Toplumun çoğunluğu imam hatiplere olumlu bakıyor

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV), 'Türkiye'de İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatipliler Algısı Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk halkının imam hatip lisesi ve imam hatipli öğrenci ve mezunlarına bakış açıları ve bu konudaki algıları, dindar nesil, din eğitimi ve rejim tartışmaları bağlamında imam hatip lisesi misyonu, bir eğitim kurumu olarak imam hatip liseleri ve diğer kurumlarla kıyaslama, siyaset ve ideoloji bağlamında imam hatip liseleri, 4+4+4 algısı ve değerlendirmesi gibi konulardaki görüşlerinin araştırıldığı çalışmada, dikkat çekici sonuçlar elde edildi.

Toplam 26 il merkezinde toplam 2 bin 689 kişi ile yapılan araştırmaya göre, çocuğu veya bir yakınının İHL'ye gitmesini katılımcıların yüzde 27,5'i çok istediğini, yüzde 21,1'i gitmesini desteklediğini, yüzde 27,6'sı tercihine saygı duyduğunu ve yüzde 3,5'i de önemsemeyeceğini ifade etti. Yüzde 20,3'lük kesim ise bir yakınının İHL'ye gitmesini olumsuz karşıladı.

Araştırmayı yaptıran TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, sonuçların açıklandığı basın toplantısında, toplumda bulduğu karşılık ile imam hatip liselerinin (İHL) diğer eğitim kurumlarına göre farklılıklar barındırdığına dikkat çekti.

Öksüz şunları söyledi: ?Türkiye'de İHL'lere atfedilen değer ve nitelikler, ortak bir tanımlayan olarak hemen her kesimden insanın neredeyse üzerinde ittifak ettiği olumlu bir algıya kaynaklık etmiştir. Bu araştırmada tespit edildiği üzere, İHL'ler toplumun önemli bir kesimi için, milli ve manevi değerleri uhdesinde toplayan, uzlaşmacı ve insana saygıyı önceleyen, çalışma ahlakına sahip, paylaşımcı ve yardımsever bireyler yetişmesinde söz sahibi olan eğitim kurumları olarak önemsenmektedir."

Doç. Dr. Ertan Özensel, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Hakkı Akın ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aydemir tarafından gerçekleştirilen 'Türkiye'de İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatipliler Algısı Araştırması' araştırmasının sonuçlarına göre, İHL öğrencileri /mezunlarının milli manevi değerlere sahip oldukları yüzde 53,8, geleneklere ve göreneklere bağlı oldukları yüzde 53,3, devlet malına zarar vermeyecekleri yüzde 61,8, vatansever oldukları yüzde 61,9, kibar oldukları yüzde 58,8 oranında kabul edildi.

Toplumun çok büyük bir kesimi yüzde 70,1 İHL'lerde çocuklara ahlaki bir eğitim verildiğini düşünüyor. İHL'lerde sadece din eğitimi verilmesine yüzde 47,1'lik bir kesim karşı çıktı. Yüzde 35,6'lık bir kesim ise İHL'lerin sadece din eğitimi vermesi gerektiğini savundu.

İHL mezunlarının sadece din hizmetlerine yönlendirilmesini savunanların oranı yüzde 34,7 iken, savunmayanların oranı yüzde 39 olarak belirlendi. Araştırmaya göre İHL mezunlarının girdikleri fakültelerin sınırlandırılmasına toplumun yüzde 51,9'u karşı çıkıyor. Araştırmaya göre İHL'lerin kapatılmasına karşı olan kesim yüzde 62,0 olarak açıklandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber