te Alkumru Barajı'ndan, Botan Çayı'na yapılacak su tahliyelerinde boğulmaların önlenmesi için sesli ve ışıklı uyarı sistemi kuruldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl faaliyete geçen Alkumru Barajı'ndan Botan Çayı'na yapılan su tahliyesi sırasında yaşanan boğulma vakalarının üzerine harekete geçen Siirt Valiliği ve DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, boğulmayı engellemek amacıyla çay güzergahında Botan Çayı üzerinde sesli ve ışıklı uyarı sistemi kuruldu.

Sistemin ilk deneme çalışmasını yerinde izleyen Vali Musa Çolak yaptığı açıklamada, Botan Çayı'na girmenin yasak olmasına rağmen vatandaşların serinlemek için suya girdiğini söyledi.

Barajdan yapılan su tahliyesi sırasında oluşan ani su yükselmelerinde boğulma vakalarının yaşanmaması için uyarı sistemi yerleştirilmesini kararlaştırdıklarını ifade eden Çolak, şöyle konuştu:

"Suya girmenin yasak olduğunu belirten levhalarla uyarı yapmamıza rağmen özellikle çocuklar serinlemek için Botan Çayı'na giriyor. Bunun üzerine Alkumru Barajı ve DSİ yetkilileriyle birlikte kurduğumuz sistemini geliştirdik. Bugün de bu uyarı sistemini yerinde görmek üzere geldik. Tekrar uyarıyorum; Botan Çayı'na girmek yasaktır. Buna rağmen girenler olursa baraj kapaklarının açılması ile birlikte uyarı yapacak sistemi kurduk. Vatandaşımızın hayati tehlikesine yol açmaması için vatandaşlarımızın suya girmemelerini istiyorum. Bizim için insan hayatı çok önemli. Bu uyarı sistem Türkiye'de ilk defa burada kuruldu."

-30 saniye önce uyaracak

DSİ 10. Bölge Müdür Yardımcısı Fırat Tutşi ise kurulan sistemin, su tahliyesinden 30 saniye önce siren sesi ile vatandaşların uyaracağını, geceleri ise ses uyarısının yanı sıra ışık yayacağını söyledi.

Sistemin yaklaşık 30 kilometre uzunluğundaki bir alanı kapsadığını bildiren Tutşi, "Barajdan 30 kilometre uzaklığa kadar olan bir alanda suya girecek vatandaşları uyaracak sesli ve ışıklı sistem kurduk. Bu sayede su bırakılmadan yarım dakika süre ile çalan siren sistemi ve ışıkla o esnada Botan Çayında yüzmekte olan vatandaşları uyaracağız. Bu sistem ilk defa burada kuruldu. Buradan olumlu neticeye alınırsa ülke genelinde yaygınlaştırılacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber