AHUDER Başkanı Akkaş: CMK'daki değişikliğe neden ihtiyaç duyuluyor anlamadık

Anadolu Hukuk Derneği (AHUDER) Başkanı Av. İbrahim Akkaş, özel yetkili mahkemelerle ilgili yeni bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğunu anlamakta bir hukukçu olarak güçlük çektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2012 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CMK'nın 250. maddesine dayandırılarak kurulan özel yetkili mahkemelerin kaldırılacağı veya yetkisinin sınırlandırılacağı yönünde taslak hazırlandığı iddialarına ilişkin tartışmalar sürüyor.

AHUDER Başkanı Av. İbrahim Akkaş, konunun davalarda tutuklu bulunan bir muvazzaf subaya ait olduğu öne sürülen ses kaydıyla gündeme gelmesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. Akkaş, ?Yaşanan süreci dikkate aldığımız zaman, içerden yapılan açıklamalar, avukatların mahkemeyi sabote girişimleri, basına sızan ses kayıtlarının içeriğini bir araya getirdiğiniz zaman değişik düşünceler hasıl olabiliyor. Çünkü bu mahkemelerde ihtilallar ve darbe planları yargılanıyor. Ciddi deliller söz konusu. AİHM'den tutukluların dilekçeleri geri dönmüşken böyle bir değişikliğe neden gerek duyulduğunu işin açığı bir hukukçu olarak anlamakta zorluk çekiyoruz.? dedi.

Başbakan Erdoğan'ın "Hukuk yaşayan bir süreçtir, elbette bu süreçte değişiklikler olacaktır." değerlendirmesine de değinen Akkaş, ancak bunun tespitini yapmanın hukukçuların görevi olduğunu dile getirdi.

Yaşanan süreçte Ergenekon, Balyoz, 12 Eylül, 28 Şubat davaları ile PKK ve KCK davalarında bu mahkemelerin görev aldığını hatırlatan Akkaş, ?Uzunca bir süredir davalar devam ediyor. Buna ilişkin bir takım eleştirilen söz konusu. Yargılanan insanların AİHM'ye yaptığı müracaatlar var. AİHM'de yargılama süreci ve tutukluluk hallerinin usule uygun olduğuna hükmederek şikâyetleri reddetti. Dolayısıyla devam eden bir süreci akamete uğratacağı kanaatindeyiz. Özel yetkili mahkemelerin elinden yetkinin alınması halinde karar aşamasına gelen birçok davada farklı kararlar ve hukuki belirsizlikler ortaya çıkacaktır.? şeklinde konuştu.

Özel yetkili mahkemelerin ihtiyaç neticesinde kurulduğunu ve uzmanlık isteyen ihtisas mahkemeleri olduğunu vurgulayan Akkaş, şu an için bu ihtiyacın giderilmediğini kaydetti.

Söz konusu mahkemenin alanına giren suçların azalması halinde ancak kaldırılabileceğini belirten Akkaş, şu an yapılması düşünülen değişikliğin Türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığını dile getirdi. Bu düşünceden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Akkaş, ?Özel yetkili mahkemeler Türk hukuk sistemi için gereklidir. Bir takım yanlışlıklar ve değişiklikler olabilir ama tamamıyla ortadan kaldırılması halinde bu tür suçlarla ilgili yargılamaların sağlıklı sonuç vermeyeceği kanaatindeyiz.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber