Esenyurt'ta 25 Bin konut kaçak durumda

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde yaptığı basın açıklamasıyla, Esenyurt'ta AKP'li Esenyurt Belediyesi eliyle gerçekleştirilen 25 bin konutluk kaçak yapılaşmayı açıkladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde yaptığı basın açıklamasıyla, Esenyurt'ta AKP'li Esenyurt Belediyesi eliyle gerçekleştirilen 25 bin konutluk kaçak yapılaşmayı açıkladı. Kaçak yapılaşma sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi veren Salıcı, ?Esenyurt'ta belediye eliyle yurttaşlarımız mağdur edildi. Büyükşehir'in imar planlarına aykırı olmasına rağmen ruhsatsız yapılaşmaya göz yumuldu, hatta bunlara izin verildi. Göz göre göre kaçak binalar dikildi, reklam kampanyalarıyla yurttaşlarımıza satıldı, şimdi hiçbirinin tapusu yok? dedi.

İl Başkan Yardımcıları, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu Üyeleri, İlçe Başkanları ve partililerle İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, ?İstanbul'un nasıl yağmalandığına, yurttaşların nasıl mağdur edildiğine, belediye eliyle İstanbul'un bir ilçesinin nasıl talan edildiğine ilişkin çarpıcı bir örnek sunmak için buradayız? diye konuştu.

Büyükşehir Belediyeleri'nin ilçeler için 1/5000 Ölçekli İmar Planları'nı hazırladığını hatırlatan Salıcı, ?1/5000 Ölçekli Nazım Planlar, o bölgedeki konut, ticaret, okul, yeşil alan ve sosyal donatı alanları gibi fonksiyonları; yapı ve nüfus yoğunluklarını belirleyen planlardır. Bu planları yapma yetkisi Büyükşehir Belediyesi'nin görevidir. İlçe belediyeleri, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarını, İBB'nin yaptığı 1/5000 ölçekli planlara uygun olarak yapmak zorundadır? dedi.

Esenyurt Belediyesi'nin hazırladığı planların 2008'de mahkeme kararı ile iptal edildiğini söyleyen Salıcı, ?Plansız kalan bu alana Büyükşehir Belediyesi 1/5000 ölçekli plan yaparak 16.10.2009 tarihinde İBB Meclisi'nde kabul etti. Bu plan daha resmi olarak kesinleşip yürürlüğe girmeden, askı ve itiraz süreleri bitmeden Esenyurt Belediyesi bölgeye alelacele 1/1000 ölçekli plan yaparak CHP'li üyelerin itirazlarına rağmen kendi meclisinden geçirdi, Büyükşehir'e onaya gönderdi? diye konuştu.

PLANLAR NASIL SUYA DÜŞTÜ?

Bu süreçte Esenyurt Belediyesi'nin, planların Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanmadan, kendi meclisinden geçen 1/1000'lik planlara göre inşaat firmalarına ?yok hükmünde? ruhsatlar vererek inşaatların başlamasına yol verdiğini söyleyen Salıcı, ?Büyükşehir'in hazırladığı 1/5000'lik plan, henüz onaylanmamışken ve resmi olarak yürürlüğe girmemişken Esenyurt Belediyesi ?nasıl olsa planlar Büyükşehir'de onaylanacak düşüncesi ve yasadışı davranma alışkanlığı ile davranarak inşaat firmalarını da bu kanunsuzluğa teşvik etti. Ruhsatı geçersiz inşaatlar başladı, hatta her gün televizyon ve gazetelerde reklamları yayınlanarak, yapılacak konutlar vatandaşa pazarlandı. Ancak Esenyurt Belediyesi'nin onay için gönderdiği 1/1000 ölçekli plan, CHP'li üyelerin red oyu vermesine yol açan gerekçeler göz önüne alınarak Büyükşehir Belediye Meclisi'nde değiştirilince, Esenyurt Belediyesi'nin tüm hayalleri de suya düştü? diye konuştu.

O PLAN TUTMADI BUNU VERELİM

Salıcı; bu aşamadan sonra yaşananları şöyle anlattı: ?Esenyurt Belediyesi, kaçak duruma düşen bu inşaatları kurtarmak için bu kez parsel bazında plan tadili yaptı. Bunları da yine Büyükşehir'e gönderdi. Ancak bu planlar da Nazım Planlar'a ve yasalara aykırı oluşu nedeni ile reddedildi. Bu arada, Esenyurt Belediyesi tarafından kanunsuzca ruhsat verilen veya göz yumulan inşaatlar Mülkiye Müfettişleri ve Büyükşehir Müfettişleri'nce tespit edildi, Büyükşehir Belediyesi'nce bu inşaatların bazıları mühürlenerek inşaatları durduruldu. Bunlar olurken İstanbul 3. İdare Mahkemesi, 2011/587 Esas Sayılı dosyasıyla Büyükşehir Belediye Meclisi'nce kabul edilen 1/5000'lik planların bir bölümü için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylelikle Esenyurt Belediyesi'nin 1/1000 ölçekli imar planlarını uygulama olanağı da ortadan kalktı. Esenyurt Belediyesi'nin peşinen izin ve ruhsat verdiği, neredeyse fiziki yapıları ortaya çıkmış binlerce konut ortada kaldı. Tabii bu arada yurttaşlar bu konutlardan aldı, peşinat verdi, taksite girdi, borçlandı?.

KURTARMA OPERASYONU BAŞLIYOR

Esenyurt belediyesi'nin durumu kurtarmak için kanunsuz bir şekilde olağanüstü meclis toplantısı yaparak yeni bir düzenleme yapmaya çalıştığını kaydeden Salıcı, ?Kaçak duruma düşen konutları kurtarmak için hazırlanan ?1/1000'lik Plan Notları Değişiklikleri? 5 dakika içinde Belediye Meclisi İmar Komisyonu'na havale edildi ve toplantı bitirildi. Bir dakika sonra toplantı tekrar açıldı Meclis İmar Komisyonu'na havale edilen 1/1000 Plan Notları'ndaki değişiklikler Belediye Meclisi'ne getirildi ve saat 10.10'da AKP Belediye Meclis Üyeleri'nin oylarıyla kabul edildi. Hemen aynı gün bu değişikler İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde; saat 14.00'da evrakları tekâmül etmeden, imzalar tamamlanmadan, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündemine alındı. Büyükşehir Belediye Meclisi, dosyası ve evrakı olmadan, yasalara aykırı olarak Esenyurt Belediye Meclis kararını, usulsüz olarak Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'na havale etti. Şimdi Büyükşehir Belediye Meclisi'nden bu kanunsuzluğa onay vermesini istiyorlar? diye konuştu.

BUNUN ADI VATANDAŞA KAÇAK BİNA SATMAKTIR

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, ?Tüm bu süreçte söz konusu olan konut sayısı 25 bindir. Esenyurt'ta tam 25 bin konut kaçak durumdadır. 25 bin konutun ruhsatları yok hükmündedir. Vatandaşa satılan dairelerin tapusu verilemeyecek durumdadır. Esenyurt Belediyesi, hiçbir hukuki dayanağı olmadan inşaat firmalarına ruhsatlar dağıtmış, hatta bazılarına ruhsat bile vermeden inşaatların başlamasına göz yummuştur. Sosyal donatı alanları, yeşil alanlar, mesire alanları inşaatlara açılmış, plan bütünlüğü ve çevre inşaat şartlarına uyulmadan yüksek yoğunlukta ve ayrıcalıklı inşaat hakları verilmiştir. Bunun adı Esenyurt'un talanıdır. Bunun adı, vatandaşa ruhsatsız, kaçak binalar satmaktır. Bunun adı, İstanbul'u yağmalamak ve İstanbulluyu mağdur etmektir ? dedi.

KAÇAK REZİDANSA NE AD VERİLİR?

Türkiye'de kaçak yapılan eve gecekondu adı verildiğini Söyleyen Salıcı, ?Bu talancı zihniyete soruyoruz; inşaatı herkesin gözü önünde 2 yıl süren kaçak rezidansa ne ad vereceksiniz? Şimdi AKP'lilerin ne yapacağını biliyoruz. Geçmişte yaptıklarını aynısını tekrarlayacak, yasadışı ruhsatları yasallaştırmak için yasadışı yapılara uygun plan ve plan notu tadilleri yapacaklar. Ama şimdiden uyarıyoruz: Bu rezilliği aklamaya çalışanların, aklayanların hepsi hakkında tek tek ceza davası açılması için suç duyurusunda bulunacağız. Daha Mart ayında Esenyurt'taki bir inşaat şantiyesinde yanarak ölen 11 işçinin vebalini üzerinde taşırken, bugün 25 bin yurttaşı mağdur etmekten çekinmeyen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu hakkında da suç duyurusunda bulunacağız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber