Yasaklı ilaç kalp ameliyatını bir yıl geciktirdi, sağlığı riske girdi

Sağlık Bakanlığı tarafından hiçbir etkisi olmadığı ve halkın kandırıldığı gerekçesiyle yasaklanan bitkisel ilaç Panax'ın, piyasada satışına devam edildiği belirlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı tarafından hiçbir etkisi olmadığı ve halkın kandırıldığı gerekçesiyle yasaklanan bitkisel ilaç Panax'ın, piyasada satışına devam edildiği belirlendi. 62 yaşındaki Mehmet Kadan, doktorların 'acil kalp ameliyatı olman gerekir' demesine rağmen bir yıl boyunca Panax kullandı. Hiçbir fayda görmediği gibi durumu daha da kötüye giden Kadan, acil ameliyata alındı. Kadan, Panax satıcıları tarafından kandırıldığını belirterek, hukuki yollardan hakkını arayacağını söyledi.

Mehmet Kadan, 21 Aralık 2010 tarihinde göğüs ağrısı şikayeti ile ilk olarak İzmir'de Özel Şifa Hastanesi'ne gitti. Anjiyo sonucu kalp damarlarının tıkalı olduğu belirlenen 2 çocuk babası Kadan'a, ameliyat olması gerektiği söylendi. Ameliyat olmak istemeyen Kadan, gazetelerde gördüğü Panax ilacını bir arkadaşının da tavsiyesi ile 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren kullanmaya başladı.

Dr. Mustafa Eraslan tarafından satılan ilacı İstanbul'dan sipariş veren Mehmet Kadan, Panax yetkililerinin kendisine, "5-6 ay kullan, damarlarında bir şey kalmaz, iyileşirsin' dediklerini kaydetti. Kullandığı sırada zaman zaman Dr. Mustafa Eraslan'ı aradığını söyleyen Kadan yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Eraslan'ın asistanları olduklarını söyleyen doktorlarla konuştum. İlacın faydalı olup olmadığını nasıl anlayacağımı sordum, tatmin edici bir şey söylemediler. Hastaneye gidip bypas olmamı önerdiler. Hastaneye gidip birkaç defa kontrolden geçtim, değişim olmadığı belirlendi. Fakat ben faydalı olacak diye ilacı kullanmaya devam ettim. Tekrar aradığımda bir doktora gidip EKG çektirmemi, sonuçları da İstanbul'a fakslamamı söylediler. Denileni yaptım, onlara sonuçları faksladım ama geri dönen olmadı. 'Bir yıldır kullanıyorum, ne kadar faydalı olduğunu bilmek istiyorum' dedim ama hiç bir şey söylenmedi."

Durumu değişmeyince Bursa'da Özel Bahar Hastanesi'ne giden Mehmet Kadan, "Panax kullanıyorum ama faydasından şüpheliyim" diyerek yaşadıklarını anlattı. Anjiyo olan Kadan'ın damarlarının yüzde 80 oranında tıkalı olduğu belirlendi.

"ALDATILDIM, HAKKIMI ARAYACAĞIM"

Birkaç gün içinde ameliyata girecek olan Kadan, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Kalp doktorları ve kalp cerrahları, damarlarımın hala tıkalı olduğunu, durumumun değişmeyip daha da kötüye gittiğini söylediler. Panax kullandığım bir yol boyunca doktorların yazdığı diğer ilaçları hiç kullanmadım. 14 ay kullandım, bin TL'nin üzerinde para verdim ama hiçbir faydasını görmedim. Aldatıldığımı düşünüyorum. Mustafa Eraslan tarafından dolandırılan bir hastayım. Bu arada Panax ilacının Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandığını da yeni öğrendim. İyi ki yasaklanmış. Hakkımı mahkemede arayacağım."

Özel Bahar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Özeren ise Mehmet Kadan'ın acil ameliyata alınacağını belirterek şunları kaydetti: "Her iki sol damar da tıkalı. Hastalığın gerilemediği bilakis ilerlediği görüldü. Acil ameliyat edilmesi gereken hasta geciktirilmiş, hasta riske sokulmuş. 1,5 yıl önce ameliyat olması gereken hasta yalan vaatlerle umutlandırılarak kandırılmış." dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI YASAKLADI

Sağlık Bakanlığı, Panax isimli bitkisel ilacın hiçbir etkisi olmadığı ve halkın kandırıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz 17 Mayıs 2012 tarihinde yasakladı. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan 81 ilin valiliğine gönderilen yazıda, 'Clavis' ve 'Clavis Panax' adlı ürün hakkında bakanlığa birçok şikayet ulaştığı belirtildi. Yazıda şöyle denildi:

"İlinizde bulunan eczane, ecza depoları, aktar ve baharatçı ve söz konusu ürünlerin muhtemel satışı olan yerlere gidilerek gerekli kontrollerin yapılması, gerek görülmesi durumunda ilgili birimlerle koordinasyona gidilerek 'Clavis panax' da dahil olmak üzere 'Clavis' markalı ürünlerin ve 'Klavis panax' isimli ürünün satışının tespiti halinde, mühür altına alınarak satışının engellenmesi ve yapılan işlemlerin sonucundan tarafımıza bilgi verilmesi gerekmektedir."

Bakanlık, RTÜK'e yazdığı yazı ile söz konusu ürünlerin reklamlarının durdurulması talep etti.

DOĞAL DAMAR AÇICI DİYE SATILIYOR

Clavis Panax isimli bitkisel ilaç, tüketiciye doğal kalp damar açıcı olarak sunuluyor. Ayrıca erkeklerde cinsel gücü artırdığı iddia ediliyor. İçerisinde 90 kapsül bulunan ilaçlar, internet yoluyla 100 - 150 TL arasındaki fiyatlarla satılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber