İstanbul Büyükşehir Belediyesi, .istanbul hakkını almak için ICANN'a başvurdu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İnternet ortamında İstanbul ismine sahip çıkan Topbaş, .ist ve .istanbul alan uzantıları için yetkili kurum ICANN'e başvurdu. Bundan böyle, web sayfasında ?.ist' ve ?.istanbul' uzantılarını kullanmak isteyenler İBB'ye bedel ödeyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu kez de internet dünyasına girdi. Türkiye'de ilk kez bir yerel yönetim, internette web sitesinin alan uzantısını almak ve kendisi pazarlamak için girişimde bulundu.

İstanbul trafiğini mobil ortama taşıyan, video paylaşım sitesi İbbtube'yi kuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi şimdi de internetteki İstanbul adına sahip çıkarak, İstanbul adıyla web sitesi alan uzantılarını almak için yola çıktı. Teknoloji merakıyla bilinen Başkan Kadir Topbaş, ?.ist' ve ?.istanbul' uzantılarına sahip olmak için, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ICANN) başvuruda bulundu.

Alan uzantıları konusunda yetkili kurum olan ICANN, büyükşehir belediyesinin bu iki başvurusunu kabul ederek, listesinde de yayınladı.

Başvuru ücreti 370 bin $

Alan uzantısına sahip olmak için yetkili kurum olan ICANN'e başvuru ücreti ödeniyor. Bir alan uzantısı için başvuru ücreti 185 bin dolar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ?.ist' ve ?.istanbul' için toplam 370 bin dolar karşılığında başvurusunu yaptı. ICANN'ın değerlendirme sürecinden sonra, İBB, İst ve İstanbul alan uzantılarına sahip olacak. Bu süreçten sonra, web sitesinde bu iki alan uzantılarını kullanmak isteyenler de, İBB'ye başvurup, bir bedel karşılığında bu isimleri kullanabilecek.

Diğer kentler de sırada

Dünya kentleriyle yarışan İstanbul, sanal ortamda da dünya kentlerinden geri kalmayarak, bu alanda da birlikte hareket etti. İstanbul'la birlikte dünyanın çok sayıdaki mega kentlerin belediyeleri de, isimlerine sahip çıkmak için yetkili kuruma başvurdu. Bu kentler arasında, Paris, New York, Rio, Londra, Dubai, Sidney ile Helsinki de var.

Her isteyene verilmiyor

Web sitelerinin adresini belirtmek için kullanılan isimlere ?alan adı' deniliyor. Alan adlarının belirlenmesi ICANN tarafından sağlanıyor. Alan adı uzantıları birinci ve ikinci seviye olarak ayrılıyor. Birinci seviye isimler, com, net, org gibi isteyen herkesin satın aldığı adresler olup, eğitim kurumları veya ulusal örgütler için kullanılan .edu, .mil, gov gibi adresler ise bazı şartlara uymayı gerektirdiği için bu adresler i herkes alamıyor. İkinci seviye alan isimleri ise her ülkenin kendi belirlediği alt uzantılar ve ülke kodu içeriyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber