Türkçe coşkusu Denizli'de stadın dışına taştı

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl "İnsanlık El Ele" temasıyla düzenlenen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Denizli ayağı, Atatürk Stadı'nda Türkçe sevdalısı öğrencilerin muhteşem konserine sahne oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2012 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

135 ülkeden toplam bin 500 öğrencinin katıldığı olimpiyatların Denizli organizasyonu için Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Endonezya, Fas, Kazakistan, Makedonya, Kosova, Mısır, Moğolistan, Mozambik, Romanya, Slovenya, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Tunus, Güney Afrika ve Yemen'den gelen 60 öğrenci, konvoylarla karşılandı. Valilik önünden belediyeye kadar yürüyen çocuklara, binlerce Denizlili sevgi gösterilerinde bulundu.

Atatürk Stadı'nda düzenlenen şölende ise stadın yanısıra saha içi tamamen dolarken girme imkânı bulamayanlar stadın çevresi, belediye önü, İncilipınar gibi muhtelif yerlere kurulan dev ekranlardan seyretti. Geçen yıl 30 bin kişinin katıldığı etkinlikte bu yıl saha içinde yaklaşık 40 bin, dışarıda ise 10 bin kişinin bulunduğu öğrenildi. Şöleni AK Parti milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, İl Emniyet Müdürü Atilla Çınar, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve binlerce vatandaş seyretti.

?ECDADIMIZ ÜÇ KITADA AT KOŞTURUYORDU, SERDENGEÇTİ KARDEŞLERİMİZ ALTI KITADA TÜRKÇE KONUŞTURUYOR'

Törende konuşan DTO Başkanı Özer, Türk okulları vasıtasıyla birçok ülkeye atılan tohumların artık yeşerdiğini gördüklerini söyledi. Özer, ?Bu organizasyonların yapımında elbette birçok zorluklar var. Bu ülkelere bir bavuluyla giden öğretmenlerimiz, adeta vefa borçlarını ödüyor, sizden aldıklarını size veriyorlar. Bu öğretmenlere teşekkür ettiğimiz gibi onları oralara gönderen ailelerine de teşekkür ediyorum.? dedi. Başkan Zolan da dünyanın dört bir köşesinden gelen öğrencilerle beraber okuduğu İstiklâl Marşı'nın, hayatında zevkle okuduğu en güzel marş olduğunu ifade etti. Zolan, ?Geçmişte ecdadımız üç kıtada at koşturuyordu. Bugün serdengeçti kardeşlerimiz, dünyanın altı kıtasında Türkçe konuşturuyor. Bu organizasyon, sadece on yılın bir ürünü değil. Bunun içinde 25-30 yılın emeği var. Bunu gerçekleştiren öğretmenlerimiz, her şeyini bırakarak, adını bile bilmediğimiz ülkelere giderek millî kültürümüzü tanıtmak için olağanüstü gayret sarfediyor. Allah onlardan razı olsun.? şeklinde konuştu.

?KAYMAKAMLIĞI BIRAKARAK PAKİSTAN'DA KLİMASIZ ODALARDA HİZMET EDİYOR'

Milletvekilleri adına konuşan Zeybekci de kendisini çok özel bir çiçek bahçesine girmiş gibi hissetiğini dile getirdi: ?Bu çocuklarımız, o önden giden atlıların, gittikleri coğrafyalarda ektikleri tohumların yemyeşil ettiği diyarlardan gelen meyvelerinin kokusudur. O önden giden atlılardan Allah razı olsun. Gittiğimiz her yerde onları gördük. Pakistan Karaçi'de bir Ahmet Bey kardeşimiz vardı. Kaymakamlığı bırakıp eşini alarak orada hizmet ediyor. 1 yaşında çocuğu var. Sıcak bir günde evinde klima yok. ?Çocuğum rahat uyusun, serinlesin diye evimin odasını ıslatıyorum. İki saat sonra kuruyor, tekrar ıslatıyorum.' demişti. Güney Afrika'ya gittik. Orada eli öpülesi bir Ali ağabeyimiz vardı. Büyüğümüz ona, ?Ali, oraya bir cami yapsın.' demiş. O da, ?Yaptırsın mı, yapsın mı?' diye sormuş. 'Yapsın.' dediğini öğrenince Selimiye'nin üçte ikilik bir kopyasını, okulu ve üniversitesi içinde, bir Müslüman mezarlığıyla beraber tek başına, cebinden, kendi çocuğuna çoluğuna bırakacağı mirasından bir cami yaptırıyor. Biz gittiğimizde, bir katkımız olmasını istediğimizde, kendisine söylendiği için kabul etmedi. Şimdi, ?Biz de yaparız, biz de ederiz.' diyoruz. Onlar yaptılar, ettiler. Onlar bu işleri başardılar. Onları Allah'a emanet ediyoruz. O güzellikler devam eder inşallah.?

?BURADA YAŞADIĞIMIZI ANLATMAYA KELİMELER YETMEZ'

Vali Demir de yaşadıklarını anlatmaya kelimelerin yetmeyeceğini söyledi: ?İşin duygusal yanı bir tarafa, buraya 25 ülkeden 80 öğrencimiz gelmiş. Türkiye'ye gelen bin 500 öğrenci, 15 bin gencin arasından seçilmiş. Bu öğretmenlerimiz, dünyada 600 bin kişiye Türkçe öğretmiş. Son yıllarda yurtdışına çıkan işadamalarımız, döndüklerinde şunu diyor: ?Son yıllarda yaşanan gerek ekonomide gerekse dışişlerindeki çok güzel gelişmelerden dolayı başımız dik geziyoruz. Artık bu okullarımız vasıtasıyla dünyanın her yerinde temsilcimiz var.' Bu iş, hesaba kitaba gelecek bir iş değil. Emeği geçen herkese, Denizli adına teşekkür ediyorum.? ifadelerini kullandı.

Daha sonra şölenin Denizli ayağına ana sponsor olan Aynes Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin ve Efor Çelik Kapı Ege ve Akdeniz Bölge Distribütörü Ömer Uzel'e plaket verildi. Dünyanın 20 ülkesinden gelen 60 öğrenci, 2,5 saat boyunca söyledikleri şiir ve şarkılar, sergiledikleri halk oyunlarıyla alkışlandı. Programın sonunda öğrencilerin seslendirdiği "Yeni Bir Dünya" isimli şarkıya, protokol üyeleriyle birlikte bütün stat eşlik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber