Bakan Ergün: Teşvikle ilgili kararname bu ayın sonuna kadar çıkmış olur

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni teşvik sistemiyle ilgili kararnamenin bu ayın sonuna kadar çıkacağını belirterek, kararname ile birlikte teşvikle ilgili uygulamaların da netleşmiş olacağını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Nihat Ergün, Çırağan Sarayı'nda Google ve Garanti Bankası tarafından KOBİ'lere yönelik düzenlenen ?İşinizi İnternete Taşıyın? projesinin tanıtım toplantısına katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ergün, yeni teşvik sisteminin açıklanmasından sonra bazı kanuni düzenlemelere de gerek görüldüğünü belirterek, ?O kanuni düzenlemeler parlamentodan geçti ve Cumhurbaşkanımızın onayını bekliyor. Ama bu arada o kanuni düzenlemeleri de dikkate alan ve kamuoyundan gelen, sektörlerden gelen talepleri de dikkate alan bazı düzenlemeler yapılıyor şu anda. Kararname hazırlanma safhasında. Zannedersem bu ayın sonuna kadar kararname de çıkmış olur ve teşvikle ilgili uygulamalar netleşmiş olacaktır? diye konuştu.

Kararnamede bir takım değişikliklerin de olacağını dile getiren Bakan Ergün, kendi bakanlıklarını da yakından ilgilendiren bir değişiklik olacağını belirtti. Ergün, şunları söyledi;

?Biliyorsunuz teşvik sisteminin bir unsuru yatırımları artırmak, bölgesel dengesizlikleri azalmak, bazı bölgelerde yüksek teşvik vererek, cari açığın azaltılmasını sağlamak, ağırlıklı olarak ithal ettiğimiz ürünlerdeki üretim teşviklerini artıran bir mekanizma. Bir de teknolojik dönüşümü sağlamak. Teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımların da ayrıca teşvik edilmesi. Bu bağlamda bizim bakanlığımız ve TÜBİTAK tarafından Ar-Ge'si desteklenen projeler var. Bunlar portatif safhasına gelmiş, artık yatırım ve üretim yapılacak olan teknoloji projeleri. Bu projelerle ilgili ilk açıklandığında bu tür yatırımlar bir alt bölge teşviklerinden yararlanacak yatırımlar şeklinde açıklanmıştı. Fakat bu teknolojik dönüşümü teşvik etmek açısından yeterli bir teşvik olarak görülmedi. Şimdi bu projeler 5. bölge teşviklerinden yararlanacaklar. Yani stratejik yatırımlar kapsamında değerlendirilen bir yatırım çerçevesinin içine oturmuş olacaklar. Eğer herhangi bir bölgede bunlar organize sanayi bölgesi içerisinde yapılırsa 6. bölge teşviklerinden yararlanma imkanına sahip olacaklar. Herhangi bir yatırım limiti de söz konusu olmayacak. Yani bu 1 milyonluk bir yatırımda olabilir, 10 milyonluk bir yatırım da olabilir. Bu ürünün Ar-Ge'sinin TÜBİTAK tarafından ve bakanlığımız tarafından desteklenmiş olmasıdır. Bir teknolojik proje olduğunun devlet tarafından kabul edilmiş ve Ar-Ge desteği verilmiş olması onun yatırımıyla ilgili stratejik yatırım kapsamında yer almasına yeterli olacak. Miktarı, bölgesi hiç önemli değil. Hangi bölgede yaparsa yapsın, hangi miktarda yatırım yaparsa yapsın, stratejik yatırım kapsamında değerlendirilecek, 5. bölge teşviklerinden yararlanarak teşvik edilecektir. Bu da özellikle teknoloji firmaları için, teşvik sisteminde teknolojik ürün yatırımı yapacak olan firmalar için çok önemli bir argüman olarak karşımıza çıkmış olacak. Böyle bir değişimin ilk olmuş olacağını da söyleyebilirim.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber