Ahlat taşına kumpas mı var?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bitlis'in Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat taşının Ürgüp'teki kanser taşlarla aynı volkanik özelliği taşıdığı araştırmaları üzerine İtalyanların dünya mermer piyasasını ellerinde tutmak için ?Raporlarımızda radyasyonlu dersek bir tane mermer satamazsınız' çalışmalarını hatırlattı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği bölümünden 4 kişilik ekip tarafından yürütüldüğü belirtilen ve halen devam eden araştırmada, Ahlat taşının Ürgüp'teki kanser taşlarla aynı volkanik özelliği taşıdığı açıklanmıştı. Bunun üzerine Ahlat'ta ise sonuçlanmayan bir araştırmanın kamuoyu ile paylaşılmasına tepkiler devam ediyor. Konu ile ilgili soruları cevaplayan Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, öncelikle böyle bir araştırma yaptıkları için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ni (YYÜ) kutladığını belirterek, bu araştırmadan rahatsızlık duymadığını söyledi. Başkan A. Mümtaz Çoban, araştırma doğru anlamda yapılıp neticelendirtmesi gerektiğini vurgulayarak, ?Süratle bu konunun sonuçlandırılması en büyük temennimiz. Ama olay böyle değilse, spekülatif birtakım haberler ile Anadolu'nun mimarisine ve Ahlat taşı gibi Anadolu'yu zenginleştirecek bir yapı malzemesine de zarar vermeyelim. Bir dönem yaşadığımız bir hadiseyi göz önünde bulundurmakta fayda görüyorum. İtalyanların mermer borsasını elinde bulundurmak için dünyanın her tarafındaki mermer ocaklarını ancak bizim aracılığımız ile çalıştırabilirsiniz. Yoksa biz raporlarda radyasyonlu dersek bir tane mermer satamazsınız anlamında yaptığı bir çalışma vardı. Netice itibari ile de günümüzde borsa İtalyanların elindedir. Buradan Ahlatlı da Anadolu'da zarar görmesin. Bu tür yapı malzemelerine karşı yapılan bir sıkıntı ile muhatap isek ki bunu kesinlikle böylede görmek istemiyorum. Ama gerçekten bir sıkıntı varsa kamuoyu ile paylaşılsın. Bundan da hiçbir sıkıntı duymayız? dedi.

AHLAT TAŞI MİLAT ÖNCESİ BİR SÜRECİN DE BAŞLANGICIDIR

Ahlat taşının milat öncesi bir sürecin de başlangıcıyla yerini bulduğunu belirten Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat taşının doğal kerpiç dediğimiz bir nitelik arz ettiğini ifade ederek, ?Uygulama anlamında da yine sadece Anadolu'da Türklerin bulunduğu süreç Roma döneminde de, Urartu döneminde de bu taşlar ile alakalı yapıların varlığına müşahit ediyoruz. Bunu görüyoruz. Ahlat'ta yaşayan insanlarında bütünün meskunu Ahlat taşından olduğunu görürsek, bunu da sağlık açısından zararlı değil tam tersine faydalı görmüş oluruz. Netice itibariyle bu araştırma sonrasında inanıyorum Türkiye'nin genel anlamda mimarisinde dün Ahlatlı ustalar Ahlat taşı ile bugün yeniden Ahlat taşı ile ustaların eserleri ortaya çıkacak. Talepler ortaya çıkacak. Bu nedenle Van YYÜ'ye daha detaylı, yani sadece sağlık açısından değil de Ahlat taşının mimarideki yerinin de, yani bir taraftan radyasyona dayalı bir çalışma yapılırken diğer taraftan da mimarideki niteliklerini ortaya çıkaracak yapı malzemesi özelliğini de araştırmalarını istiyorum. Buradan Van YYÜ'ye sesleniyorum, yarım araştırma yapılmasın tam yapılsın. Her yönüyle ortaya koyulsun. Ahlat Mimarisinden Ahlatlı da faydalanıyor, Ahlatlı mimarlarda faydalanıyor, 21'nci yüzyılda da halen faydalanıyorlar? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber