'Yerli araç', kamunun kafasını karıştırdı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumları, Taşıt Kanunu'ndaki yüzde 50 yerlilik şartı nedeniyle Sanayi Bakanlığı'nın kapısını aşındırıyor. Kurumlar, bakanlığa danışarak, 'Bu araç yerli mi' diye soruyor

Deniz ÇİÇEK / ANKARA

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, pek çok alanda yerli üretimin desteklenmesi için çalışma yaparken, özellikle otomotiv sektöründe de yerli ürünlerin tercih edilmesini istiyor. Taşıt Kanunu gereğince kamunun kullanacağı araçların yüzde 50 yerlilik şartını taşıması gerekirken, 60 yıllık kanunun uygulamasında sorunlar yaşandığı belirtildi. Bakanlık yetkilileri, Sanayi Bakanlığı olarak kullandıkları tüm araçların yerli üretim olduğunu belirtirken, diğer kamu kurumlarına bu yönde bir dayatmada bulunmamalarına rağmen, bu yöndeki duyarlılığın yüksek olduğunu aktardı. Yetkililer, Kamu İhale Kurumu başta olmak üzere kamunun üst düzey bürokratları ile sık sık toplantılar yaparak, otomobil başta olmak üzere yerli ürün kullanımını ele aldıklarını belirterek, sözlü telkinde bulundukları bu toplantılar sonucunda da kamudaki duyarlılığın her geçen gün arttığını aktardı.

BAKANLIĞA SORU YAĞMURU

YETKİLİLER, diğer kamu kurumu ve bakanlıkların, satın alma ve kiralama yoluyla yaptıkları her türlü araç alımında daha çok yerli üretim otomobilleri tercih ettiklerini bildirdi. Diğer kamu kurumlarının, Taşıt Kanunu'ndaki yüzde 50 yerlilik şartı nedeniyle Sanayi Bakanlığı'nı soru yağmuruna tuttuğu da öğrenildi. Kamu kurumları, kullanacakları araçların listelerini sık sık bakanlığa yollayarak, 'Bu araç yerli mi, kullanalım mı' diye sordukları aktarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber