Eczacılar ziraat mühendislerine tepkili

Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ?Toksikoloji, zehir bilimidir. Dolayısıyla bu konudaki eğitimi alarak bitkiler için kullanılan ilaçlar hakkında da en yetkin kişiler biz eczacılarız? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2012 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Mühendisleri Odaları tarafından zirai ilaçların eczanelerde satılmasıyla ilgili yaptıkları tepkili açıklamalara tepki gösteren Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, Ziraat Mühendisleri Odası'nın zirai ilaçların eczanelerde satışı konusunu kamuoyuna sanki ortada bir usulsüzlük varmış gibi lanse ettiğini, mesleklerinin sınırları ve uzmanlık alanları ile ilgili yapılan açımlamaların ve verilen beyanatların kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.

Eczacıların üniversitelerde 5 yıl boyunca botanik, farmakognozi gibi dallarda kapsamlı eğitim aldıklarını, bunun yanı sıra eczacıların toksikoloji bilimini öğrenen yegane ilaç uzmanları olduğunu söyleyen Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ?Böylesi kapsamlı bir eğitimi alan eczacıların uzmanlık alanını tartışmak Ziraat Mühendisleri Odası'nın işi değildir. Kaldı ki, iddia ettikleri gibi zirai ilaçların eczaneler tarafından temin edilmesini yasaklayan bir yönetmelik de ortada yoktur. Öte yandan, insan sağlığını her şeyin üzerinde tutan biz eczacılar olarak şunu çok net bir biçimde ifade edebiliriz ki; sağlığını, canını bizlere emanet eden hastalarımızın sağlığını nasıl korumamız gerektiğini de tarım alanında uzman olan kişilerden öğrenecek değiliz. Ziraat Mühendisleri Odası'nın söz konusu basın açıklamasında iddia ettiği gibi, bu tür zirai ilaçların eczanelerden temin edilmesi yeni bir uygulama değildir. Biz eczacılar, özellikle tarımın yoğun olduğu köylerde ve kırsal bölgelerde yıllardır eczanelerimizden zirai ilaç satışı yapmaktayız. Bunun yeni bir uygulama gibi gündeme getirilmesine ve ortada herhangi bir suiistimal varmış gibi mesleğimize saldırılmasına bir anlam verebilmiş değiliz? diye konuştu.

59 yıldır zirai ilaçların eczanelerden satıldığını belirten Karacan, ?Nitekim zirai ilaçların eczanelerden satışı 1953 tarihli ve 6197 Sayılı Eczaneler ve Eczacılık Hakkındaki Kanun'da 6308 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikten önce de mevcuttu. Bu kanun dikkatle incelendiğinde görülecektir ki; kanunun 28. maddesi tam 59 yıldır zirai ilaçların eczanelerden satışına izin vermektedir. Dolayısıyla 59 yıldır sesini çıkarmayan Ziraat Mühendisleri Odası'nın bu açıklamasını son derece talihsiz buluyoruz. Zira konuyla ilgili açıklama yapmadan önce bizi aramış olsalardı, tüm bu bilgileri kendileriyle de paylaşırdık. Diğer yandan zirai ilaçların sadece ziraat mühendisleri tarafından satılacağına dair Ziraat Mühendisleri Odası'nın açıklamalarında atıfta bulunduğu Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun da dahil olmak üzere herhangi bir hukuksal düzenleme bulunmamaktadır. Şunun altını özenle çizmek isteriz ki; zirai ilaçlar ile insan sağlığını ilgilendiren ilaçlar eczanelerde yan yana değil ayrı raflarda yer almakta, birbirleriyle karışmalarını ve etkileşmelerini engelleyecek şekilde ambalajlar içerisinde ve gereken diğer önlemler alınarak saklanmaktadır. Bu bağlamda Ziraat Mühendisleri Odası'nın bu endişesinin, meseleyi tam olarak kavrayamamaktan kaynaklandığını düşünüyoruz. Halk sağlığını her şeyin üstünde tutan bir mesleğin mensupları olarak insanların sağlığını nasıl ve ne şekilde korumamız gerektiğini gayet iyi biliyor, eczanelerimizin toplum sağlığının nöbetçisi olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Eczacılarımızı hedef alan bu açıklamaları esefle kınıyoruz? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber