?Topkapı'da güvenlik yetersiz' diyen amir görevden alınmış

Haber Giriş : 01 Temmuz 2005 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Topkapı Sarayı'ndaki soygundan bir hafta önce ?Müzenin güvenlik zaafı var.? diyen yetkilinin raporu dikkate alınmadı. İda-re, raporu görmezden gelmekle kalma-yıp raporu hazırlayan amiri görevden aldı.

Topkapı Sarayı Müzesi'nin güvenlikten sorumlu müdür yardımcısının, soygundan bir hafta önce ?müzede güvenlik yetersiz' diyerek yetkilileri uyardığı ortaya çıktı. Müzedeki güvenliğin son derece yetersiz olduğunu, güvenlik elemanlarının başta yemekhane olmak üzere asli vazifeleri dışındaki yerlerde çalıştırıldıklarını ve bu nedenle de sarayda güvenlik zafiyetinin oluştuğunu bir rapor halinde müze müdürlüğüne ileten Selim Kanto, bu rapordan sonra müdür yardımcılığı görevinden alınarak güvenlik görevlisi yapılmış.

Geçtiğimiz pazar günü Bağdat Köşkü'nün arkasında bulunan Kavuk Odası'na iple tırmanan ve odanın camını kırarak içeri giren hırsızın, depodan dokuz tarihî eseri çaldığı ortaya çıkmıştı. Dün tekrar yapılan sayımda ise çalınan eserler arasında adı geçen ahşap paravan parçasının yerinde olduğu anlaşıldı. Bu hırsızlık olayı sonrasında tüm gözler, dünyanın en iyi korunan müzelerinden biri olarak nitelenen Topkapı Sarayı'na çevrildi. Topkapı Sarayı'nın güvenliğinin yetersiz olduğunu dile getiren çalışanlar, bu konuda müdürlüğe onlarca dilekçe ve rapor sunmuş. Ancak müze müdürlüğü, ?para yok' gerekçesiyle bu raporları işleme bile koymamış. Adının açıklanmasını istemeyen bir memur, son bir yıl içinde ?güvenliğin yetersiz' olduğuna dair en az 10 raporun müzeye verildiğini söylüyor. 2001 yılında yaklaşık 3 trilyona mal olan alarm sisteminin çalışmadığını söyleyen aynı görevli, bu konuda da müzede birçok raporun bulunduğunu, bunların Kültür Bakanlığı'na iletilmediğini belirtiyor. Topkapı Sarayı'nda gerçekleştirilen hırsızlık olayını araştırırken ilginç gelişmeler ortaya çıktı. Bağdat Köşkü'nün yakınında bulunan Fil Bahçesi'nin kapısının bir yıl önce içeriden kırıldığı, hırsızların havuzdan balıkları çaldığı ifade ediliyor. Kapının kırıldığına dair tutanak tutulmasına rağmen, bu olaydan polis haberdar edilmemiş. Geçtiğimiz pazar günkü hırsızlık olayının ise polise haber verilip verilmemesi sarayda epey tartışılmış. Pazartesi günü sabah 09.30'da temizlikçi tarafından fark edilen hırsızlığın, önce polise haber verilmeden üzerinin kapatılması düşünülmüş. Ancak uzmanlar ve Müze Müdürü İlber Ortaylı'nın devreye girmesiyle olay yerine saat 16.00 sularında polis davet edilmiş. Hırsızlık olayı ile ilgili başka bir detay da, tıpkı polis gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da olaydan geç haberdar edilmesi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber